ChatGPT genel konularda, Claude ise kod yazmada bayağı işimi gördü. Bunlar masaüstüme bir programmış ve sadece benim sistemimle, benim kaynaklarımla çalışabilecek şekilde kurmamın bir yolu var mı?
Claude, ChatGPT gibilerinin performanslarını birebir almak zor iş. Yüksek VRAM'li RTX kartlar ile küçük parametreli modeller çalıştırılabilir Qwen 3.5 9B gibi.
Mesela bu mobil 4060 üzerinde çalıştırıldı, Q5 kuantizasyonu ile yaklaşık olarak 6-7 GB VRAM'e yüklenip kullanılıyor.
Claude, ChatGPT gibilerinin performanslarını birebir almak zor iş. Yüksek VRAM'li RTX kartlar ile küçük parametreli modeller çalıştırılabilir Qwen 3.5 9B gibi.
@Koneko Toujou, CUDA desteği ve Tensor çekirdekleri gerekiyor. VRAM sadece modelin yüklenebilmesi için gereken bir yer, çalıştırma kısmında RX 580 aşırı aşırı uğraştırır herhalde.
Ek olarak Nvidia kartlar dışında bir kartta LLM çalıştırıldığını görmedim, güncel AMD kartlar bile bu iş için uygun değildir diye düşünüyorum. Eski mimarili bir kartta imkansız herhalde.
@Koneko Toujou, CUDA desteği ve Tensor çekirdekleri gerekiyor. VRAM sadece modelin yüklenebilmesi için gereken bir yer, çalıştırma kısmında RX 580 aşırı aşırı uğraştırır herhalde.
Ek olarak NVIDIA kartlar dışında bir kartta LLM çalıştırıldığını görmedim, güncel AMD kartlar bile bu iş için uygun değildir diye düşünüyorum. Eski mimarili bir kartta imkansız herhalde.
Local modelleri çalıştırmak ve onlarla konuşmak için güzel araç, açık kaynak modelleri de HuggingFace üzerinden veya direkt LM Studio üzerinden indirebilirsin. ChatGPT ile falan konışarak ve deneyerek öğrenmek en iyisi.