Yeni toplanan R7 9800X3D sistemde aşırı uzun boot süresi sorunu

bloodylord

Üyecik
Merhaba arkadaşlar, yeni topladığım sistemimin açılması inanılmaz uzun sürüyor ve fark ettiğim garip bir durum var, o da şöyle ki:

-Bilgisayarı güç düğmesine basıp açtıktan sonra ekranlar geldiğinde en başta gelen ekran sanki CMD gibi simsiyah bir ekranda "_" olan bir ekranla açılıyor bilgisayar ve bu ekran aşağı yukarı 30 ila 45 saniye sürmekte.
-Bu bahsettiğim ekran sürenin sonunda geçtiğinde bu sefer tamamen siyah hiçbir şeyin olmadığı bir ekran geliyor ve bu ekranda aşağı yukarı 30 ila 40 saniye arası sürüyor.
-Bu iki ekrandan sonra anakart logosu gözüküyor ve boot işlemi başlıyor ancak başlamadan önce gene anakart logom bir süre ekranda kalıyor 10 saniye kadar ve sonrasında o hepimizin bildiği çark dönmeye başlıyor ve bilgisayar açılıyor.

Kronometreden zaman tutarak yaptığım bir açılışta tam olarak 3 dakika 10 saniye sürerek açıldı bilgisayar, bu süre görev yöneticisindeki süreden de fazlaydı.
Bu sorunu çözmek için çeşitli şeyler denedim örnek olarak:

-CMOS ve BIOS'u resetledim.
-DDU ile ekran kartı driver'larımı temizledim, yeniden kurdum.
-Sorun yazılımsal olarak düşündüğüm için bilgisayarıma bir format attım.
-Çeşitli yerlerde gördüğüm "Fast boot" özelliği olan şeyleri kapattım, öyle denedim, açarak denedim.

Bu uygulamalarımın tamamında bir sonuç alamadım ve benim için işin ilginç olan tarafı bilgisayarımda gerçekten hiçbir problem olmadan her şeyi çok rahatlıkla kullanabilmekteyim. Herhangi bir büyük çaplı bir sorun yaşamadım. Durum böyle olunca da bu iş ister istemez can sıkıyor. Burada bana yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum ve şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca sistemimin bütün özellikleri aşağıdaki gibidir.
Sistem özelliklerim:
İşletim Sistemi: Windows 11 Pro 25H2 sürümü
Anakart: MSI B850 MLG Edition
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
Ekran Kartı: INNO3D GeForce RTX 5070 Ti X3 OC 16 GB
RAM: Kingston 32 GB (2x16) Beast EXPO 6000 MHz
SSD: MSI 1TB Spatium M560 Gen5 M.2 2280 SSD
PSU: NZXT 850W C850 Black 80+ Gold

BIOS'ta Memory context restore ayarı var, 1 taneyse onu enabled 2 taneyse ikisini de enabled yap dene.

BIOS'ta Memory context restore ayarı var, 1 taneyse onu enabled 2 taneyse ikisini de enabled yap dene.
Ne yazık ki açık haliyle böyle. BIOS'u ilk sürümüne kadar indirgedim gene de böyle oluyor. Power down enable'da açık ona rağmen bu şekilde öneriniz için teşekkürler.

@Ayhan Dönmez'in bir önerisi olacaktır.

@fortunee Başımızın belası 1 Corsair intikam serisi, 2 bu MSI kartlar. Kampanya başlatacağım, AM5'te kimse MSI almasın bundan sonra. Ne tavsiye versek boş burada, böyle saçma bir sorun ilk defa gördüm, duydum. Windows nasıl kurulduğu önemli. Son zamanlarda birtakım problemlar var, forumlara konu açılıyor. @bloodylord Onun haricinde BIOS son sürüme güncelleyip her şey stokta iken bakın. EXPO vs. açmayın, dahili grafik kapatın sadece. MSI'de Fast Boot yok zaten. Debug LED kaç saniye sarı yakıyor DRAM training sürecinde? Ayrıca Q-Code 15 kodu kaç saniye görünüyor?

İlk önerdiğim Memory context restore ayarı ben de 2 adet var biri AI tweaker kısmında diğeri AMD cbs, bunları enabled yapmadığım sürece Auto iken arkadaştaki gibi yavaş açılıyor.

@bloodylord Sorun Memory training kaynalı mı, değil mi? Bunu anlamanın yolu EZ Debug LED ve EZ Digit Debug LED bakacaksınız kartınızdaki. Bunlar hata LED'leri ve hata kodlarıdır, DRAM kaynaklı bir şey varsa görünür. DRAM eğitimi sırasında 15 POST Code sabit kalır, MSI'de bu süre normalde kısa. Anlattığınız şekilde gerçekleşmez. 15-20 saniye civarı şu anda AM5'te MSI kartlarda, 2x16 özelinde.

İlk önerdiğim Memory context restore ayarı ben de 2 adet var biri AI tweaker kısmında diğeri AMD cbs, bunları enabled yapmadığım sürece Auto iken arkadaştaki gibi yavaş açılıyor.

ASUS'ta süre 50 saniye 2x16 özelinde, MSI'de 15-20.

@bloodylord BIOS'tan F9 Search kısayolu ile Integrated Graphics aratıp kapatın. DDR Runtime Reductin Enabled, Memory Context Restore Disabled, Power Down Disabled, RX Burst Length 1X, TX Burst Length 1X seçin. Bu en kısa halidir. Daha kısaltılamaz. Fast Boot MSI'de mevcut değil.

Saçma sapan Secure Boot kaynaklı sıkıntılar var şu anda güncel ISO'larda, ben modifiye sistem kullandığım için bilmiyorum. BIOS kaynaklı da hiç sıkıntı yaşamadım. Dediğine göre 2-3 kere sistem yeniden kendini başlatıyor ve açılıyor. Memory kaynaklı olup olmadığını anlamak adına hata LED ve hata kodları takip edilmeli. @fortunee

Arkadaşlar yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bugün değil yarın sizlerle bu dediklerinizin sonucunu paylaşacağım. Son 1-2 gündür tek uğraştığım şey bu olduğu için gerçekten biraz bunaldım. Anlayışınız için tekrardan teşekkürler.

BIOS'tan bu ayarları dediğim gibi yapın, en kısa hali bu şekilde olur. 2x16 için Boot süresi MSI'de 3 dakika olamaz. Fast Boot kapattım demişsiniz ama MSI kartlarda olmadığını biliyorum AM5'te. Dahili grafik kapatın aynı şekilde, EXPO açık kullanacaksınız bu ayarlamaları yapın, en kısa hali budur. Memory Context kapalı kalsın ilk etapta ve hata kodlarını takip edin. 15 eğitim sürecini temsil eder, CPU sıcaklığı dışında orada yazan harf ve rakamları iletin.

''@bloodylord BIOS'tan F9 Search kısayolu ile Integrated Graphics aratıp kapatın. DDR Runtime Reductin Enabled, Memory Context Restore Disabled, Power Down Disabled, RX Burst Length 1X, TX Burst Length 1X seçin. Bu en kısa halidir. Daha kısaltılamaz. Fast Boot MSI'de mevcut değil.''

İşletim sistemi kaynaklı problem olabilir, hangi ISO kullandınız ya da Rufus'ta yazdırma işlemini nasıl gerçekleştirdiniz? Sorun var güncel ISO'larda şu anda. BIOS kaynaklı da olabilir.

Hocam ben Fast Boot kapattım derken windowstakini kapattım MSI'da olmadığının farkındayım. BIOS ayarlarını deneyip geliyorum hemen. Teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…