Aqua6

Çalışkan
Giriş seviye Android telefon kullanıyorum ve güvenlik güncelleştirmeleri geç geldiği için mobil bankacılık gibi uygulamalarımdan dolayı iPhone geçmeye karar verdim. 1 tane Windows laptopum var ama iPhone ile uyumlu olsun diye uygun fiyatlı bir MacBook da almak istiyorum. Daha önce hiç MacBook ve iPhone kullanmadım bu yüzden bazı sorularım olacaktı.

Android telefonumda ücretli antivirüs programı kullanıyorum. Antivirüs programımı MacBook ve iPhone taşımama gerek var mı? MacBook'a da virüs girebilirmiş yanlış bilmiyorsam ve ben Windows'ta mesela antivirüs programsız kullanmıyordum bu yüzden antivirüs programımı iPhone ve MacBook'da da kullanmalı mıyım? BitDefender kullanıyorum.
Mesela iPhone'da Samsung hiya gibi spam aramalarını engelleme gibi bir ayar yokmuş galiba yanlış bilmiyorsam. BitDefender'in de böyle özelliği var ve bunu iPhone'da kullanabilirim galiba.

MacBook'lar da aynı telefonlar gibi 5 yıl falan güvenlik güncelleştirmesi desteği mi alıyor? Yani güvenlik güncelleştirme desteği için 5 yılda bir falan MacBook mu değiştirmeliyim? Bu konular hakkında bilgim yok o yüzden soruyorum. Bir de ucuz veya pahalı MacBook'larda hepsi aynı güvenlik güncelleştirmelerini mi alıyorlar? Aynı şekilde iPhone için de sorabilirim, ucuz ve pahalı iPhone'lar hepsi aynı zamanda mı güvenlik güncelleştirmelerini alıyorlar?

MacBook'da işlemci güçleri bu Intel veya AMD ile kıyaslarsam nasıl karşılaştırabilirim? Amaç sadece günlük mail, bankacılık işleri falan için ve Office uygulamaları. MacBook'da Office gibi uygulamaları kullanılıyor mu? Yoksa kendine ait programları mı var? MacBook kurarken hangi sürücüleri yükleyeceğim?

MacBook'da sorun olursa cihazı alışveriş yaptığım yere mi yoksa yetkili servise mi göndereceğim? Cihaz bozulsa ve cihaza giremesem içinde açık iCloud hesabım ne olacak servise giderken? Ayrıca MacBook'larda termal macun bakımı, temizlik gibi şeyleri illa yetkili servise mi gönderip yaptırmak lazım? Mesela SSD değişimi yapılıyor mu bu cihazlarda?

Ben sadece evde kullanacağım MacBook'u bu yüzden Windows laptopumdaki gibi hep şarjda kullansam bir sorun olur mu?

MacBook'a USB, harici hard disk, Yubikey gibi cihazlar sorunsuz bağlanıyor mu?

Ben hiçbir bulut sistemini kullanmıyorum. MacBook kullanırken illa iCloud hesabı ile oturum açmak şart mı? Veya şart ise buluta yedeklemeler kapatılıyor mu? Windows kullanırken ben Outlook hesabımı hep kaldırırım laptoptan bir yedekleme yapmaması için.
Bir de iPhone ile MacBook cihazlarının mail adresi aynı mı olmalı?

MacBook'da BIOS güncellemeleri, format atmak gibi şeyleri yapmak kolay mı? Windows'ta biliyorum da işte hiç MacBook kullanmadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Android telefonumda ücretli antivirüs programı kullanıyorum. Antivirüs programımı MacBook ve iPhone taşımama gerek var mı? MacBook'a da virüs girebilirmiş yanlış bilmiyorsam ve ben Windows'ta mesela antivirüs programsız kullanmıyordum bu yüzden antivirüs programımı iPhone ve MacBook'da da kullanmalı mıyım? BitDefender kullanıyorum.
Mesela iPhone'da Samsung hiya gibi spam aramalarını engelleme gibi bir ayar yokmuş galiba yanlış bilmiyorsam. BitDefender'in de böyle özelliği var ve bunu iPhone'da kullanabilirim galiba.

iOS ve macOS için antivirüs programı kullanmanıza pek gerek yok, eğer 3. Parti programlarla çok fazla işiniz olmayacak ise (Özellikle iOS’de olamaz zaten, AB ve ABD dışında 3. Parti uygulama indirilemiyor pek.) virüs korkunuz da olmasın.

MacBook'lar da aynı telefonlar gibi 5 yıl falan güvenlik güncelleştirmesi desteği mi alıyor? Yani güvenlik güncelleştirme desteği için 5 yılda bir falan MacBook mu değiştirmeliyim? Bu konular hakkında bilgim yok o yüzden soruyorum. Bir de ucuz veya pahalı MacBook'larda hepsi aynı güvenlik güncelleştirmelerini mi alıyorlar? Aynı şekilde iPhone için de sorabilirim, ucuz ve pahalı iPhone'lar hepsi aynı zamanda mı güvenlik güncelleştirmelerini alıyorlar?

Hangi Mac modelini alacağınıza göre de değişir bu güncelleme ömrü mevzusu, ancak genel olarak özellikle M serisi çipli Mac’ler uzun süre güncelleme alacaklar. Şu anda M2 çipli bir MacBook Air bile alsanız en az 3-4 sene daha macOS güncelleştirmelerini, macOS desteği kesilse bile uzun bir süre daha güvenlik güncellemeleri almaya devam edeceksiniz. Güvenlik güncellemesi desteği, yazılım güncellemesi desteği kesilse bile uzun süre devam edebiliyor Apple tarafında.
iOS veya macOS’de, tabii ki de her cihaza gelen güncelleştirmeler aynı adı taşısalar bile aynı yeniliklere sahip olmuyorlar. Örneğin, iPhone 11’e gelen iOS 26.2 ile iPhone 15 Pro’ya gelen iOS 26.2 birebir aynı değil, iPhone 15 Pro’ya gelenin boyutu daha fazla, içerisinde daha fazla yenilik barındırıyor vs. Aynı şey macOS tarafında da geçerli ancak M serisi çipe sahip Mac’lerde bu durum daha az hissediliyor genelde (Örneğin M1 çip ile M4 çipe sahip iki farklı Mac.).
Ancak, eğer sizin sorunuz “Bütün Mac’ler aynı güncelleştirmeleri aynı anda mı alıyor?” ise cevap evet, iOS veya macOS fark etmez, Apple cihazların hepsi bütün yazılım güncelleştirmelerini aynı anda alırlar. Yani Android tarafındaki gibi “A33’e Ağustos ayında gelecek güncelleme, S25’e 3 ay öncesinden geldi.” gibi senaryolar yaşanmıyor.

MacBook'da işlemci güçleri bu Intel veya AMD ile kıyaslarsam nasıl karşılaştırabilirim? Amaç sadece günlük mail, bankacılık işleri falan için ve Office uygulamaları. MacBook'da Office gibi uygulamaları kullanılıyor mu? Yoksa kendine ait programları mı var? MacBook kurarken hangi sürücüleri yükleyeceğim?

Kıyaslamanın kesin bir yolu yok, özellikle x86 mimarili bir Intel veya AMD işlemci ile ARM mimarili herhangi bir M serisi çipi karşılaştırsanız bile, alacağınız sonuçlar %100 doğru olmayacaktır. MacBook’da elbette Office programları bulunuyor. MacBook’unuzu kurduktan sonra herhangi bir sürücü yüklemenize gerek yok, tüm sürücüler, yazılımlar vs. yerleşik olarak macOS’in içinde gelir zaten. Sizin tek yapmanız gereken şey Mac’inizi kutudan çıkartmak, kurulumu yapmak, ana ekrana varınca ise kullanmaya başlamak.

MacBook'da sorun olursa cihazı alışveriş yaptığım yere mi yoksa yetkili servise mi göndereceğim? Cihaz bozulsa ve cihaza giremesem içinde açık iCloud hesabım ne olacak servise giderken? Ayrıca MacBook'larda termal macun bakımı, temizlik gibi şeyleri illa yetkili servise mi gönderip yaptırmak lazım? Mesela SSD değişimi yapılıyor mu bu cihazlarda?

En iyi seçenek ilk önce Apple Destek’e başvurup yardım almaktır, onlar en iyi seçeneği söylerler. Zaten, eğer yetkili bir satıcıdan alırsanız garantisi vs. olduğu için Apple kabul eder cihazınızı. MacBook Air için konuşacak olursam, cihazın içinde zaten fan olmadığı için pek iç açtırmalık bir durum da yok, termal macun işlerine falan Apple pek bakmaz, onun için FPPRO gibi kaliteli teknik servislere yönelin derim. M serisi çipler SoC olduğu için, yani cihazın CPU, GPU, SSD, RAM vs. gibi tüm donanımları tek bir çip içerisinde toplandığı için bildiğim kadarıyla SSD değişimi gibi şeyler pek olmuyor.

Ben sadece evde kullanacağım MacBook'u bu yüzden Windows laptopumdaki gibi hep şarjda kullansam bir sorun olur mu?

Hayır, sorun olmaz. Hatta, pil devri ve pil sağlığı açısından bu şekilde kullanmanız daha iyi bile olur. Şöyle: MacBook’larda Windows’da olduğu gibi “Prize bağlı iken daha fazla performans verir.” gibi bir şey yok, cihaz pilde de, prizde de aynı performansta çalışır. Ancak, sürekli şarja tak, çıkart, şarjını düşür, tekrar şarja tak gibi bir döngü, pil devrini arttıracaktır, bu sebeple de pil sağlığı düşecektir. Bu yüzden sürekli prize bağlı kullanmak ev kullanımı senaryosunda daha mantıklı ancak ben yine de arada sırada şarjdan çıkartıp biraz da pilde kullanmanızı tavsiye ederim.

MacBook'a USB, harici hard disk, Yubikey gibi cihazlar sorunsuz bağlanıyor mu?

Yukibey dediğiniz şey ne bilmiyorum ancak evet, USB, harici SSD veya Hard Disk, USB çoğaltıcı gibi şeyler takılabiliyor ve çalışıyor.

Ben hiçbir bulut sistemini kullanmıyorum. MacBook kullanırken illa iCloud hesabı ile oturum açmak şart mı? Veya şart ise buluta yedeklemeler kapatılıyor mu? Windows kullanırken ben Outlook hesabımı hep kaldırırım laptoptan bir yedekleme yapmaması için.
Bir de iPhone ile MacBook cihazlarının mail adresi aynı mı olmalı?

iCloud hesabı şart ancak para vermek şart değil. Zira, en başta 5 GB ücretsiz bir plan ile başlıyorsunuz kullanmaya. Ancak 5 senedir iCloud+ kullanan biri olarak şunu söylemeliyim ki, bir süre sonra satın alıp ücretli bir plana geçmek şart oluyor resmen, bir yandan da işinizi gerçekten kolaylaştırıyor. Evet, buluta yedekleme kapatılabiliyor ancak özellikle 50 GB, 200 GB gibi bir plan alacaksanız yedeklemeleri açmanızı tavsiye ederim. Apple hesabı açıyorsunuz, iPhone’da da Mac’te de aynı hesap ile giriş yapıyorsunuz, ikisi de otomatik olarak Apple hesabınıza ekleniyor zaten. Artık, ekosistem özelliklerini kullanmaya başlayabiliyorsunuz (Örneğin, iPhone’da kopyalanan bir yazıyı Mac’te yapıştırma.).

MacBook'da BIOS güncellemeleri, format atmak gibi şeyleri yapmak kolay mı? Windows'ta biliyorum da işte hiç MacBook kullanmadım.

Mac’lerde BIOS güncellemesi gibi şeyler yok. Format atmak var, o da Windows’daki ile aynı sayılmaz. Zaten çok gerekli bir şey de değil. macOS, Windows gibi sürekli şişecek, format gerektirecek bir işletim sistemi değil.