Daha önce Zero input lag temalı bir Win 98 PC kurmayı planlamıştım ama işin içine girdikçe, Win 98'in eski parça ihtiyaçları ve bazı parçaların bulunabilirliğinin zorluğu beni yolda bıraktı. Yani, hadi şimdi Ultra AGP ekran kartlarına bakayım dedim ama fiyatlar RTX serisi kartlarla aynı
O yüzden "tamam, bir şeyler alalım da çok da yeni olmasın nostaljik olsun" dedim. Sonra bir baktım, kendimi Win XP üzerine yoğunlaşırken buldum. Yani sonuçta o zamanlar “asıl sistem” bu. X58-X78-X99 platformlarını geçtim bilerek, abartmaya gerek yok. Geriye ne kaldı? DDR2
(çünkü DDR2, kadim dostum, adamdır.)
İşlemci kısmına gelince, Core 2 Extreme QX9650'yi tercih ettim. Çünkü çarpan kilidi açık ve 4 GHz'i bile rahatça görebiliyorum. Şimdi ben de bir şey sorayım, 4 GHz'e uçmak varken, neden sırf FSB bus cart curt hızlarıyla uğraşayım, değil mi? O yüzden bu işlemci bana yetecek diye düşündüm.
Ekran kartına da bir karar verdim. Hem çok eski, hem de çok yeni olmasın diye, 2009-2010 yıllarındaki oyunları hem güzel oynayayım hem de grafiklerde patlama olmasın dedim. GTX 580 SLI X2'yi tercih ettim. O dönemde çoğu oyun CrossFire ve SLI destekliyordu zaten. Yani aslında ben, ekstra performans almak için o dönemin "kolay" yolunu seçtim. Hem de neden olmasın? O dönemlerin 3D'li dünyası bambaşkaydı, bir de tüplü monitör var ise ağzınız açık kalırdı
Anakart kısmında da kısıntıya gitmedim tabii. Yüksek chipsetli bir anakart aldım, X38. içinde her türlü malzeme var zaten hızları da rahatça artırabiliyorum. Zaten bu tür anakartların zevki başka oluyor, gerçekten işlemcinin suyunu çıkarmak lazım.
Şimdi soruyorum, bu sistem nostalji için yeterince iyi mi oldu? Yoksa ekstra bir şeyler mi yapsaydım? Ya da şu işletim sistemini kursaydım daha mı iyi olurdu? Şu konuda fikri olan varsa, yorumu bekliyorum.
Sistem özellikleri:
- Monitör: Samsung SyncMaster 997MB 19" Dual CRT 2048x1536p (CRT canavarı)
- İşlemci: Intel Core 2 Extreme QX9650.
- Anakart: Gigabyte X38.
- Ekran kartı: GTX 580 SLI X2.
- Bellek: DDR2 1066MHz RAM.
- PSU: 1000W +80 Bronze.
- Soğutucu: Thermaltake CL-P0268
- İşletim sistemi: Muhtemelen Win XP.
Pazartesi tüm parçalar elimde olacak umarım.