Yazılmla uğraşan biriyle konuştuğum olay hakkında ne düşünüyorsunuz?

Merhaba,

Yazılımla uğraşan biriyle tanıştım. Daha doğrusu komşum ama bugüne kadar aramızda pek muhabbet olmamıştı. Siber güvenlik alanında bir şeyler yaptığını söyledi. Hatta "hemen hemen bütün programlama dillerini biliyorum" dedi. Ne kadar doğru olduğunu bilmiyorum. Hakkını yememek lazım ama gerçekten bu kadar iyi mi, yoksa biraz abartıyor mu anlayamadım. Kendisi mimarlık ve bilgisayar programcılığı bölümlerinden ayrılmış biriymiş. Şu anda da bir arkadaşıyla yazılım geliştirdiğini söyledi.

Konuşurken üniversitelerden de bahsettik. Üniversiteden mezun olanların neredeyse hiç iş bulamadığını söyledi. Bu konuda kısmen, hatta büyük ölçüde haklı olduğunu düşünüyorum. ODTÜ ve İTÜ gibi okulları örnek verdim ama onların da işe yaramadığını savundu. Öğretim üyeleri konusunu açtığımda ise onların da bildikleri bir şey olmadığını söyledi. Ayrıca iyi hackerların üniversite okumadığını iddia etti. Ben de buna karşılık olarak Kevin Mitnick'i örnek verdim. Bildiğim kadarıyla Kevin Mitnick üniversite eğitimi almıştı ve sonrasında hacker olarak tanındı.

Açıkçası kafam karıştı. Türkiye'de veya dünyada 1-2 üniversitede bile çok sağlam hocalar yok mu? Hepsi mi bu kadar yetersiz? Uluslararası projelerde çalışan, önemli araştırmalar yapan akademisyenler boşuna mı bunları yapıyor?

Bir de tekrar başa dönersek, "bütün programlama dillerini biliyorum" demesi bana biraz garip geldi. Sonuçta onlarca, hatta yüzlerce programlama dili var. Bu yüzden söylediği şey kafamda soru işareti bıraktı. Alaylı yazılımcılık gerçekten bu kadar güçlü mü? Evet, bilgisayar mühendisliği mezunlarının iş bulmakta zorlandığı bir dönemden geçiyoruz; buna katılıyorum. Ancak durum gerçekten söylendiği kadar kötü mü? Hepsi mi işsiz kalıyor? Bu konuda sizin yorumlarınızı merak ediyorum.

İyi sosyaller.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bütün programlama dillerini biliyorum dediği anda oradan uzaklaşırdım. Hele bunu bir siber güvenlikçi diyorsa. Ne yapıyormuş bütün programlama dilleriyle? Hello World yazdırmayı bilmek sayıyorsa ben de 10 dilde selam vermeyi biliyorum. Tahsilime ekleyeyim. Bilgisayar programcılığı mezunu arkadaşlar alınmasın ama aranızda bazı böyle kişiler kendini kanıtlayacak diye yalanlarla çok komik duruma düşüyor. ODTÜ veya İTÜ'nün kapısından girsin sonra eleştirsin. ODTÜ, İTÜ, Bilkent gibi birkaç üniversite hariç yapay zekaya direkt CV'ni el ettiriyorlar, kendinizi kandırmayın. Adamların 2. sınıftan işi hazır oluyor çoğunun.

Kısacası baya sallamış. Bir daha ciddi sohbet etmemenizi öneririm.

Yazılımda developer bölümüne olan ihtiyaç azaldı. O tarafın işini Claude hemen hallediyor. Doğru düzgün girdilerle birlikte Claude 1 haftalık işi 1-2 günde hallediyor veya daha kısa bile sürüyor. Yazılım bölümünün işi bitmez. Developer olan adamın işi de kaydı. Adam artık analist tarafında. İşsizlik meselesi niteliksizi vurdu. Adam ne sistemin eksiğini, ne yapılması gerektiğini analiz edemiyor hem de kod yazamıyor. E sen ne yapabiliyorsun? Hiçbir şey, dolayısıyla bunun işi bitti. Nitelikli elemanı havada karada kaparlar.

Sen böyle sorular soruyorsun da peki senin yazılıma ilgin ne durumda? Developer, analist, game dev, makine öğrenmesi filan?

Bu bölümü okumak istiyorsun da adımların var mı mesela?

Siber güvenlik alanında bir şeyler yaptığını söyledi.
Gerçekten bir şeyler yapan adam diğer bir teknik adama yüzeysel bilgi verir. Mesela ben bir meslektaşıma ya da öğrenciye sorsam; "Siber güvenlik analistiyim, mühendisiyim, satış departmanındayım, müşteri danışmanıyım, pentester'ım, özel istihbarat yapıyorum vb."

Hatta "hemen hemen bütün programlama dillerini biliyorum"
Bir arkadaşım var, hesap makinası bile yapamaz ama öyle paralar kazanıyor ki aklın durur. Siber güvenlikçi. Bu bir ön şart değil, bilsen iyi olur. İçeride herkes oturmuş Zero-day'ler için Patch yazmıyor. Kaldı ki neden öyle her şeyi öğrenmek gibi bir şey fanteziye girmiş sormak lazım. Muhtemelen yalan söylüyordur.

biraz abartıyor mu anlayamadım.
Ekstrem bir durumu yoksa bayağı abartıyordur.

Kendisi mimarlık ve bilgisayar programcılığı bölümlerinden ayrılmış biriymiş.
Direkt Redflag, sanmıyorum ki üniversiteyi gereksiz görüp ayrılmış olsun. Muhtemelen altından kalkamadı çamur atıyor.

Üniversiteden mezun olanların neredeyse hiç iş bulamadığını söyledi
Kesinlikle yanlış, bir üniversite her şeyden önce bir adamın uzun soluklu, can sıkıcı bir işin altından kalkıp kalkamadığını ortaya koyar. Her zaman artıdır, ne kadar bilirsen bil üzerine bir de diploma koyarsan tadından yenmez. Diplomasız olmaz demiyorum ancak bu kadar da abartıldığı gibi değersiz değil. Hele ki ODTU, ITU? Bunu söylemek için deli olmak lazım.

Alaylı yazılımcılık gerçekten bu kadar güçlü mü?
Değil. Sertifika ve diploma her zaman öndedir. 5 yaşından beri bilgisayarla özel bir muhabbetin varsa da TempleOS yazarı gibi birisiysen iş başka.

Evet, bilgisayar mühendisliği mezunlarının iş bulmakta zorlandığı bir dönemden geçiyoruz;
Bilgisayar mühendisiyim diye iş ararsan biraz zor bulursun. Artık bir özelleşme dönemindeyiz. Mühendissin ama ne yapacaksın? Bu alan bir derya deniz. Makina öğrenmesi mi, siber güvenlik mi, yapay zeka mı, veri işleme mühendisliği mi? Bir yola girmen lazım. AI'dan sonra Siber güvenlik pazarı %35 büyüdü, deli gibi eleman alıyorlar yurtdışında.

Kısacası bayağı sallamış. Bir daha ciddi sohbet etmemenizi öneririm.

Bundan sonra kimseyi ciddiye almam. Neler gelecek başıma, bakalım...

Sen böyle sorular soruyorsun da peki senin yazılıma ilgin ne durumda? Developer, analist, Game dev, makine öğrenmesi filan?

O anlattı, ben dinledim. Ciddiyim kendine emin bir şekilde dedi bana. Tövbeler olsun.

Hele ki ODTÜ, İTÜ? Bunu söylemek için deli olmak lazım.

İşte, olay burada koptu.

Bilgisayar mühendisiyim ve çalıştığım şirkette üniversite okumamış frontend NextJS geliştirici ekip arkadaşımız da var. Tek tek ilerleyelim.
Hatta "hemen hemen bütün programlama dillerini biliyorum" dedi.
Hemen hemen bütün programlama dillerinin yazımı temelde birbirine benzerler. Bugün herhangi bir bilgisayar mühendisini al, herhangi bir dille w3schools gibi siteden temel kurallara ve yazım şekline bakarak hesap makinesi gibi basit şeyler yazabilir ancak bu, dili biliyorum dedirtmez.

Günümüzde programlama dilleri o kadar özelleşmiş, kendi içlerinde o kadar çeşitlenmiş durumda ki bugün C++ yazan oyun geliştiriciyi, sistem geliştiriciyi ve uygulama geliştiriciyi yan yana koysan birbirlerinin projelerini anlayamazlar. Dil aynı ama kullandıkları kütüphaneler, araçlar, kurdukları algoritmalar bambaşka.
Siber güvenlik alanında bir şeyler yaptığını söyledi.
Siber güvenlik çok açık bir tabir. Başkalarının yazdığı programları, araçları yapay zekaya kullandırtarak siber güvenlikle uğraşıyorum diyebilirsin. Veya Spectre/Meltdown gibi işlemcinin en temel çalışma mantığındaki hataları tespit ederek de siber güvenlikle uğraşıyorum diyebilirsin. Birisi traş, diğeri Allah.
Üniversiteden mezun olanların neredeyse hiç iş bulamadığını söyledi.
Sektörde iş bulmanın aşırı derecede zorlaştığı doğru ancak üniversite mezununun iş bulamadığı yerde alaylı hiç bulamaz, o kısmını hiç düşünmemiş galiba sizin komşu

Bahsettiğim frontend geliştirici arkadaş en son İstanbul'da denk düştüğümüzde keşke okusaydım diye dert yanıyordu. Fıkra bu kadar. Diploman yoksa ciddiye bile alınmazsın, diploma en azından şans verir.
ODTÜ ve İTÜ gibi okulları örnek verdim ama onların da işe yaramadığını savundu.
Eğitim kaliteleri nasıl bilmiyorum ama kağıtta İTÜ/ODTÜ yazması bile ciddiye alınmana, iş bulmana yeter
Öğretim üyeleri konusunu açtığımda ise onların da bildikleri bir şey olmadığını söyledi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde okudum ben, çoğunun dünyadan haberi yoktu. İTÜ/ODTÜ klasmanı nasıl hiçbir fikrim yok ancak isimleri yeter dediğim gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…