Rehber Windows'ta USB Bağlantı Sorunu Nasıl Çözülür?

Makaleler
21
Windows 11'de USB portuna bağladığınız klavye, mouse, kulaklık, gamepad, harici disk veya farklı bir ekipman ara ara kopuyorsa sorun çoğu zaman sürücü ya da güç tasarrufu ayarlarından kaynaklanıyor. Bu rehberde USB bağlantı kopması, cihazın kendiliğinden kapanması veya Windows'un USB aygıtını kararsız görmesi gibi sorunlar için uygulanabilecek temel çözümleri anlatacağım.

Not: Hepsini aynı anda yapmak zorunda değilsiniz. Her adımdan sonra cihazı test edebilirsiniz. Sorun erken çözülürse diğer adımlara geçmeniz şart değil.

Chipset sürücüsü nasıl güncellenir?​

USB bağlantı sorunlarında ilk bakılması gereken yer chipset sürücüsüdür. Çünkü anakart üzerindeki USB kontrolcülerinin düzgün çalışması için chipset sürücüsünün güncel olması gerekir.

Anakartınızın marka ve modeline göre üreticinin resmi sitesine girip chipset sürücüsünü indirin. Masaüstü sistem kullanıyorsanız anakart modelinizi, laptop kullanıyorsanız laptop modelinizi aratmanız gerekir.

Popüler üretici destek sayfaları:
İndirdiğiniz chipset sürücüsünü kurduktan sonra sistemi yeniden başlatın ve USB cihazı tekrar deneyin.

Aygıt Yöneticisi üzerinden USB güç tasarrufu nasıl kapatılır?​

Windows bazen güç tasarrufu yapmak için USB aygıtını kapatabiliyor. Bu özellikle klavye, mouse, Bluetooth adaptörü, harici disk ve bazı USB ses kartlarında kopma sorununa sebep olabiliyor.

Şu adımları uygulayın:
  1. Görev çubuğundaki Windows logosuna sağ tıklayın. Sonrasında Aygıt Yöneticisi seçeneğine tıklayın.

2. Evrensel Seri Veri Yolu denetleyicileri bölümünü açın.
  3. USB Kök Hub yazan aygıtlardan birine sağ tıklayın. Özellikler seçeneğine tıklayın.

4. Güç Yönetimi sekmesine girin ve "Güç kazancı sağlamak için, bu bilgisayar bu aygıtı kapatsın" seçeneği işaretliyse işareti kaldırın.

5. Tamam diyerek pencereyi kapatın.
Not: Birden fazla USB Kök Hub görebilirsiniz. Aynı işlemi diğer USB Kök Hub aygıtları için de uygulayın.

Denetim Masası üzerinden USB seçmeli askıya alma nasıl kapatılır?​

Windows'ta bir de güç planı içinde USB için ayrı bir askıya alma ayarı var. Bu ayar açık olduğunda sistem bazı USB aygıtlarını düşük güç moduna alabiliyor. Bağlantı kopması yaşayan cihazlarda bu ayarı kapatmak işe yarayabiliyor.

Şu adımları izleyin:
  1. Denetim Masası açın.
  2. Donanım ve Ses bölümüne girin.

3. Güç Seçenekleri kısmına tıklayın.

4. Aktif güç planınızın sağındaki Plan ayarlarını değiştir seçeneğine tıklayın.

5. Gelişmiş güç ayarlarını değiştir seçeneğine girin.

6. Açılan pencerede USB ayarları bölümünü genişletin ve "USB seçmeli askıya alma ayarı" kısmını devre dışı yapın.

7. Uygula ve ardından Tamam deyin.

Sorun devam ederse ne yapılmalı?​

Yukarıdaki ayarlar çoğu USB kopma sorununu çözer. Yine de sorun devam ederse şu kontrolleri de yapabilirsiniz:
  • USB cihazı farklı bir USB portunda deneyin.
  • Mümkünse kasanın ön USB portu yerine anakartın arka USB portlarını kullanın.
  • Harici disk veya yüksek güç isteyen cihaz kullanıyorsanız farklı kablo deneyin.
  • Laptop kullanıyorsanız üreticinin resmi sitesinden chipset ve BIOS güncellemelerini kontrol edin.
  • USB çoklayıcı kullanıyorsanız cihazı doğrudan bilgisayara bağlayın.
Sorun sadece tek bir cihazda oluyorsa problem Windows ayarından değil, cihazın kendisinden veya kablosundan kaynaklanıyor olabilir. Windows 11'de USB bağlantı sorunu genelde chipset sürücüsünü güncellemek, USB Kök Hub güç tasarrufunu kapatmak ve USB seçmeli askıya alma ayarı seçeneğini devre dışı bırakmakla çözülüyor.

Takıldığınız bir yer olursa ya da hangi ayarın sizde farklı göründüğünü anlayamazsanız konu altına ya da yeni bir konu açarak yazabilirsiniz.

USB porttayken böyle bir sorun oluyor, bu yöntem geçerli olur mu? Yoksa sadece masaüstü dizüstü port için mi?

USB porttayken böyle bir sorun oluyor, bu yöntem geçerli olur mu? Yoksa sadece masaüstü dizüstü port için mi?
Evet geçerli oluyor. Buradaki yöntem zaten bilgisayardaki USB portuna takılan cihazlar için geçerli. Yani cihaz masaüstü kasanın arka/ön USB portuna da takılsa, dizüstünün USB portuna da takılsa mantık aynı.

Sadece, sorun tek bir USB cihazında oluyorsa kablo, cihazın kendisi veya USB portunun da arızalı olup olmayacağına dikkat etmek gerek. Ama cihaz ara ara kopuyor, bağlantı gidip geliyor veya Windows cihazı kapatıyor gibi davranıyorsa rehberdeki güç tasarrufu ve chipset sürücüsü adımları denenebilir.

Benimki şey kabloya deyince kopuyor, değmeyince genel olarak kopmuyor. Ama eskiden laptopun USB portuna bağlıydı ekipmanlar, hiç kopmuyordu. Tabii şu an kullandığım USB portuna mouse, klavye, kulaklık, mouse pad takılı. Bu yapacağım şey çözer mi, bilmiyorum da denerim.

Teşekkürler Barış hocam. Aygıt Yöneticisi'ndeki çoğu USB Kök Hub'ın güç tasarrufu ayarı açıkmış, rehberiniz sayesinde kapattım. Ara sıra bu tarz USB bağlantı problemleri yaşıyordum; demek ki bundan kaynaklanıyormuş.

Kabloya dokununca kopuyorsa bu ayarların çözme ihtimali düşük. Çünkü daha çok fiziksel temas, kablo, USB portu veya USB çoklayıcı/hub kaynaklı bir sorun gibi.

Rehberdeki ayarlar yine denenebilir, zararı yok. Ama sizin anlattığınız durumda önce şunları bakın derim:
  • Aynı cihazı farklı USB portunda deneyebilirsiniz.
  • USB hub var ise o olmadan deneyebilirsiniz.
  • Fare, klavye, kulaklık ve mouse pad aynı USB portu üzerinden çalışıyorsa güç yetmiyor da olabilir.
  • Kablo değişikliği yapabiliyorsanız bu da son çözüm olabilir.
Yani bağlantı durduk yere kopuyorsa rehberdeki güç ayarları işe yarayabilir ama kabloya değince kopuyorsa ilk şüpheli yazılım değil, fiziksel bağlantı veya güç yükü olur. Kaldı ki benzer bir durumu 3 gün öncesine kadar yaşıyordum, kablo değiştirerek çözdüm.

Fare, klavye, kulaklık ve mouse pad aynı USB portu üzerinden çalışıyorsa güç yetmiyor da olabilir.
300 TL'e almıştım, kaç yıldır kullanıyorum. Port 3.0 bile değil, beyaz renkli.

kablo değiştirerek çözdüm.
Soğutucunun 3 tane USB port yeri boş. Ama onlarda beyaz. Laptop'ta 2 port var, lakin 1 risine USB portun USB'si bırakısına soğutucu yer yok, maalesef doğru düzgün karışık.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…