Xbox Series S ve Series X'in meşhur dahili SSD problemi

Celik2TR

Uzman
Makaleler
3
Merhaba değerli Techolay forumdaşları! Bu konuda yeni nesil Xbox oyun konsollarının meşhur dahili SSD probleminden bahsedeceğiz. Konu biraz uzun ama az ve öz tutmaya çalışacağım. O halde başlayalım!

Bildiğiniz üzere yeni nesil oyun konsolları SSD teknolojisini kullanmakta. Fakat bu durum biz tüketiciler için aslında bir sorun olmuş durumda. ''Nasıl yani?'' dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki bir Xbox Series konsolu aldınız. Ve 2 yıl boyunca sorunsuz kullandıktan sonra garanti süreniz doldu. Ardından herhangi bir gün tam oyun oynayacak iken o da ne! Konsolunuz açılmıyor. İşte tam bu noktada 2 ihtimal bulunmakta.

1. İhtimal: SSD haricindeki herhangi bir donanım veya yazılım arızalanmış olabilir.

2. İhtimal: SSD'niz arızalanmış ya da ömrünü doldurmuş olabilir.

Bu her iki ihtimalden ikinci ihtimal kuvvetli oluyor. Peki ''SSD'yi değiştirelim bunda ne var ki?'' dediğinizi de duyar gibiyim. Fakat Xbox Series'te SSD değiştirmek iğne aramak gibi bir şey. Üstüne bir de bu cihazlarda online hizmetlere erişmek için yazılımınızın en güncel sürümde olması gerekiyor. Microsoft konsolu öyle bir güvenlik ile dizayn etmiş ki SSD değiştirmek neredeyse imkansız gibi bir şey çok şanslı olmanız gerekmekte. ''İyi de Xbox One'da HDD yi SSD yapıyorduk ya da arızalanan HDD'yi kolaylıkla değiştirebiliyorduk, neden Microsoft böyle bir şey yapsın?'' dediğinizi de duyuyorum. Cevabını ben de bilmiyorum. Fakat bildiğim bir şey var ki bu bilerek yapılıyor. Planlı eskitme politikası da olabilir.

Peki sorun nereden kaynaklanıyor? Xbox One'da bir ''EEPROM'' bulunmakta. Yani Xbox One'un BIOS'u diyebiliriz. Fakat Series'te sistem öyle bir değişmiş ki ben de şok oldum! Series'in BIOS'u EEPROM değil de SSD'nin içerisine bir sürücü bölümü olarak konulmuş. Yani Series'in BIOS'u SSD'nin içinde. Bu bölüm arızalandığında ya da silindiğinde geçmiş olsun artık Xbox'unuzun tuğladan farkı yok. Çözümü ise konsolu Microsoft'a göndermek. Başka hiçbir seçeneğiniz bulunmamakta maalesef. Yani istediğimiz herhangi bir SSD'yi alıp Xbox'umuza takamıyoruz. Microsoft'un özel yazılımı ile tekrardan kurulum sağlanması gerekiyor.

Peki bu bölümü klonlayalım ve yeni aldığımız SSD'ye aktaralım. Maalesef bu durumda işe yaramamakta. Bu bölüm şifreli olduğu için içini dahi göremiyoruz. Ve üstelik Microsoft'un Xbox için onay vermiş olduğu bir SSD'yi almanız gerekiyor. Aynısını alsanız bile yazılım güncellemesinden sonra seri numaraları eşleşmediği için Xbox yine tuğlaya dönmekte. Ha bazı kullanıcılar işlemin başarılı olduğunu ve bir sorun yaşamadıklarını belirtmiş. Fakat yine de birebir aynı SSD yi ülkemizde bulmak iğne aramak gibi bir şey. Yurt dışından gelmesi gerekiyor. Hali hazırda zaten depolama kartları için fahiş fiyatlar istenir iken dahili SSD'nin birebir aynısını uygun fiyata bulmak için çok sıkı araştırma yapmak gerekiyor ya da başka bir arızalı yasaklaması olmayan SSD'si çalışan Xbox'un SSD'sini sökmeniz lazım. Söküp taksanız bile dediğim gibi yazılım donanım ile eşleşmiş olduğu için sonraki yazılım güncellemelerinde yine tuğla olma ihtimali yüksek maalesef.

Playstation 5'te de hemen hemen benzer bir durum mevcut. PS5'in dahili SSD'si anakarta yapışık durumda ve BIOS dosya sistemi şifrelenmiş durumda. PS5'in de Series'lerden pek bir farkı yok, SSD yongalarını değiştirseniz bile BIOS sistemi SSD'nin içine gömülü olduğu için SSD değişimden sonra yine sistem açılmayacak. Yetkili servise göndermekten başka bir çare bulunmamakta.

Aslında Xbox'ta NVME slotu olduğu için değiştirmek kolay fakat bu kısıtlanmış yazılımdan dolayı PS5'ten pek bir farkı bulunmamakta.

Donanım yazılımla eşleşmiş durumda farklı bir parça takıldığında maalesef sistem başlatılmamakta.

Ülkemizde bu konu hakkında çok da bir paylaşım bulunmuyor fakat bu duruma sessiz kalmak doğru olmaz. Evet ömürleri uzun olabilir ama arızalanmayacağının garantisi yok. Özellikle de garanti dolduktan sonra kullanıcıdan çözüm için para alınacak fakat ben kendim daha uyguna çözebilecek iken neden yetkili servise para ödemek zorundayım? Cevabı sizlere bırakıyorum.

Bunu da söylemeden geçemeyeceğim. Microsoft Xbox kullanıcı sözleşmesinde: Cihazın donanımının kullanıcıya ait olduğunu fakat yazılımın ücretsiz verildiğini bu sebeple tüm haklarının Microsoft'a ait olduğu belirtilmiş. Cihaz donanımı bana ait ise neden SSD'yi değiştiremiyorum? Yorumu size bırakıyorum.

Konu aslında çok derin fakat ben az ve öz tutmaya çalıştım daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz yapay zekaya veya internette kendiniz araştırabilirsiniz.

Okuyan tüm herkese teşekkür ederim. <3

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir insan neden Xbox alir ki, PS varken. xD Ben Xbox One X almistim 1 yil arayla 2 sefer bozulduydu. Oyun konsolu dedigin PlayStation ötesi yok. En son garantiden geldiginde sattim hemen. PS5 de ayni depolama cozumunu kullanildigini belirtmissin ama illaki tamir yolu bulunur PS5 icin.

Evet. SSD'yi kullanıyorlar. Fakat PS5 de nand yongaları anakarta yapışık durumda. Serieslerde PC lerde olduğu gibi NVME slotu bulunmakta. Donanımsal tamir olarak bakarsak Xbox'un ki daha kolay. Çünkü PS5'de ki gibi SSD yongaları anakarta lehimli değil. Tak çıkar yapıda. Sorun donanımsal olsa keşke evet bir şekilde çözülür. Ama bilgisayarın bios'u olmadan ya da recovery kısmı nasıl sistem boot edecek? Microsoft ya da Sony bu firmwareyi kullanıcılarına vermiyorlar sadece işletim sistemini yeniden kurmak için gereken dosyaları veriyorlar bios'u değil. BIOS yazılımı eski nesil konsollarda EEPROM'da yüklüydü fakat yeni nesil konsollarda direk SSD'nin içine dahil edilmiş. İşte tam bu durumda SSD değişimi yapılsa dahi kurtarma ekranı gelmiyor. Çünkü SSD'nin içindeki firmwarenin'de aktarılması lazım. Dediğim gibi bu aktarım işlemi yapılsa dahi yazılım donanım ile eşleştirilmiş farklı bir parça takıldığını anlıyor sistem.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…