Yeni toplanan R7 9800X3D sistemde aşırı uzun boot süresi sorunu

bloodylord

Üyecik
Merhaba arkadaşlar, yeni topladığım sistemimin açılması inanılmaz uzun sürüyor ve fark ettiğim garip bir durum var, o da şöyle ki:

-Bilgisayarı güç düğmesine basıp açtıktan sonra ekranlar geldiğinde en başta gelen ekran sanki CMD gibi simsiyah bir ekranda "_" olan bir ekranla açılıyor bilgisayar ve bu ekran aşağı yukarı 30 ila 45 saniye sürmekte.
-Bu bahsettiğim ekran sürenin sonunda geçtiğinde bu sefer tamamen siyah hiçbir şeyin olmadığı bir ekran geliyor ve bu ekranda aşağı yukarı 30 ila 40 saniye arası sürüyor.
-Bu iki ekrandan sonra anakart logosu gözüküyor ve boot işlemi başlıyor ancak başlamadan önce gene anakart logom bir süre ekranda kalıyor 10 saniye kadar ve sonrasında o hepimizin bildiği çark dönmeye başlıyor ve bilgisayar açılıyor.

Kronometreden zaman tutarak yaptığım bir açılışta tam olarak 3 dakika 10 saniye sürerek açıldı bilgisayar, bu süre görev yöneticisindeki süreden de fazlaydı.
Bu sorunu çözmek için çeşitli şeyler denedim örnek olarak:

-CMOS ve BIOS'u resetledim.
-DDU ile ekran kartı driver'larımı temizledim, yeniden kurdum.
-Sorun yazılımsal olarak düşündüğüm için bilgisayarıma bir format attım.
-Çeşitli yerlerde gördüğüm "Fast boot" özelliği olan şeyleri kapattım, öyle denedim, açarak denedim.

Bu uygulamalarımın tamamında bir sonuç alamadım ve benim için işin ilginç olan tarafı bilgisayarımda gerçekten hiçbir problem olmadan her şeyi çok rahatlıkla kullanabilmekteyim. Herhangi bir büyük çaplı bir sorun yaşamadım. Durum böyle olunca da bu iş ister istemez can sıkıyor. Burada bana yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum ve şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca sistemimin bütün özellikleri aşağıdaki gibidir.
Sistem özelliklerim:
İşletim Sistemi: Windows 11 Pro 25H2 sürümü
Anakart: MSI B850 MLG Edition
İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
Ekran Kartı: INNO3D GeForce RTX 5070 Ti X3 OC 16 GB
RAM: Kingston 32 GB (2x16) Beast EXPO 6000 MHz
SSD: MSI 1TB Spatium M560 Gen5 M.2 2280 SSD
PSU: NZXT 850W C850 Black 80+ Gold

Windows UEFI ve Standart aktifken Validation verdi mi? Rufus ve ISO kaynaklı yani, doğru mu anladım? Microsoft engellemiş vs. onun haricinde konuşuyorum.

@X99 Zaten konu sahibi Setup'tan ya da sıfırlama yöntemiyle kurmuş, burada hata var. Temiz kurulum yapması lazım, Rufus ile yazdırıp formatlarsa mevcut sorunu çözülmeli. Memory Context'lik bir iş yok burada yani.

Windows UEFI ve standart aktifken validation verdi mi? Rufus ve ISO kaynaklı yani.

ISO kaynaklı değil, sebebini çözemedik, Secure Boot açıkken standart modda boot etmedi sistem, burada vardı birkaç konu, bulursam paylaşırım. Secure Boot açıkken bu güvenlik muhabbetinden kaynaklı, BIOS Windows ve sürücü imzalarını kabul etmiyor, deneme yanılma ile, default yaparak birkaç adımda çözülüyor ama sonra yine tekrarlıyor.

İlginç, başıma gelmedi. Modifiye kullanan herhangi birinde denk gelmedim güncel AM5 sistemlerde daha doğrusu. ISO kaynaklı olup olmadığı anlaşılır, Microsoft bir şeyleri yasakladıysa ISO da ihtimal dahilinde. BIOS'lar da aynı şekilde. Bu konu özelinde yarın bu yaşanabilir.

İfadeler: X99
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…