Yapı Kredi, YouTube Premium üyeliğinden 25 TL fazla çekti

Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Yapı Kredi bunu hep yapıyor ve artık nefret etmeye başladım. Sırf bana mı oluyor? Neden oluyor? Ne zaman şikayet etsem "O döviz işlem, o yüzden TL karşılığını aldı" diyorlar. Halbuki ben TL işlem yapıyorum hep. Döviz değil. Bilerek yapıyorlar. Bunu nereye şikayet edebilirim?

Alırken TL olarak gösteriyor. Hem alım sırası, hem de aldıktan sonra gelen mailde.

Ama YapıKredi böyle slip çıkarıyor.

Bunu hep yapıyorlar. PlayStation Store'dan 1999 TL oyun alıyorum. 2086 TL giriyorlar. iOS App Store'dan 1299 TL üyelik alıyorum, 1338 TL giriyorlar. Bu yaptıkları yasal mı? Neden böyle?

İşlem ücreti kesiliyor olabilir. Örneğin Epic Games de eskiden İninal'dan %3 kesiyordu diye hatırlıyorum. Ben dediğin yerlerden Halkbank ile alışveriş yapmışlığım oldu ama her zaman kuruşu kuruşuna eşit oluyor.

Hafta sonu kur değerlerini yüksek alıyor olabilir banka.

Kur farkı iadesi yapmam gerektiğini söylüyorlar ya resmen dalga geçiyorlar benle. Kendi sistemlerinde bile 799.99 TL görünmesine rağmen "Müşteri hizmetlerini arayıp kur iadesi farkı talep etmem" gerektiğini söylüyor hanfendi. Ne yani ben her işlemim de hep müşteri hizmetlerini mi arayacağım?

Diğer bankalarda ne aldıysam onu çekiyor, ama bu bankada hep böyle.

Az önce aradım, kur farkı iadesi itirazı yaptım.

YapıKredi'de bu prosedürmüş. Herkes buna tabiiymiş. Diğer bankalarda böyle bir sorun yok dedim. Hep itiraz etmemiz gerekiyormuş. İtiraz olumsuz da sonuçlanabilirmiş.

Cidden şaka gibi.

25 Ağustos 2025 Güncellemesi:

Provizyon'da iken halen 825.76 TL gösteriyordu. Şimdi provizyon bitti ve 799.99 TL gösteriyor. YapıKredi'den böyle mail geliyor. Yalan söylüyorlar. Çünkü itiraz etmeseydim ve kur farkı iptali talebi yapmasaydım provizyon'dan 825.76 TL olarak çıkacaktı, buna 100% eminim. Hesap özetlerim full bu tür ekstra ücret çekilmiş, kur farkı olan işlemler ile dolu. İlk kez itiraz ettim ve ilk kez ne harcadıysam onu yansıttlar.

Ama utanmadan "kur farkı yansımadığı belirlenmiştir" diyorlar.

Bu Techolay kullanıcılarına duyurudur. Sakın ama sakın YapıKredi kartı ile yabancı firmalardan alışveriş yapmayın. Yaptığınız alışveriş TL veya TRY olsa bile. Çünkü USD olarak kayıt altına alıyorlar ve size itiraz etmediğiniz sürece ekstra ücret çıkıyor hep.

Gördüğünüz gibi tamamıyla TRY, TL olan işlemi 19.59 USD olarak görüyorlar. Ayrıca her itirazın olumlu sonuçlanması diye bir garanti yok. Yani bir dahaki sefere red de gelebilir. Ve 25 TL'mi çalmış olurlardı.

Bu problem benim denediğim başka hiçbir bankada yok. Sadece YapıKredi'de var. Apple, YouTube, Google, PlayStation, Xbox. Bu tür sitelerden TL ile alışveriş yapmanıza rağmen USD olarak çeviriyorlar ve hep böyle oluyor. İlk ve son kez itiraz ettim. Bir daha YapıKredi kullanmayacağım. Sizler de kullanmayın.

Son düzenleme:
Hayır işlem tutarı TRY olduğu için ekstra ücret yansımayacaktı. Yapı Kredi standart prosedürü bu şekilde işlem için fazla tutar sadece provizyonda iken gözükür provizyondan çıktığında normal tutar gözükecektir. Bu şekilde işlem yapabilmek için kart limitinizin işlem tutarından biraz fazla olması gerekiyor. Sadece yurtdışı POS üzerinden yapılan işlemelerde bu sorun yaşanıyor.

YapıKredi'deki çalışanlar direkt kendileri kabul etti bunu. "Evet böyle bir prosedürümüz var" diye. Yani pos TL/TRY olsa bile eğer firma yabancı ise USD üzerinden hesaplıyorlar ve maalesef ekstra ücret yansıyor.

Ama sizin dediğiniz de doğru. Provizyon'dan çıkınca düzeliyor. Ama hep değil. Bazen provizyon'dan bile ekstra ücretle çıkabiliyor.

Şöyle bir saçma durum daha var. Aynı alışverişleri banka kartı ile yapınca maalesef sonuç yukarıda belirttiğim gibi oluyor. Örnek, LinkedIn ve PlayStation Network harcamaları, TL/TRY olmasına rağmen banka kartı ile yapılınca:

LinkedIn için itiraz için aradığımda, "siz USD işlem yaptınız" diye inat ettiler. Çok iyi hatırlıyorum. Aynı şeyi her PSN alışverişimde de yaptılar. Halbuki PSN 15 yıldır TL/TRY. Benim hesabım Türkiye.

Bunun gibi daha bir sürü örneğim var. Kim bilir yıllarca benden ne kadar para çaldılar.

YapıKredi cidden çok saçma bir banka hocam. Uzak durulması gerek bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…