Yanlışlıkla Rm RF komutu girildikten sonra ne yapılmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan kali
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 329

kali

Uzman
Arkadaşlar, Linux Mint kullanıyordum ve alan yok uyarısı yüzünden diskleri genel olarak temizleyebileceğim bir komut var mı diye baktım. İnternette rm rf komutu siler, demişler. Uyguladım ve her şey gitti. Öyle her bulduğumuz komutu kullanmamamız gerektiğini anlamış oldum. Soruya gelirsek Windows 11 dahil hiçbir şeyi boot edemiyorum şu an. Sadece Mint değil Windows da girilmez oldu. Bu komut hepsini mi kaldırıyor? Direkt tüm bilgisayarı mı sıfırlıyor? Nasıl kurtulacağım bu durumdan ve Windows 11 yüklenmiyor nedensizce. ISO dosyasını direkt indirip USB'ye kurdum, bu komutu girmiş olmamla mı ilgili?

Son düzenleyen: Moderatör:
rm -rf komutunun açılımı şöyle:

rm: (remove) - Dosyaları siler.
r: (recursive) - Belirtilen dizin içindeki tüm alt dizinleri ve dosyaları siler.
f: (force) - Onay istemeden silme işlemini gerçekleştirir.

İhtimal ki siz bunu kök dizinde yani / bölgesinde kullandınız.

Her şeyi silmiş bulundunuz. Bunun geri dönüşü yok maalesef. Yeniden yükleme için aynı şekilde kurulum medyasını (USB veya DVD) hazırlamanız gerekmekte.

rm rf /* girdiysen geçmiş olsun bağlı olan tüm depolama birimleri (USB HDD, Flash Bellek, dahili SSD vb) ile sistemi silmiş oldun. Normalde uyarması lazımdı seni ama dinlemedin mi, uyarısını? / sistemin ana dizini * ise içerisindeki her şey. rm sil demek, rf zorla sil uyarı verme, alt dosya ve klasörleri dahil et demek.

Son düzenleme:
Geçmiş olsun hocam. Bildiğim kadarıyla bu tüm sistemi silen bir kod bu kod Windows dosyalarına'da zarar vermiş gözüküyor kurtulmak için başka bir bilgisayardan Windows ISO'sunu USB belleğe yazıp kurulum yapmalısınız (eski dosyalarınızı kurtaramayacaksınız )

Kullandığınız Windows sürümü yani Windows 11 kurulum imajnı bir flash belleğe (en az 8 GB) yazıp bilgisayarı flash bellekten boot edip "Şimdi Yükle" tuşunun altındaki "Bilgisayarınızı onarın" diyip bilgisayarınızı onarmanız lazım.

Ama bence onaramaz çünkü tüm kök dizini silmiş

Format atmakısın diski ful sildin format diskin var ise format at yok ise bir dostundan ya da internet cafeden kurumun USB'si yap

Soğuk su içilmeli. Format USB'si/Live CD varsa bir kontrol edin belki diskte dosyalar duruyordur sadece boot manager silinmiştir. Öteki türlü format kesin çözüm.

Evet, araştırdım. Format için USB hazırladım şu an.
Uyarı geldi evet, dinlemedim çünkü disklerin içindekileri silip OS sıfırlanacak zannettim.

Teşekkürler, hocam. Kuruyorum şu an.
Format atmakısın diski ful sildin format diskin var ise format at yok ise bir dostundan ya da internet cafeden kurumun USB'si yap
Bir başka bilgisayarımdan kurdum.

Hocam, şu an BIOS üzerinden açtım kurulum ekranını ve dediğiniz gibi dil ve klavye ayarlarını seçip onar kısmına basıyorum. Sorun gider kısmından başlangıç onarması yapıyorum ama HP Victus başlangıç ekranına atıp kurulumu tekrardan dil ve klavye düzeni seçme yerine atıyor.

Soğuk su içilmeli. Format USB'si/Live CD varsa bir kontrol edin belki diskte dosyalar duruyordur sadece boot manager silinmiştir. Öteki türlü format kesin çözüm.
Teşekkürler hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…