Yeni başlayanlar için Ubuntu deneyimim

Asily

Üstün
Makaleler
5
Yer
Karabük
En son arkadaşlar Ubuntu, Arch Linux, ZorinOS, Mint gibi dağıtımlar önerdiler. Kurmaya fırsatım olmadı ve geçenlerde Ubuntu kurdum. İlk başta çoğu şey güzeldi, arayüzü beğenmiştim. Birkaç program kurayım dedim ve mağazadan arattım. Çoğu yoktu ve bende internetten baktığımda ise terminal kullanmam gerekiyormuş. Hepsini yükledim ama sürekli terminale ihtiyaç duymak ve Windows'dan sonra yüklemek çok zor geldi. Her gün terminal açmam gerekiyordu. Terminal sevmiyorsanız kısaca uzak durun. Ve 2 hafta sonunda bıktırmıştı, insanların Linux artık terminalsiz rahatça kulllanılabilir gibi sözlerine inanmıştım ve yüklemiştim. Virtual Box kurucam kuruyorum hata veriyor, yine terminal gerekti. Bilgisayarı garip bir şekilde Windows kadar yoruyordu. Steam çeşitliydi açıkcası. Program desteği olarak sorun yok ama terminal ile yüklemek lazım. Başka bir dağıtıma geçeceğim zaman Ubuntu'nun kendi ISO yazdırıcısını kullandım ve hiç iyi bir şekilde kurulmadı ve bilgisayar çöktü. Bana kısaca çok zorluk çıkardı. Mecbur başka bilgisayardan geri Windows yükledim. Terminal sevmiyorsanız yüklemeyin. Kesinlikle pişman oldum. Arayüzü güzel Smooth diyebiliriz, ama arayüz işime yaramadan Terminal gerekiyor. Mağaza hiç çeşitli değil sadece belirli programlar var. Açıkcası Linux terminal gerekmeyecek bir hale geldiği zaman tekrar yüklerim. Diğer dağıtımlar nasıldır bilmiyorum ama benzer şeyler olucağını düşünüyorum. Arch Linux öneren arkadaş, bana çok zorlukta çıkardığını hatırlatmak isterim. Arayüzü bile yoktu. Kısacası Linux kurmak isteyen arkadaşlar ilk defa kurucaksa bence Ubuntu'dan uzak dursunlar. Çoğu şey mağazada yok ve terminalden yüklemek zorunda kalıyorsunuz. .Deb uzantısına tıkladığınız gibi kurulmuyor, terminal gerekiyor yine. Terminal ile uğraşmak isterseniz mantıklı bir sistem. Deneyimlerim biraz kötü olduğu, sonunda Windows'dan kurtuldum dedim ve 2 hafta sonra Windows geri yükledim. Terminal haricinde sistem çok stabildi ve iyiydi. Çoğu şeyini beğendim, ama kişiselleştirme seçenekleri az, Gnome gibi şeyleri nasıl indireceğimi bilmediğimden dolayı kişiselleştirmede sorun yaşadım. XFCE gibi şeyleri yükleyerek kişiselleştiriliyor diye biliyorum. Ubuntu'nun kendi kişiselleştirmesi ise hiç iyi değil. Bana Linux fanları kızabilir ama ben beğenmedim.

Not: Normalde başlık Yeni Başlayan Birisi Olarak Ubuntu Deneyimim yanlış yazmışım.

Son düzenleme:
Uzun süre Windows kullananların en büyük derdi ne yazık ki terminal oluyor. Aslında alışıldığında çok güzel bir şey. Ben her işimi terminalde yapıyorum; kodlarla uğraşmayı sevdiğim için terminal bana ayrı bir zevk veriyor olabilir. Ancak yeni başlayan birine neden Arch önerilmiş, onu tam anlamadım. Linux bilen biri olarak ben bile başta zorlanmıştım. Ben yeni başlayanlara genelde Linux Mint öneriyorum.

insanların Linux artık terminalsiz rahatça kulllanılabilir gibi sözlerine inanmıştım ve yüklemiştim
İş yerindeki eski bir bilgisayara Linux Mint kurdum. Şimdiye kadar terminali ciddi anlamda kullandığım söylenemez, hatta hiç kullanmamış bile olabilirim. Ancak profesyonel bir kullanıcı olarak genellikle çoğu işi terminalden yapıyorum.
Linux Mint dışında, terminalden bağımsız birçok şeyi hazır getiren bir diğer dağıtımın da Zorin OS olduğunu düşünüyorum; ama o da Linux Mint kadar değil. Linux Mint bu konuda gerçekten çok iyi. Yani, kısaca bir kere sağlam bir ayar yaptıktan sonra, Debian ve Ubuntu dağıtımlarında tekrar terminale ihtiyaç duyulmuyor. Ya da bunun yerine, bu işlemleri otomatik olarak yapan Linux Mint ve ZorinOS gibi dağıtımları indirip kullanabilirsiniz.

Ubuntu'nun kendi ISO yazdırıcısını kullandım ve hiç iyi bir şekilde kurulmadı ve bilgisayar çöktü.
Impression programı bu konuda çok iyi. Hiçbir yazılıma ihtiyaç duymadan kurmak isterseniz dd komutunu öğrenebilirsiniz. Dokümanlar arasında kaybolmanıza gerek yok; doğrudan yapay zekaya, "Linux'ta dd komutunu önyüklenebilir ISO dosyalarını yazdırmak için nasıl kullanırım?" diye bir soru sorabilirsiniz.

İlk defa Linux yükleyenlere Linux Mint öneririm. Ciddi bir sorunla karşılaşmadıkları sürece Zorin OS'u önermem. Linux Mint çok daha kolay sayılır, ancak özellikle Xfce masaüstü ortamını yüklemeleri daha mantıklı olacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…