Yapay zeka bilgisayar mühendisliğini nasıl etkiler?

oguzkagan08

Uzman
Soru bu. Bilgisayar mühendisliği yazmak bana artık korkutucu geliyor şahsen. İleride hem çok sayıda mezun olmasından hem de yapay zekadan dolayı işsizlik sorunu baş gösterir diye düşünüyorum. Sizce?

O zaman yapay zeka mühendisliği yazalım. Kendini bitiremez ya (çaresizlik).

Piyasada hala aman aman gelişmiş bir yazılım yapay zekası yok, ileride kesin çıkar, 5 yıl sonra çıksa Türkiye'ye gelmesi 30 yılı bulur, o zamana kadar kendinize 2 tane ev alıp kiraya verin kafa rahatlar zaten.

Son düzenleyen: Moderatör:
O kadar abartmamak lazım. 1 yılda yapay zeka çok yol aldı. 2025 yaz civarı neler olacak kim bilir.

Ne yazmayı düşünüyorsun mesela alternatif olarak yapay zekanın etkilemeyeceği?

Yapay zekanın bu meslekleri bitireceğini düşünmüyorum. Bu mesleklerin işini çok kolaylaştıracaktır fakat bitirmeyecektir. Yapay zekanın şu anki hâli kendi başına bir hiç. Yani atıyorum bir kod yazdıracaksanız bile kusursuz bir kod olması için çok fazla detay ve çok fazla parametre vermelisiniz. Yapay zeka şu an da yazılım tarafında genelde hataları hızlı düzeltebilmek gibi sebepler amacıyla kullanılıyor. Bu da bu mesleklerin işini aşırı derecede kolaylaştırıyor. Saatlerce binlerce satırlık kodda bir hata arayacağımıza ChatGPT'ye yolluyoruz hemen buluyor. Resim çizen yapay zekaları ele alalım mesela; Midjourney vs. gibi yapay zekalara da çok kusursuz ve orijinal bir resim çizdirmek için çok fazla detay vermek gerekiyor. Kendi başına çizdiği resimler tamam her türlü sanat olarak harika ötesi gözükse de orijinallik açısından o kadar iyi olmuyor. Burada ki soru yapay zekanın şu anki hali değil bunun farkındayım, burada ki soru gelecekte yapay zeka artık insana ihtiyaç duymadan kendisi düşünerek kusursuz kodlar yazarsa, kusursuz resimler çizerse bu mesleklerin hâli ne olur sorusu bunu biliyorum fakat yapay zekanın hiçbir zaman o raddeye geleceğini/getirileceğini düşünmüyorum. Her halükarda insan zekasının yardımına ihtiyaç duyacaktır. Şahsi düşüncem bu şekilde açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yapay zekanın gelecekte yazılım mühendisliğini bitirebileceğini düşündüren bilimsel araştırmalar ve bilimsel makaleler var. Bu bir gerçek. Mesele şu ki bunun ne zaman olacağı belli değil. Kaldı ki olsa bile sadece yazılım mühendisliği değil, diğer bütün mesleklerin de yapay zekadan etkileneceği söyleniyor. Yani kod yazabilen yapay zekanın bir gün doktorluk, avukatlık, mühendislik, öğretmenlik ve polislik gibi meslekleri de yapabileceği söyleniyor ancak dediğim gibi bunlar çok uç konular. Yazılım mühendisliğinin ne zaman biteceği belli değil. İleride olursa büyük paradigma kaymaları yaşanacaktır ve herkes etkilenecektir. Kişisel olarak yazılımdan uzaklaşmak ya da soğumak için geçerli bir sebep değil bu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…