Yapay zekaların siber zorbalığı önleme konusundaki gelişimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 439
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 0
  • Görüntüleme Görüntüleme 563
  • Etiketler Etiketler
    yapay
Merhaba, bu makalemde sizlere yapay zekaların gelecekte siber zorbalığı önleme konusunda ne gibi gelişimler katedebileceğini anlatmak istiyorum. Buna ek olarak, kendi görüşlerimi de belirtiyorum.

Yapay zeka beni oldukça ümitlendiriyor çünkü özellikle internette insanların güvenliğini düşünen belirli bir kitle, ileride GPT-8 falan yada daha ötesi çıktığı zaman, yapay zekaları kullanarak belki de siber zorbalık denen bu sorunu sonlandırabilecekler. Yapay zekalar öyle gelişiyor ve öyle kapsamlı hale geliyor ki, en zeki insandan daha hızlı düşünen, problem çözebilen, yazılım kodlayabilen hale gelmeye başladı. Hal böyle olunca acaba ileride gelecekte siber zorbalığın da sonunu getirmek maksatlı kullanılır mı bu tarz AI'ler diye merak ediyorum.

Yani ben yakında internet hayatımı tamamen sonlandıracağım dönem ve terapi, psikolojik destek alacağım dönem, AI vs Troll savaşları çıkarsa, anonim bir şekilde bu olayın patlamış mısırla beraber, büyük bir gizli seyircisi olmak isterim.

Sonuçta yapay zekaya komut verirsiniz, özellikle yazılımcı bazı zorbalık karşıtı arkadaşlar bu tarz AI'leri kullanarak gerçekten bu işin kökünü kazıyabilirler. İhtimal var. Şu yeni çıkan GPT-4o bile korkutucu ve ümit verici düzeyde görünüyor. Ha derseniz ki, yapay zekaya sınırlama getirirler, bir şeyleri sınırlarlar derseniz o da sorun değil. Custom API ile onlar yapay zekanın temelini alır ve kendileri limitleri kaldırarak da kullanabilirler.

Yani uzun lafın kısası; "İnternetten hiçbir şeyi sildirtemezsin" denilen devir, yapay zekaların gelişimine ve bunu kullanabilecek insanların kaderine bağlı olarak değişebilir. Bu da, bizim aslında daha güvenli bir hayat sürmemize katkı sağlayabilir. Yapay zeka sistemlerinin gelişimine bağlı olarak, internete upload edildiğinde bile internet sitelerine görünmesini istemediğiniz görsellerin ve içeriklerin görünmesini engellemeye yönelik bazı AI sistemlerinin de geliştirilebileceğini unutmayalım. Mantık şöyle işliyor; İstemediğiniz görselleri, AI'ye yüklüyor ve AI'yi eğitiyorsunuz. Bu AI, çeşitli web sitelerinde eğer aynı görsel bulunuyorsa, bunların görünmesini tamamen engelliyor yani bir nevi sansürlüyor. Buna ek olarak, istenmeyen text'ler, örneğin kişisel bilgilerinizi yapay zekaya taratmak, kimlik bilgileri de dahil olmak üzere bunların da görünmesini önlemesi gibi, sıradışı farklı algoritmalarla çalışan ve gelecekte Web 4.0'ı bir kenara bırakıp, Web 5.0 (Gelişmiş derin kendi kendine öğrenen AI Tabanlı web) sistemine geçildiği zaman, işte o zaman bunları görebileceğiz gibi görünüyor.

Ancak bizler halen daha 2020'den bu yana Web 4.0'ı kullanıyoruz ve günümüzde hızlıca eskimesiyle beraber, kısa vaadede amacını tamamen yitirmiş, günümüzde de uzun süreli bir mağdur olarak gözlemlerim kadarıyla günümüz için yetersiz ve güvenlikten sapmış oldukça outdated bir web teknolojisidir. Bu sebeple, Web 5.0 devrine geçişten sonra ancak ve ancak, şu an imkansız olarak düşünülen şeyler mümkün hale getirilebilir diye düşünüyorum. Web 5.0'ın temel ilkesi, kişisel verilerin gizliliğine daha iyi bir şekilde odaklı olmaktır.

Web 5.0 ile, kredi kartı, banka hesabı gibi bilgilerin de çalınmasının daha iyi bir şekilde önüne geçilmesi de mümkün olacak gibi görünüyor. Güvenlik adına, bizlerin istemeyeceği ne kadar sızıntı veri varsa, bunların sansürlenmesi veya ortadan kaldırılması ve erişimin engellenmesi gibi konuları Web 5.0 ile göreceğiz.

Bununla beraber, ileride internet korsanları ve zorbaların ve trollerin, artık interneti kullanarak insanlara her istedikleri alayı ve zorbalığı yapamayacakları dönem başlayınca, muhtemelen gerçek hayatta zorbalamayı deneyecekler ve birçoğu aslında, fiziksel saldırıdan ötürü ceza alabilecekler. Çünkü internetteki gibi anonimlik kötüye kullanılamayacak.

Daha da önemlisi, Web 4.0 desteğinin fişi çekilirse ve sadece Web 5.0'a destek verilirse, şans daha yüksek. Zaten öyle de yapılıyor gibi. Örneğin Internet Explorer, modern Web sürümlerini desteklemez. Ancak sadece işi bilgisayarımızdaki yazılım boyutunda düşünmeyin, aynı zamanda uzaktaki sunucular da ve bu işin kökü olan Google'un da Web 5.0 altı hizmetlere desteği komple çekmesi durumunda, ekstra güvende olacağız.

Zaten ileride interneti bırakacağım için benim açımdan sorunlar azalacak ama yine de, riskleri iyice azaltmak için yapay zeka sistemlerinin özellikle siber güvenlik yönündeki gelişmelerine önem verdiğimi ve destek verdiğimi de belirtmeliyim.

Bütün bunlara ek olarak, yapay zekaların siber ortamda suç işlenmesini de komple önleyecek otomatik sansür teknolojilerinin de geliştirilebileceğini unutmayalım. Bu gerçekten çok faydalı olabilir. Siber zorbalığı ve tacizi tamamen ortadan kaldırabilir. Gençlerimizin, çocuklarımızın, yetişkin bireylerimizin de manevi güvenliği bu durumda sağlanabilecektir. Bununla da birlikte, suçun işlenmesinin de önüne geçilecek ve adli kısımda bir rahatlama görülebilecektir. Yapay zeka ise, psikolojisi bozuk veya ruhsal sorunlar yaşayan, intihara meyilli olan veya saldırganca davranan kişileri, otomatik olarak terapiste ve uzmana yönlendirecektir.

Gelecekte yapay zeka ile ilgili beklentilerim ve düşüncelerim bu yöndedir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…