Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Anakart: Gigabyte GA-H61M-S2-B3
Ekran kartı: (XFX) AMD Radeon HD 5450, 1 GB VRAM
BIOS menüsünde şöyle bir ayar var:
Sanırım anakartım UEFI destekliyor. İşlemcim Sandy Bridge, o da UEFI destekliyor.
Ama ekran kartım sıkıntı. GOP desteği, elimdeki sınırlı kaynaklara göre yok diye biliyorum. GOP'u ekran kartım destekliyor mu? Desteklemiyorsa, GOPUpdater ile bu işlemi nasıl yapabilirim? Çalışma ihtimali ne kadar?
Sanırım anakartım UEFI destekliyor. İşlemcim Sandy Bridge, o da UEFI destekliyor.
Ama ekran kartım sıkıntı. GOP desteği, elimdeki sınırlı kaynaklara göre yok diye biliyorum. GOP'u ekran kartım destekliyor mu? Desteklemiyorsa, GOPUpdater ile bu işlemi nasıl yapabilirim? Çalışma ihtimali ne kadar?
XFX Radeon HD 5450 ekran kartınızın GOP (Graphics Output Protocol) desteği olmadığı biliniyor. Ancak, GOPUpdater ile GOP desteği eklemek amacıyla aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
1. Gerekli Dosyaları İndirin
- GOPUpdater'ı ve uygun EFI dosyalarını (GOP sürücüleri) bulmanız gerekiyor. XFX Radeon HD 5450 için uygun EFI dosyalarını bulmaya çalışın.
2. GOPUpdater’ı Çalıştırın
- GOPUpdater’ı bir dizine çıkarın.
- Ekran kartınıza ait EFI dosyasını bu dizine yerleştirin.
3. Komut İstemcisini Açın
- Windows'ta komut istemcisini açın (cmd).
4. GOPUpdater Komutunu Girin
- Komut istemcisine GOPUpdater'ı çalıştırmak için şu komutu girin:
Kod:
GOPUpdater.exe --update <dosya_adı>.bin
- <dosya_adı> kısımlarını uygun dosya adı ile değiştirin.
5. Ekran Kartınızı Güncelleyin
- İşlem tamamlandığında ekran kartınızın BIOS’unu güncellemeyi unutmayın. Bu, en son güncellemeleri almak için gereklidir.
6. Test Edin
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarında UEFI desteğinin aktif olup olmadığını kontrol edin.
Çalışma İhtimali
- Bu işlemin başarı oranı belirsizdir. GOPUpdater ile işlem yapmanın riskleri olabilir ve ekran kartınızın BIOS’unda kalıcı hasar oluşturabilir. Dikkatli olun ve alternatif bir ekran kartı kaynaklarını inceleyin.
Not
- Bu işlemler öncesinde verilerinizi yedeklemeniz önemlidir. Başarı garantisi yoktur; riski göze almanız gerekir.