Rehber WinISOUtil - Windows ISO Debloat Aracı

yusufklncc

Üstün
Makaleler
9
Herkese merhaba arkadaşlar. Bu konuda bir süredir de yapmak istediğim ve en sonunda kendisini bir noktaya getirdiğim bir aracı sizinle paylaşmak istiyorum. Bu aracı asıl yapma amacım her format sonrası her ne kadar güncel ISO'da kullansam Windows'un büyük güncellemeler çekmesiydi. Daha sonrasında farklı opsiyonlar da ekleyerek bu aracı Windows ISO'nuzu kendi isteklerinize göre hazırlayabileceğiniz bir forma dönüştürdüm. Aşağıdaki bağlantı üzerinden detayları öğrenebilirsiniz:

Kısaca aracımıza ait görseller paylaşmak istiyorum.

Aracı birden fazla dil ile entegre edilebilecek bir şekilde tasarladım. Eğer başka bir dile çeviri yapılmak istenirse rahat bir şekilde bu gerçekleştirilebilir.

Burada işlem yapmak istediğimiz ISO dosyasını seçiyoruz ve işleme devam ediyoruz.

Bu ekranda ISO'dan kaldırmak istediğimiz Windows versiyonlarını seçiyoruz. Eğer sadece bir tane kalırsa araç otomatik olarak mount işlemine geçiyor. Birden fazla bırakırsanız ikisinden birini seçiyorsunuz. Daha sonrasında mount işlemi biraz zaman alacak.

Burada “ISO'ya herhangi bir .msu güncelleme eklemesi yapmak istiyor musunuz?” diye soruyor. Bu sorunun burada olmasının sebebini 1 görsel sonra açıklayacağım.

Burada ISO'ya herhangi bir .inf sürücü eklemesi yapmak istiyor musunuz diye soruyor.

Evet, burada araca eklediğim otomasyon özelliği ekranı ile karşılaşacaksınız. Her ISO için aynı ayarları tekrar tekrar yapmak istemezsiniz değil mi? O yüzden bir kere işlemlerinizi yaptıktan sonra ayarlarınızı JSON formatında çıktı alabilirsiniz. Daha sonrasında bu ekranda dosyayı seçerek tüm işlemleri otomatik olarak gerçekleştirecektir. Daha öncesinde Windows güncellemesi ve sürücü ekranını çıkarmamın sebebi bu iki özelliğin otomasyona dahil edilemeyecek olmasıydı.

Burada artık aracımızın ana ekranına gelmiş bulunuyoruz. 1 ve 2. seçenek daha öncesinde gördüklerimiz ile aynı o yüzden direkt 3. seçenekten devam ediyorum.

ISO üzerinden kaldırabileceğimiz bileşenleri ve servisleri görüyoruz. Bu liste harici bir dosyada olduğu için kolay bir şekilde düzenlenebilir.

Aracımızın ana özelliklerinden biri olan registry düzenlemeleri burada karşımıza çıkıyor. Burada çok fazla şeyi ISO'muz üzerinde özelleştirebiliyoruz. Özellikle ben kurulum sırasında internete bağlı olduğum zaman Windows güncellemesi yapmasını asla istemediğim için 1. seçeneği daima uyguluyorum. Geri kalanlar hakkında detaylı bilgiyi repo içindeki tweaks.ps1 dosyasında bulabilirsiniz.

Bu da önemli özelliklerden biri. Burada Windows'unuzda halihazırda gelmesini istemediğiniz programları kaldırabilirsiniz.

Son seçeneğimiz ise her Windows kurduğumda .NET kurmaktan nefret ettiğim için bu özellikleri direkt olarak ISO'ya yüklüyor ve daha sonrasında uğraşmak zorunda kalmıyoruz.

Artık kalan seçeneklerimizi de şu şekilde:

Bu noktada ayarlarımızı dışarı aktararak daha sonrasında tüm işlemlerin otomatik yapılmasını sağlayabiliriz. Kalan seçeneklerde ismi neyse o.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Amacım, kendim böyle bir araç çıkararak daha sonrasında başka kimselerin istekleri ya da ilerde oluşan kendi isteklerim için özelleştirebileceğim bir araç çıkarmaktı. Umarım birilerine de faydalı olur. Herkese iyi Sosyaller.

NOT: Scripte entegre edemediğim tek özellik ISO üzerinden güncelleme denetimi. Maalesef, böyle bir şey mümkün değil. NTLite programı bunları kendi dolu dolu veritabanları aracılığıyla gerçekleştiriyorlar ancak benim öyle bir imkanım yok. Şu an güncelleme eklemenin tek yolu, kullanıcıların hangi Windows sürümlerinde hangi güncellemelerin gerekli olduğunu paylaşarak diğer kullanıcılara yardımcı olması ya da bir sanal makine üzerine kurulum yapıp hangi güncellemelerin gerekli olduğunu tespit edip, bunları indirerek ISO'ya eklemek. Aslında bu, bu çaptaki bir araç için o kadar dert ettiğim bir şey değil ancak teknik olarak mümkün olsa güzel olabilecek bir şeydi. Bir de Windows güncellemesi eklerseniz ISO oluşturma seçeneğinin süresi biraz uzayacaktır. Şu an bunun bir problem mi yoksa normal mi olduğunu bilmiyorum ancak eğer sizde de uzun sürerse merak etmeyin, script çalışmaya devam ediyor. Sabırlı bir şekilde bekleyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Peki bu bilgi birikiminizle tertemiz ve gereksiz özelliklerden arınmış performans düşkünü bir ISO paylaşma şansınız var mı?

Peki bu bilgi birikiminizle tertemiz ve gereksiz özelliklerden arınmış performans düşkünü bir ISO paylaşma şansınız var mı?
Açıkçası mevcut script performans düşkünü bir ISO çıktısı vermiyor günün sonunda. Sadece fomat sürecinizi hızlandırıyor ve direkt hazır ISO veriyor size. Fazlalıkları sistemden kaldırıyorsunuz ve kurulumdan sonra yapacağınız şeyleri direkt ISO'ya uyguluyorsunuz. Sizin bahsettiğiniz performans düşkünü ayarlar için çok daha fazla özelleştirme ayarı gerekiyor.

Şöyle bir şey yapabilirim ilerleyen süreçlerde. Registry yapılandırmasını 2 başlık altında değerlendiririm. İlk seçenek standart ayarlar olur ikinci ise performans ayarlarını içeren seçenek. Bu şekilde bir entegre düşünülebilir.

Şey diyeceğimde bu ISO seçerken o ISO'nun üzerine mi yapılıyor işlemler yoksa farklı bir yerde mi?
ISO'nun üzerinde yapılmıyor. ISO'nun içeriği öncelikle C diski altında temp_iso klasörüne çıkarılıyor. Daha sonrasında düzenlemek istediğin Windows versiyonunu seçtiğin an ona ait dosyalar da C diski alında mount klasöründe bulunuyor. Orijinal ISO'n duruyor sen daha sonrasında özelleştirdiğin ISO içeriğinden yeni bir ISO oluşturuyorsun.

Ben yanlışlıkla Home versiyonu sil dedim de sonra PowerShell'i görevini sonlandır dedim. Sıfırdan yapmadan önce silmem gereken bir şey var mı?

Ben yanlışlıkla Home versiyonu sil dedim de sonra PowerShell'i görevini sonlandır dedim. Sıfırdan yapmadan önce silmem gereken bir şey var mı?
Orijinal ISO hep korunuyor ayrıca script eğer halihazırda mount edilmiş bir Windows versiyonu tespit ederse sizi oradan devam ettiriyor. Eğer hiç mount etmediyseniz sadece silme işlemi yaptıysanız bir sıkıntı olmaz. Script tekrar çalışınca ve ISO seçtiğinizde daha önceden varolan yollar silinir ve tekrar oluşturulur. Yani bir şey yapmanıza gerek yok ekstra.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…