Bazı Windows kurulum rehberlerinde Windows kurulumu yapılacak disk (HDD/SSD) dışında bir disk takılıysa onların kurulumdan önce geçici olarak çıkarılması ve sadece Windows kurulacak disk takılı iken kurulum yapılması öneriliyor. Kurulumdan sonra ise diğer diskler tekrar takılabilir, sorun olmaz deniliyor. Sadece kurulum sırasında böyle bir öneri yapılıyor.
Windows EFI, boot bölümünü 2. Veya 3. Diske yazabiliyor, ileride bu disk çıkarıldığında veya arızalandığında EFI bölümü olmadığından Windows boot etmiyor, bunu önlemek için tek disk ile format öneriliyor.
Ben 20 disk takılıyken format atıyorum, 100 kez format attıysam 3'ünde sorun olmuştur. Farkettiğim üzere bazen ek oluşturduğu bölümleri kurulacak diske oluştururken diğer diske de oluşturabiliyor. Veya diğer disklerde EFI kısmı varsa onları da sildiği oluyor.
Benim sistemimde takılı olan SSD'lerden birinde Arch Linux kurulu ve onun systemd-boot yüklü EFI bölüntüsü var. Aynı şekilde mevcut Windows 11 yüklü SSD'mde de EFI bölüntüsü var (doğal olarak). O yüzden yeni 2 TB'lık SSD'me Windows 11 kurarken tüm SSD'leri çıkartacağım. Yoksa Windows kurulumu boot dosyalarını Arch Linux'un veya eski Windows'umun EFI bölüntüsüne kurar, sonra diski çıkarınca veya silince bir sürü uğraş.