Merhaba, yakın zamanda anakart değişimi yapacağım ama nelere dikkat etmeliyim bilmiyorum. Eski anakartımı nasıl çıkaracağım, yeni sahibine hangi parçalar ile teslim edeceğim, yeni anakartı nasıl montajlayacağım gibi şeyler kafamı karıştırıyor. Bilgisayarcıya yaptırabilirim ama onlara da çok güvenemiyorum, kendim öğrenmek istiyorum. Beni aydınlatırsanız sevinirim. YouTube'dan videoları izledim ama kafamda hala soru işareti var.
Anakarta bağlı tüm kabloları ve parçaları çıkar, parçaları sökerken klipsleri olduğunu unutma. Youtube'dan bakabilirsin.
Anakartın çıkmasını engelleyecek parçaları çıkar, Fan vs.
Anakartın vidalarını sök.
Anakartı sağ taraftan iki elle tutarak elince çapraz şekilde kaldır.
Anakartı eline aldığında vidayla beraber yükseltme vidasının da peşi sıra çıkmadığından emin ol.
Eski anakartın arka metal plakasını çıkar, kasanın arkasından içine doğru iteceksin, arka USB vs. bağlantı çıkışlarının olduğu plaka.
Yenisini takarken;
Yükseltme vidalarının kasada yerinde olduğundan emin ol,
Önce yeni anakartın kendi arka metal plakasını tak, kasanın içinden dışarı doğru iteceksin.
Anakartı yükseltme vidalarının üzerine oturt, eksik yükseltme vidasının olmadığından emin ol. Eskini nasıl çıkarttıysan öyle takacaksın, önce sol tarafını çapraz eğerek arka metal plakaya denk getir, oturma hissini alacaksın zaten, sonra anakartın vida delikleri yükseltme vidalarıyla denk düşünce vidalamaya başla.
Önce anakartın güç kablolarını bağla.
RAM vs. tak.
Varsa üst ve egzoz fanını tak.
İşlemci soğutmayı tak.
Ekran kartını tak, varsa ekstra güç kablolarını bağla.
Kasanın güç tuşlarının ve ön USB bağlantı yerini yeni anakartın kitapçığından bakarak bağlarsın.
Anakarta bağlı tüm kabloları ve parçaları çıkar, parçaları sökerken klipsleri olduğunu unutma. YouTube'dan bakabilirsin.
Anakartın çıkmasını engelleyecek parçaları çıkar, fan vs.
anakartın vidalarını sök.
Anakartı sağ taraftan iki elle tutarak elince çapraz şekilde kaldır.
Anakartı eline aldığında vidayla beraber yükseltme vidasının da peşi sıra çıkmadığından emin ol.
Eski anakartın arka metal plakasını çıkar, kasanın arkasından içine doğru iteceksin, arka USB vs. bağlantı çıkışlarının olduğu plaka.
Yenisini takarken;
Yükseltme vidalarının kasada yerinde olduğundan emin ol,
Önce yeni anakartın kendi arka metal plakasını tak, kasanın içinden dışarı doğru iteceksin.
Anakartı yükseltme vidalarının üzerine oturt, eksik yükseltme vidasının olmadığından emin ol. Eskini nasıl çıkarttıysan öyle takacaksın, önce sol tarafını çapraz eğerek arka metal plakaya denk getir, oturma hissini alacaksın zaten, sonra anakartın vida delikleri yükseltme vidalarıyla denk düşünce vidalamaya başla.
Önce anakartın güç kablolarını bağla.
RAM vs. tak.
varsa üst ve egzoz fanını tak.
İşlemci soğutmayı tak.
Ekran kartını tak, varsa ekstra güç kablolarını bağla.
Sadece anakart, metal plaka ve sata kablosunu vermen yeterli. M2 SSD'in varsa anakartın üzerinden sökmeyi unutma. Youtube'da donanım arşivi'nin 45 dakikalık detaylı sistem montaj videosu var ona bakabilirsin.
Sadece anakart, metal plaka ve SATA kablosunu vermen yeterli. Bunun dışında bir şey yapmana gerek yok. M.2 SSD'in varsa anakartın üzerinden sökmeyi unutma. YouTube'da Donanım Arşivi'nin 45 dakikalık detaylı sistem montaj videosu var ona bakabilirsin.