Bilgisayar mühendisiyim ve çalıştığım şirkette üniversite okumamış frontend NextJS geliştirici ekip arkadaşımız da var. Tek tek ilerleyelim.
Hatta "hemen hemen bütün programlama dillerini biliyorum" dedi.
Hemen hemen bütün programlama dillerinin yazımı temelde birbirine benzerler. Bugün herhangi bir bilgisayar mühendisini al, herhangi bir dille w3schools gibi siteden temel kurallara ve yazım şekline bakarak hesap makinesi gibi basit şeyler yazabilir ancak bu, dili biliyorum dedirtmez.
Günümüzde programlama dilleri o kadar özelleşmiş, kendi içlerinde o kadar çeşitlenmiş durumda ki bugün C++ yazan oyun geliştiriciyi, sistem geliştiriciyi ve uygulama geliştiriciyi yan yana koysan birbirlerinin projelerini anlayamazlar. Dil aynı ama kullandıkları kütüphaneler, araçlar, kurdukları algoritmalar bambaşka.
Siber güvenlik alanında bir şeyler yaptığını söyledi.
Siber güvenlik çok açık bir tabir. Başkalarının yazdığı programları, araçları yapay zekaya kullandırtarak siber güvenlikle uğraşıyorum diyebilirsin. Veya Spectre/Meltdown gibi işlemcinin en temel çalışma mantığındaki hataları tespit ederek de siber güvenlikle uğraşıyorum diyebilirsin. Birisi traş, diğeri Allah.
Üniversiteden mezun olanların neredeyse hiç iş bulamadığını söyledi.
Sektörde iş bulmanın aşırı derecede zorlaştığı doğru ancak üniversite mezununun iş bulamadığı yerde alaylı hiç bulamaz, o kısmını hiç düşünmemiş galiba sizin komşu
Bahsettiğim frontend geliştirici arkadaş en son İstanbul'da denk düştüğümüzde keşke okusaydım diye dert yanıyordu. Fıkra bu kadar. Diploman yoksa ciddiye bile alınmazsın, diploma en azından şans verir.
ODTÜ ve İTÜ gibi okulları örnek verdim ama onların da işe yaramadığını savundu.
Eğitim kaliteleri nasıl bilmiyorum ama kağıtta İTÜ/ODTÜ yazması bile ciddiye alınmana, iş bulmana yeter
Öğretim üyeleri konusunu açtığımda ise onların da bildikleri bir şey olmadığını söyledi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde okudum ben, çoğunun dünyadan haberi yoktu. İTÜ/ODTÜ klasmanı nasıl hiçbir fikrim yok ancak isimleri yeter dediğim gibi.