Uzun yıllardır Windows kullanıcısıydım ve Zorin OS'e geçtim. Sebebi basit; Windows'un beni M365 üyeliği almadığım için her gün açılışta ekran çıkartıp "alabilirsin" demesi, sağda solda "Copilot+PC" demesi gibi gibi. Daha önceden Dual boot şekilde Ubuntu kullandım ancak hiç memnun etmemişti, sürekli sorun çıkartıyor ve terminal ile hallediyordum; gerçekten yorucuydu. Zorin OS'e ilk geçtiğim zaman bana kişiselleştirme seçenekleri sunması, parlaklığı açarken hiçbir şekilde kısıtlama yapmadan en üste çıkartabilmem gibi detaylar aşırı hoşuma gitti. Ve masaüstü de oldukça Windows'a benzer.

1773410874609.webp

Normalde Linux dağıtımlarında Firefox görürüm, Zorin OS'te Brave kullanılıyor. Windows'tan geçerken "Acaba programlarım çalışır mı?" diye düşünerek geçtim, birçoğu zaten mağaza uygulamasında bulunuyormuş. Windows programları için Wine yüklü geliyor. Açtığım programların bir kısmı çalıştı ancak bir kısmı çalışmadı ki bu normal.

1773411130327.webp

Kişiselleştirme olarak Zorin Görünümü uygulaması var, aşırı kişiselleştirme var Windows'a kıyasla. Her detayı kişiselleştirebilmek, başka işletim sistemlerine benzetebilmek gibi özellikleri var.

Ekran Görüntüsü - 2026-03-13 17-14-14.webp

Ekran Görüntüsü - 2026-03-13 17-15-39.webp

Ekran Görüntüsü - 2026-03-13 17-15-50.webp

Ancak kötü yanlarından biri düzgün yazılım güncelleme yapamaması; geçen günlerde bir güncelleme yaptı, boot edene kadar canım çıktı. Bazı şeylerde aşırı sorunlu ancak genel olarak çok iyi.
Windows'tan geçecekseniz ilk önerim olacak dağıtım Zorin OS olacaktır. Her şeyi tıpatıp aynı, ancak performanslı ve reklamsız. Bir sorunuz varsa cevaplayabilirim.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü - 2026-03-13 17-15-53.webp
    Ekran Görüntüsü - 2026-03-13 17-15-53.webp
    34,8 KB · Görüntüleme: 46
Son düzenleyen: Moderatör:
Windows'ta gereksiz uygulamaların yüklenmemesi için LTSC öneriliyor, bende LTSC'ye geçiş yaptığımdan beridir rahatım diğer Windows sürümlerine göre LTSC'de çok fark var özellikle performans artışı ve gereksiz şeylerin yüklenmemesi vs, dediğiniz şeyler çıkmıyor en azından. Güncelleme vs alınabiliyor. Oyun odaklı bir işletim sistemi olarak Windows'tan vaz geçemeyiz. kimisine göre bu böyledir. Sonuç olarak herkesin zevki kendine. Ben kendim bir Windows kullanıcısı olarak diğer işletim sistemleriyle kıyaslayamam. Benim için bu tarz işletim sistemlerinde her oyunu oynatabilmeli. Özellikle 'exe' tabanlı uygulamaları sorunsuz açabilmesi ve özgür olarak işletim sistemini kullanman. Ben açık ve net konuşayim Linux bir süre kullandım 1 hafta falan beni kanser etti bu işletim sistemi, bir ton meziyeti var. O yüzden bu konuda Windows benim açımdan daha iyidir. Hayırlı olsun bu arada eline sağlık.

Windows'ta izleme, casusluk olaylari olmasa guzel isletim sistemi.

Linux ugrasmak istemeyenler icin ugrastirici, ondan.

Windows'ta izleme, casusluk olaylari olmasa guzel isletim sistemi.

Linux ugrasmak istemeyenler icin ugrastirici, ondan.

Windows güzel bir işletim sistemi kesinlikle neresinden tutarsan tut elde kalıyor (uygulama desteği hariç), Linux uğraştırıcı da değil. Windows'tan daha kolay kullanımı olan dağıtımlar var.

2019 da deneme amaçlı 1 hafta kullanmıştım beni kanser etmişti. Vanilla arch dışı dağıtımları görünce kanım çekiliyor :rofl: