XBOX'un bünyesinden 3.000 kişi azaltması ve stüdyoları kapatması hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ethem Efe 41

Üstün
Yer
KKTC | Gazimağusa
Oldukça uzun ve detaylı bir açıklama yapılmış. Kısacası özetlemek gerekirse; şimdiye kadar çok fazla yatırım yapıldığı ancak karşılığında beklenen büyümenin ve sonuçların alınamadığı net bir şekilde belirtilmiş. Metinde elbette çok daha fazla detay var; fakat şahsi fikrimi sorarsanız, firmaları doğrudan kapatmak yerine bu tarz şeffaf bir açıklama yapılması çok değerli. Şirketin neden bu kararı aldığını açıkça belirtmesi ve stüdyoları kapatmak yerine yeni yönetimlere devrederek önlerini açması inanılmaz olumlu bir adım. Açıklamayı okuduğumda, burada atılan adımların tamamen doğru ve mantıklı olduğunu düşünüyorum. Evet, kısa vadede işten çıkarmalar ve stüdyo ayrılıkları kesinlikle çok üzücü; ancak markanın geleceği ve sürdürülebilirliği adına oldukça umut verici bir haber gibi duruyor.

Ekibe,

XBOX tarihinin en önemli yeniden yapılanma sürecini başlatıyoruz. İnce eleyip sık dokuduktan sonra, FY27 (2027 Mali Yılı) boyunca ekibimizi yaklaşık 3.200 kişi azaltmak gibi zor bir karar aldım. Buna bugün gerçekleşecek yaklaşık 1.600 rol iptali de dahil olacak ve ek olarak dört stüdyo, yeni bir yönetim altına girmek üzere XBOX'tan ayrılacak. Bir yıl sürecek bir yeniden yapılanmanın ek zorluklar yarattığının farkındayım. Maalesef gerekli tüm değişiklikleri tek bir günde yapmak mümkün değil ve durumun ölçeği konusunda açık olmak istedim.

Bunun üzücü olduğunu biliyorum. Bu değişiklikler, yaratıcılıklarını XBOX'ı inşa etmeye adamış insanları doğrudan etkileyecek. Birçoğu aramıza satın almalar yoluyla katıldı, diğerleri ise bu sektörü ve XBOX'ı sevdikleri için buraya davet edildi veya bizi kendileri buldu. Bugünkü kararlar onların yeteneklerini veya bağlılıklarını yansıtmamaktadır.

Bugün işimiz sağlıklı durumda değil. Benzer platform ve yayıncılık şirketlerine kıyasla 3 ila 10 kat daha düşük marjlarla faaliyet gösteriyoruz. Nesil 9'a (Gen 9) daha küçük bir kullanıcı tabanı ve daha yüksek bir maliyet yapısıyla girdik. Büyümek için Game Pass'e, çoklu platforma (multi-platform) ve daha geniş bir içerik portföyüne yatırım yaptık. Bu işler önemli bir değer yaratmış olsa da beklediğimiz hızda büyümedi. Bu süreçte çekirdek işimiz zayıfladı; biz ise daha iyi bir sonuç umuduyla daha fazla ekip, daha fazla yatırım ve daha fazla zaman ekledik. Ve şimdi sektör, tarihinin en ciddi donanım kriziyle karşı karşıya. XBOX'ı sıfırlamak (resetlemek) zorundayız.

İlk olarak, içerik portföyümüzü sıfırlayacağız.2018'den bu yana stüdyo portföyümüzü agresif bir şekilde genişletirken, sektör genelinde her ay üretilen oyun sayısı son on yılın toplamını geride bıraktı. Artık kendimizi sadece en büyük yayıncılarla değil, aynı zamanda daha küçük bağımsız stüdyolarla da rekabet ederken buluyoruz. Her harika bağımsız stüdyoya sahip olmak ne mümkündür ne de arzu edilen bir şeydir. Ayrıca her stüdyo türü için en iyi yuva olmadığımızı da öğrendik; normal bir yılda, yatırım yaptığımız her dolar için 64 sent kaybettik. XBOX'ı sıfırlarken, bağımsız içerik oluşturucuların vizyonlarını gerçekleştirmeleri için açık geliştirme araçları ve kitleler sağlayarak başarılı olmalarına yardımcı olacağız.

Compulsion Games ve Double Fine Productions; fikri mülkiyetleri (IP), katalogları ve sonraki oyunları için gerekli kaynaklarıyla birlikte bağımsız stüdyolara dönüşerek eski yönetimlerine geri dönecekler. Ninja Theory ve Undead Labs, Senua ve State of Decay 3 oyunlarını tamamlamak ve büyütmek için gereken fonla birlikte yeni sahiplerine katılmak üzere şartlarda anlaştı. Fransa'da ise Arkane'in yönetimi, potansiyel stratejik seçenekleri değerlendirmek üzere İşçi Konseyi (Works Council) ile zorunlu istişare sürecini başlatıyor.

Ayrıca diğer birimlerde de kesintilere gidiyoruz ve bazı durumlarda yatırımları daha yüksek öncelikli projelere odaklanacak şekilde kaydırıyoruz. Bu değişikliklerin boyutu Activision, Bethesda/ZeniMax, Blizzard, King, Mojang ve XBOX Game Studios genelinde farklılık gösteriyor. Birinci parti (first-party) olarak halka açık duyurusu yapılmış oyunlarımızın veya projelerimizin hiçbiri bu kesintilerin bir parçası olarak iptal edilmiyor.

Buna ek olarak, Mojang ve King artık doğrudan bana rapor verecek. Bu iki stüdyo giderek birer platform haline geldi ve aylık aktif oyuncu sayısına göre en büyük stüdyolarımız konumunda. XBOX'a kritik coğrafi, demografik ve yapısal bir çeşitlilik kazandırıyorlar.

İkinci olarak, platformumuzu sıfırlayacağız.Harika teknolojilerin büyüdükçe değil, sadeleştikçe daha iyi hale geldiğini biliyoruz. Bugün şirketin bazı bölümlerinde bir iş, 14 farklı yönetim kademesinden geçiyor. Oyuncu kitlemiz ve oyun sürelerimiz azalmış olsa bile, platform ekiplerimiz bu neslin başına kıyasla %40 daha büyük. Bu karmaşıklık kararları yavaşlattı, sorumlulukları bulanıklaştırdı ve oyunculara hizmet sunmayı zorlaştırdı. XBOX'ı sıfırlarken sadeleşeceğiz.

Yönetim kademelerini en fazla 5'e, mümkün olan yerlerde ise 3'e indireceğiz. Başarıyı; üreticiler (geliştirmeye odaklanan bireysel çalışanlar), oyuncu-koçlar (ekiplerini geliştirirken işin içinde derinden kalmaya devam eden liderler) ve kritik kararlar ile sonuçların sorumluluğunu üstlenen doğrudan sorumlu bireylerden (DRI) oluşan daha yatay bir organizasyonla yakalayacağız. Araçlarımız genelindeki çalışma şeklimizi daha temiz bir kod tabanı, ortak hizmetler ve %50 azaltılmış tedarikçi harcamalarıyla modernleştireceğiz.

Üçüncü olarak, çalışma şeklimizi sıfırlıyoruz.XBOX çalışan sayısını artırdıkça daha parçalı bir yapıya büründük. Ekipler, stüdyolar ve departmanlar genellikle bağımsız hareket ediyor; bu da ortak bir hedef doğrultusunda çalışmayı, doğru ödünleşimleri yapmayı ve işleri sonuçlandırmayı zorlaştırıyordu.

İlk kez; içerik, donanım, platform ve hizmetler genelinde uçtan uca kâr ve zarar (P&L) sorumluluğuna sahip bir Operasyon Direktörü (COO) pozisyonu oluşturuyoruz. Helen Chiang bu göreve atandı ve doğrudan bana rapor verecek. Helen, XBOX'taki yaklaşık yirmi yılı boyunca, XBOX Live'dan Mojang ve Minecraft serisinin yönetimine kadar en önemli işlerimizden bazılarının kurulmasına yardımcı oldu. Net yatırım kararları aldığımızdan emin olmak, başarılarımızdan ve başarısızlıklarımızdan ders çıkarmak ve sonuçlardan kendimizi sorumlu tutmak için işletmelerimizi tek bir işletim modeli altında bir araya getirecek.

XBOX'ta geçirdiği 17 yılın ardından emekli olan Dave McCarthy'ye teşekkür ederim. Dave, milyonlarca oyuncunun her gün güvendiği platformun kurulmasında belirleyici bir rol oynadı ve XBOX tarihinin en büyük anlarının çoğunda güvenilir bir ortak oldu. Kendisine bundan sonrası için en iyisini diliyoruz.

Bu değişiklikler XBOX'ın küçülmesiyle değil, daha büyük bir geleceğe sahip olmasıyla ilgili. Önümüzdeki on yıllık oyun süreci, şimdiye kadar gördüğümüz her şeyden daha büyük, daha küresel ve daha yaratıcı olacak. Bu yıl XBOX'a her zamanki kadar yatırım yapacağız; ancak XBOX'ı dünyanın oynadığı ve ürettiği yer haline getirmek adına daha büyük bir odaklanma, daha büyük bir disiplin ve daha net bir netlikle yatırım yapacağız.

XBOX'ın her gün bir milyardan fazla insanı eğlendiren ve herkese üretme ile bağ kurma fırsatı sunan az sayıdaki şirketten biri olmasını istiyorum. Bu hedefe ulaşabileceğimizi biliyorum. XBOX, eğlence tarihinin en sevilen serilerinden bazılarına ve dünya çapında yetenekli stüdyolara sahip; 2027'de yeniden büyümeye geçeceğiz.

Tarih, kalıcı olmayı kaçınılmaz olmakla karıştıran şirketlerle doludur. Biz onlardan biri olmayacağız.

Asha

Yeni CEO inanılmaz hoşuma gitmeye devam ediyor...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…