Bir alışveriş sitesinden anakartta 2 slot (8 GB) takılı olan XPG 8 GB 3200MHz DDR4 RAM'den 1 adet daha alıp farklı bir slota ilave ettim. Fakat yeni aldığım RAM'i anakarta taktığımda ne olursa olsun hiçbir türlü bilgisayar açılmıyor. Sadece yeni aldığım RAM takılı olsa dahi açılmıyor. Bilgi sahibi arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.
Bir de 3x8'i, unut, DDR4 yeterince yaşlandı zaten, dedeyi çok yormayalım, şimdi Dual mi çalışacak Single mi, onun mühendisliğine girmek lazım, BIOS izin verecek mi, deneysel ilerlemenin lüzumu yok. 2x8 ya da 2x16 devam et.
@Ayhan Dönmez, konudan bağımsız olarak size sormak istediğim bir şey var. Bazı anakartların tüm RAM slotlarını (örneğin 4x8 için) aynı anda çalıştırmamasının teknik karşılığı nedir? Yani hangi özelliği olan anakartlar bu işlemi sorunsuz gerçekleştiriyor?
@Ayhan Dönmez, konudan bağımsız olarak size sormak istediğim bir şey var. Bazı anakartların tüm RAM slotlarını (örneğin 4x8 için) aynı anda çalıştırmamasının teknik karşılığı nedir? Yani hangi özelliği olan anakartlar bu işlemi sorunsuz gerçekleştiriyor?
Bellek kontrolcüye çok yük biniyor, en uygun senaryo 1 DPC anakart ve RAM kullanmak, 4 slotun 2'si dolacak ya da 2 RAM slotu kartta 2 slot dolacak, 1 dimm per channel mantığı olmalı. Diğer 2 slot sinyal kalitesi daha iyi değil hem de İMC ekstra yük biniyor, 4 slot doldurduğun müddetçe her halukarda sorun.
Frekans olarak 6000 MT/s alırsın 4x16 mesela, 5600 yaparsın max.
@Ayhan Dönmez, Cevabınız için çok teşekkür ederim. Arkadaşın konusunu kirletmemek adına sizi bir konuya etiketledim. Müsait bir zamanınızda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.