Burada düzeltilmesi gereken birkaç nokta var.

Her şeyden önce dünyadaki tatlı su tüketiminin yaklaşık %70'i tarım içindir, %20'si sanayi(yapay zeka da burada) ve yalnızca %10'u evsel tüketimdir.

Yani bir büyük sorun plansız tarımdır.

Şimdi gelelim bir diğer noktaya. Dünya kapalı bir sistemdir. Meşhur yasa; termodinamiğin birinci yasasına göre var olan bir şey yok olmaz, hiçbir şey de yoktan var olmaz. Yani su azalmıyor veya artmıyor. Hep aynı. İçilebilir su azalıyor ancak su krizinin ana sebebi su içen yapay zekalar değil. Onlar yan etki. Ana sebep küresel ısınmanın ta kendisi. Küresel ısınma ilkokuldan beri gördüğümüz o su döngüsünü bozuyor. Sıcaklık arttığı için su çok daha hızlı buharlaşıyor, topraklar kuruyor. Rüzgar rejimi değişiyor, yağışlar yer değiştiriyor. Normalde topraklarımıza, barajlarımıza, nehirlerimize akması gereken tatlı sular denizlere, okyanuslara karışıyor. Günün sonunda evet bir kriz var ve kriz durumunda yarınlar yokmuşçasına kısıtlı kaynakları tüketmek insanları rahatsız ediyor. Ancak ana sorun dediğim gibi su içen yapay zekalar değil. "ChatGPT bir soru için 1 litre su içiyor" tarzı medyatik haberler insanların dikkatini daha çok çekiyor. Haliyle insanlar da buraya takılıyor. Zaten su kıtlığı çeken bir yer olmadığı sürece veri merkezlerinin tek başına lokal bir kriz yaratmaları bile zor. Yan sorunları çözmek ağrı kesici almak gibidir, kısa vadede işe yarar gibi gözükür. Kanseri, Küresel ısınmayı çözmemiz gerek.

Konunun verdiği vibe: Fabrikada tonla metreküp su harcanıyor, siz dişinizi fırçalarken suyu kapatın.
Bu örnek daha saçma olmamış mı? Diş fırçalarken açık bırakılan suyun zararını biliyor musun? 80 milyon insan var diyelim, 1 milyonunun eline bir hortum ver ve 3 dakika boyunca o hortumu açık tutmalarını söyle.

Şimdi suyun çıkış litresini de 15 litre/dakika olarak hesapla. Ne kadar ediyor biliyor musun? Bak 80 milyonda 1 milyon gibi komik bir rakamdan bahsediyorum.

45 litre × 1.000.000 = 45.000.000 litre su. Yani yaklaşık 18 olimpik havuz dolusu su. Olimpik yüzme havuzunu bilir misin?

Gözünü seveyim örnek verirken düşünün arkadaşlar.

Bu örnek konunun kendisiyle birleşik değil tabii, ben konu sahibine şahsen katılmıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu örnek daha saçma olmamış mı? Diş fırçalarken açık bırakılan suyun zararını biliyor musun? 80 milyon insan var diyelim, 1 milyonunun eline bir hortum ver ve 3 dakika boyunca o hortumu açık tutmalarını söyle.

Şimdi suyun çıkış litresini de 15 litre/dakika olarak hesapla. Ne kadar ediyor biliyor musun? Bak 80 milyonda 1 milyon gibi komik bir rakamdan bahsediyorum.

45 litre × 1.000.000 = 45.000.000 litre su. Yani yaklaşık 18 olimpik havuz dolusu su. Olimpik yüzme havuzunu bilir misin?

Gözünü seveyim örnek verirken düşünün arkadaşlar.

Bu örnek konunun kendisiyle birleşik değil tabii, ben konu sahibine şahsen katılmıyorum.
Demek istediğim örnek: Sen bunu bıraksan da firmalar, şirketler kullanıyor.

Senin bırakman okyanustaki damla misali oluyor. Gelip de ciddi ciddi açıklaman bravo. Bilgilenmiş oldum. Benim gibi cahil, düşünemeyen birisini bilgilendirdin 👏.