Fifililifilifilfil 16

Becerikli
Makaleler
1
Windows ile artık uğraşmaktan bıktım. Yoruldum ve ayak uydurmaya karar verdim. Çünkü Windows temeli benim gibi kullanıcılar için değil. Her şey hakkında az buçuk bilgisi olan deneyimsiz bir kullanıcıya dönüştüm.

Microsoft'un sitesinden default Türkçe ISO'yu Ventoy flaşıma attım, oradan kurdum. Windows 11 Home kurulumunda izinleri kapattım. Microsoft hesabı yerine yerel hesap açabilirdim (hesap girince şifre yazmak zorunda kalmaktan nefret etmeme rağmen), uygulamalarımla entegre olsun diye girdim. Farenin sol ve sağ tuşları değişmişti, onu görünce afalladım ve ayarlardan düzelttim, fare hızlandırmasını kapattım. Görev çubuğunu temizledim. Koyu tema seçtim.

Disklerimden birine dual boottaki Fedora erişemeyince BitLocker'ı da kapattım.

Boşta Windows 11, bildiğim kadarıyla 3 ila 5 GB RAM harcıyor. Fakat RAM gerekiyorsa kendiliğinden boşaltıyor. Ben ise zaten sürekli eski, "dandik" oyunları oynuyorum. Alsın tepe tepe kullansın. Zaten ben bu sistemi kurarken bana dayatılan bir gizli zorunluluk bu (diye düşünmeye başladım). Ne kadar uğraşırsam uğraşayım mükemmel olmayacak. Çünkü insan eseri. Çünkü ortalama insana hitap ediyor. Çünkü ben yazmadım.

Onca yeri kaplaması da format atarken kabul ettiğim bir koşul. Arada güncellemeye yatması da vergisi sayıyorum. Oyunlarıma yerim yetiyor zaten. Depolamamın %10'u boş kaldığı sürece sıkıntı değil. Arada %temp% klasörleri temizlenebilir belki. Downloads'da, Documents'te vs. birikenler patlatılabilir.

Sürücüleri Windows Update ile kurdum. Ardından eski ekran kartı ve chipset sürücülerimi kendi resmî sitelerinden indirip güncelledim.

Oyun için Windows 11 kullanıyorum. Özellikle Microsoft Store oyunlarım için... Realtek, Vanguard, KDE Connect, MSI Afterburner hariç başlangıç programlarını kapattım. "Gelişmiş performans ayarları" kısmından canımın istediğini seçtim, gerisini kapattım. Sanal bellek ayarlanabilir fakat uğraşmak istemedim. Gereksiz ve asla kullanmayacağım uygulamaları kaldırdım. Saydamlık ayarını kapattım.

Eskiden sistem ayarlarını kurcalar, gereksiz servisleri kapatırdım ama artık uğraşmıyorum. Winutil vb. script temelli araçlar kullanmak, yıllarca kullandığım onlarca Windows sistemde geri dönülemez kayıt defteri değişikliklerine ve beklenmedik sistem hatalarına sebebiyet veriyordu. Bu yüzden artık hiçbirini kullanmıyorum. Güncellemeleri yaptım. Gerisini de Allah'a havale ettim. Stabil olduğunu varsayıp kullanıyorum işte. Şu an LTSC falan da denenebilir belki (Xbox yok ve MS Store hata verebilir), en az baş ağrıtan hâli bu galiba. Günlerce sistem ayarıyla uğraşıp bilgisayarda tek bir oyun bile oynamayan biri oldum. Yeterince yıldım. Önemli olan sistemin içinde ne yaptığım, bundan sonra tadını çıkarmaya bakacağım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben hala Windows 10 kullanıyorum. ESU programı 2027'ye uzatılmış dolayısıyla hala Windows 10'da kalmanın pek bir mahsuru yok. Ancak ne olur ne olmaz diye sanal makineye Windows 11 Pro kurup debloat etme seçeneklerime baktım ve uyguladım. En fazla 20-30 dakikayı alacak bir takım işlemlerle RAM kullanımını 4 GB'dan 1.9 GB'a düşürttüm. Ancak yine de Windows 11 seviyor muyum? Kesinlikle hayır. Uğraşılacak bir sistem değil temelinde. Ancak ne yazık ki oynadığım oyunlardan mütevellit Windows'a bağımlıyım. Arkadaşımla CoD: Warzone ve League of Legends oynuyorum. Vanguard, Linux desteği doğrudan mevcut değil ve CoD'un kullandığı Ricochet Anticheat, sitede doğrudan Broken olarak işaretlenmiş. İlla ki alternatifi vardır ancak UV işlemi için Throttlestop kullanıyorum ve Linux üzerinde mevcut değil. Dolasıyla Windows 10'da kalmayı tercih ettim ve boş bir tercih değilmiş. Adamlar ESU programını 2027'ye uzatınca rahatladım.

En sağlıklı noktaya gelmişsiniz hocam. Sistemi sürekli kurcalayıp küçük kazançlar uğruna stabiliteyi bozmak yerine, gerekli ayarları yapıp kullanmak en mantıklısı. Bilgisayar amaç değil araç; sonunda oyun oynamaya vakit kalması lazım.

En sağlıklı noktaya gelmişsiniz hocam. Sistemi sürekli kurcalayıp küçük kazançlar uğruna stabiliteyi bozmak yerine, gerekli ayarları yapıp kullanmak en mantıklısı. Bilgisayar amaç değil araç; sonunda oyun oynamaya vakit kalması lazım.
Yolculuk burada sona eriyor :)
Uğraşılacak bir sistem değil temelinde. Ancak ne yazık ki oynadığım oyunlardan mütevellit Windows'a bağımlıyım.
Katılıyorum hocam. Tekel konumunda olduğundan elimizden bir şey gelmiyor.
Adamlar ESU programını 2027'ye uzatınca rahatladım.
Umarım tekrar uzatırlar sizin için 😅

Yolculuk burada sona eriyor :)

Katılıyorum hocam. Tekel konumunda olduğundan elimizden bir şey gelmiyor.

Umarım tekrar uzatırlar sizin için 😅
İstesem geçerim bu arada hani sistem özelliklerim rahat karşılıyor ama açıkçası uğraşmayı hiç istemiyorum ve mevcut durumdan şu an için memnunum ama dediğim gibi hani bağımlıyım. Yoksa Linux kullanabilirim hiç sorun değil de oyun anticheatleri mecbur bırakıyor. Mesela Vanguard On-demand olabiliyor ama bu özelliği bellek bütünlüğü ve Secure Boot açık bir Windows 11 istiyor. Dolayısıyla bu güzel özellikten mahrumuz. :D

İstesem geçerim bu arada hani sistem özelliklerim rahat karşılıyor ama açıkçası uğraşmayı hiç istemiyorum ve mevcut durumdan şu an için memnunum ama dediğim gibi hani bağımlıyım. Yoksa Linux kullanabilirim hiç sorun değil de oyun anticheatleri mecbur bırakıyor. Mesela Vanguard On-demand olabiliyor ama bu özelliği bellek bütünlüğü ve Secure Boot açık bir Windows 11 istiyor. Dolayısıyla bu güzel özellikten mahrumuz. :D
İşletim sistemi bağımlıları ifadesi birden çok absürt gelmeye başladı. İnternet dünyasında o kadar çok seçenek var ki tepkisel olarak her şeyi kendi özelimizde bencilleştirmeye çalışıyoruz.
Bizim durumumuzda ise şuanlık bu mümkün değil, küstüm diyip kenara çekilemiyoruz maalesef.

İşletim sistemi bağımlıları ifadesi birden çok absürt gelmeye başladı. İnternet dünyasında o kadar çok seçenek var ki tepkisel olarak her şeyi kendi özelimizde bencilleştirmeye çalışıyoruz.
Bizim durumumuzda ise şuanlık bu mümkün değil, küstüm diyip kenara çekilemiyoruz maalesef.
Bağımlılıktan kastım tabi ki bu arada Windows olmadan ölürüm yaşayamam değil ancak kullanılan programlar, oyunlar vs. bizi Windows'a bağlı konuma getirdiği için onsuz olamıyor ne yazık ki. Yoksa Windows fanıyım gibi anlaşılmasın ben de pek haz etmiyorum açıkçası.

DDR4 zamanında extreme overclock işlerine fazla sarmıştım. Günümün çoğunu işlemcinin frekansını ve elimdeki belleklerin zamanlamalarını ayarlamakla geçiriyordum. İşin sapığı olmuş insanlardan yardım ala ala işin hastası olup çıktım. O zamanlar Windows scriptleri pek yaygın olmadığından sağdan soldan bulduğum ne ayar varsa uygulayıp teker teker sonuçlarına falan bakıyordum. Sonra ne oldu bilmiyorum, bilgisayarı kullanmaktan çok derinlerine dalmakla kafayı bozmuş ve keyif almaktan çok kafaya taktığım şeyleri yapmaya çalışırken kendimi çıldırmışçasına hallerde buldum.

Şimdiyse bütün bu işlerin sistemi nispeten güçsüz, ekstra merakı ve bol bol vakti olanlara uygun olduğunu düşünüyorum. 50 tane timing ayarlayıp Windows'un içini dışına çıkarmak bana mantıksız ve boş geliyor.

Peki şu an bendeki durum ne? İşlemci stok, RAM stok EXPO, Windows stok :)

Fazla kafaya takmayın, kafayı yersiniz. Elinizin altındaki donanımın keyfini oyun oynayarak, işlerinizi yaparak çıkarın.

Hocam seçim yanlış, Windows 11 başlı başına rezalet bir sistem, laptop için konuşayım driverlardan korkuyorsanız Windows 10 da çalışmaz diye %90 ihtimalle çalışıyor bir sorun olmuyor. Windows 10 da ayrı rezalet kendini doldurup yavaşlatıyor hala sebebini bulamadım ama Windows 11 yanında iyi kalıyor.