incii

Uzman
Sürekli X forumunda veya Y forumunda falan hep insanların Custom ISO Windows sürümü sorduklarını görüyorum. Kimisi diyor şunu kur, kimisi diyor LTSC sürümünü kur falan.

Evet bunlar bir yere kadar bloattan arındırılmış şekilde geliyor ancak normal bir kullanıcı için ne gibi avantajları var?

Mesela 32 GB RAM'i olan adam için düz Windows yerine bunlardan birini kurması ne kadar mantıklı? Bu Custom ISO'lar sadece Low-end PC'ler için mi uygun yoksa her bilgisayar kullanıcısına avantajı olan türden mi? Bunlara ne kadar güvenilebilir (LTSC değil) mesela?

Kafamı çok kurcalıyor bunlar, Custom ISO veyahut LTSC sürümü kullanan arkadaşlar varsa yanıtlarsa sevinirim.

Sürekli X forumunda veya Y forumunda falan hep insanların Custom ISO Windows sürümü sorduklarını görüyorum. Kimisi diyor şunu kur, kimisi diyor LTSC sürümünü kur falan.

Evet bunlar bir yere kadar bloattan arındırılmış şekilde geliyor ancak normal bir kullanıcı için ne gibi avantajları var?

Mesela 32 GB RAM'i olan adam için düz Windows yerine bunlardan birini kurması ne kadar mantıklı? Bu Custom ISO'lar sadece Low-end PC'ler için mi uygun yoksa her bilgisayar kullanıcısına avantajı olan türden mi? Bunlara ne kadar güvenilebilir (LTSC değil) mesela?

Kafamı çok kurcalıyor bunlar, Custom ISO veyahut LTSC sürümü kullanan arkadaşlar varsa yanıtlarsa sevinirim.
Genellikle düşük veya orta segmentlerdeki bilgisayarlar için kullanılıyor. Bazıları debloat dışında Microsoft'tan tamamen kopmanızı sağlayan (WinGet ile çalışan ReviOS mağazası gibi) yazılımlarla geldiği için de bazen aşırı güçlü bilgisayarlarda da kullanılabiliyor.

Ben i7 3770 ile ReviOS kullanıyorum. Aslında değiştirilmemiş bir Windows'un sadece programlarını silsem bile yetiyor ancak ReviOS'in kendi programı çok iyi olduğu için kullanıyorum.

Ayrıca custom ISO'lar bir nevi bitti, artık PlayBook sistemi kullanılıyor. Yine aynı işlemleri yapıyor ancak daha iyi denilebilir.

Açık kaynaklı olarak bildiğim 2 tane var. AtlasOS ve reviOS, diğer duyduğunuz Custom Windows'lar kapalı kaynak, neleri siliyor, hangi hizmeti atıyor, hangi trojanı bilgisayarınıza sokuyor bilemezsiniz. Ben bu sebepten debloat için revios&atlasos öneriyorum her zaman.

Yıllardır AtlasOS kullandım, dün ise 22H2 kurup reviOS kurdum şu anda kullanmaktayım. Söyleyebilirim ki aşırı sade ve çok hızlı. Fark bariz belli. Gereksiz özellikler yok, sade, hızlı, performans bir Windows kullanıyorsun. Windows'un birçok özelliğini kapatıyor.

Yeni geçmeme rağmen reviOS'da daha iyi bir akıcılık gördüm, daha oyuna girmeye zamanım olmadı ama güzel geldi. Arkada 63 hizmet ve 2-2.4 GB RAM kullanıyor.

Ayrıca dün LTSC kurmuştum fakat Microsoft Store kurmak, Xbox kullanmak çok zahmetliydi, LTSC olmasına rağmen hala bazı Windows'un gereksiz özellikleri duruyor, arkada 125+ hizmet ve 2.5 GB'a yakın RAM boşta kullanıyor. Debloat yaptım üstüne ama gönlüm el vermedi ne sildi ne yok bilmiyordum. Şu anda ReviOS + Optimizer+ Winutil + Shutup10++ ile debloat yaptım.

@incii ikisini de kullandım, sisteminiz üst segment, LTSC'ye hiç gerek yok. Cortana, OneDrive, hava durumu, Windows people cart curt özellikler rahatsız ediyor ben sadece has Windows istiyorum derseniz, son sürüm Windows'a reviOS playbook öneririm ama sisteminiz Windows'tan dolayı yavaşlayacak bir sistem değil.

Hala kalan zımbırtılar için de açık kaynaklı debloat aracı, GitHub'dan öneririm. Ne sildiğinizi da görebiliyorsun.

Son düzenleme:
Ben kendi ISO'mu hazırlıyorum. AtlasOS ve ReviOS güzel ama hafiflik için bütün güvenlik mekanizmalarını da kapatmışlar. Windows Defender'ı bile kaldırmış adamlar. Defender'ın güvenlik için olması gereken zorunlu bir bileşen olduğunu düşünüyorum. Kendi yaptığım ISO'da Defender haricindeki tüm hizmetleri kaldırdım. Windows'taki tüm telemetleri kapattım. Bing, Copilot, Cortana, Edge, Microsoft Hesabı, MSN, hava durumu ve haberler, Windows Media Player, OneDrive, Outlook, Recall, Store, Xbox alayını sildim. Üstüne de CTT ile ekstra debloat cila çektim kuş gibi oldu. :D

Dosya Ekleri

• IMG_0214.webp
    IMG_0214.webp
    676,8 KB · Görüntüleme: 63
Son düzenleme: