Yapay zekâ firmaları fiziksel kitapları yok ediyor

Hasan Merkit 125

Moderasyon Üyesi
Geliştirici
Makaleler
13
Bilindiği üzere yapay zekâ modelleri internet sitelerini tıpkı arama motorları gibi tarayarak bilgi toplamakta. Öte yandan kitaplar ile eğitildikleri de sır değil.

Ancak kitapların fiziksel olarak taranıp ardından yok edildiği ortaya çıktı.

Yapay zeka firmaları, büyük dil modellerini (LLM) eğitmek amacıyla insan eliyle yazılmış orijinal kitapları satın alıyor ve bu kitapları taradıktan sonra imha ediyor. Özellikle yapay zekâ içeriği olmaması nedeniyle 2022 yılına kadar yazılmış kitaplar tercih edilmekte.

Bu operasyonu gizlice yürüttüğü mahkeme belgeleriyle kesin olarak kanıtlanan ilk şirket, Anthropic firmasıdır. Anthropic firması, kitapları taradıktan sonra yok etme operasyonuna (Project Panama) 2024 yılında başlamış.

Ek olarak Anthropic firması, daha önce korsan kitaplar kullandığı skandalı ortaya çıkmış ve bu yüzden davalar yemişti.

Fiziksel kitapları toplama, imha etme skandalı sadece Claude geliştiricisi olan Anthropic firması değil, bu konuda Amazon da suçlanmakta.

Kaynaklar: Vikipedi, Onedio, Euronews

Ee sonuçta satın alıyor, ister yakar ister saklar. Mesele burada yok edilmesi değil bence. Mesele burada yapay zekanın mevcuttaki yeterli teknolojiler ile korkutucu seviyede eğitilebilmesidir.

Bugün mesela örnek vermek gerekirse tarihçilik alanında da tepedeki AI firmaları Osmanlıca'yı çok iyi çevirip analiz edebiliyor. Artık mesele Osmanlıca bilmenin bir faydası kalmadı. Herhangi bir Osmanlıca evrak veya kitap anında ve bağlama uygun AI tarafından veriliyor insanlara. Bu aklıma gelen basit bir örnek.

Ee sonuçta satın alıyor, ister yakar ister saklar. Mesele burada yok edilmesi değil bence. Mesele burada yapay zekanın mevcuttaki yeterli teknolojiler ile korkutucu seviyede eğitilebilmesidir.
Burada herhangi bir problem yok zaten. Ancak burada asıl sorun, yazardan izinsiz olarak yapay zekâ modelinde eğitilmesi için ticari veri haline getirilmesi.

İngiltere'de sahaflar gecenin yarısı 3'er 5'er düzenli sipariş almaya başlayınca durumu soruşturup ayıkmışlar.

Özellikle aradıkları; Kurgu olmayan, elle yazılmış veya matbaada basılmış pozitif bilimler kitapları.

Neden? Çünkü AI'ye bütün interneti yedirdiler gene doymadı. Elindeki bilgiyi döndürmeye başlayınca halüsinasyon görüyor, sürekli yeni bilgiye aç bir karadelik gibi.

Kötü bir niyetleri yok yahu , ben de merak ettim video sunu izledim neden böyle yapıyorlar diye, yapay zekanın hızlıca bilgiye ulaşması için kitapların ciltlerden kenarlarını büyük bir makinada kesiyorlar, yapay zeka bilgiyi sömürdüğünde , tekrar o tek tek sayfaları ciltlemek çok pahalıya kaçıyormuş o yüzden yok ediyorlarmış (ya da video özenle hazırlanmış ve bize iyi giydiriyorlar da olabilir )

Sana tek seferlik bir kitap için 15$ verildiğini ve ardından kitabının içindeki tecrübe ve bilgilerinin yapay zekâya aktarıldığını, imha edildiğini, bu bilgilere sahip yapay zekâyı yayınlayan firmanın her saniye büyük karlar elde ettiğini düşün.

Şöyle örneklendireyim:

Tıpkı yapımlarda (filmlerde, videolarda, oyunlarda) kullanılan müziklerin telif hakkı gibi düşün. Sana ait ses kullanılarak yapımın daha iyi, daha ilgi çekici olmasını sağlıyorlar. Bunun için de sana tek seferlik 15$ değil bir telif hakkı ücreti ödeniyor.

Hımm , ironiyi yeterince iyi ifade edememişim demek ki , benim hatam, aslında ilk yazdıklarınıza destek vermek için yazmıştım , ekseriyetin anlayacağını umut ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…