Fahrettin

Çalışkan
Yeni topladığım sistemde sonradan bir hata oluştu masaüstünde Chrome'da falan gezinirken ekran 5 kez falan siyah olup geri geliyor yani her 2 dakikada bir ekran bana selektör yapıyor ama tam ekran oyun falan oynarken mesela Forza veya ETS oynarken böyle yapmıyor. Bir de bu sorun tam ekranda hiç olmuyor. Sizce driver mı sorun yoksa donanımda mı? Başka forumlarda da benim gibi hatalar var ama ben çözemedim.

Tam olarak nedenini bilemiyorum donanım dan belki biraz bahsetsen direkt donanımın için yazardım ama hem AMD hem NVDIA için olası çözümleri yazayım.
1- ) AMD için Don't Stop the Panel (DSOP) /Low Framerate Mode (LFM) Sorunu vardı daha önce karşılaşmıştım. Bunu deneyebilirsin.

AMD, masaüstünde takılırken düşük yükte ekranı "uyku" moduna alır → ekran siyah olur, sonra uyanır.
Bu, LFM (Low Framerate Mode) veya Panel Self-Refresh (PSR) gibi enerji tasarrufu teknolojilerinden kaynaklanır.
Oyunlarda bunlar kapanıyor tabi o yüzden aklıma direkt bunlar geldi.

Çözüm olarak şunu deneyebilirsin;

Radeon Software Aç
Ayarlar Sistem Ekran → "Don't Stop the Panel" seçeneğini AÇIK yap.
Alternatif olarak:
Aynı yerde "Panel Self-Refresh" → KAPALI
"Low Framerate Mode" → KAPALI
(Bende AMD ekran kartı yok internette bu şekilde yapıldığı yazıyor kontrol edemedim o yüzden)

2. NVIDIA için HDMI / DP Energy-Saving Modları

NVIDIA ekran kartlarında da benzer enerji tasarrufu ayarları var.
Özellikle HDMI bağlantısında ekran "idle" duruma geçip kısa süreliğine siyah olabilir.

Çözüm Olarak şöyle yapabilirsin;

Başlat çubuğuna NVIDIA Kontrol Paneli "3D Ayarları"3D ayarların YönetilmesiGüç yönetimi modu
"maximum performansı tercih et" seç.
1753822647952.webp

Ayrıca:
Vsync yada G-sync varsa kapatıp deneyebilirsin.

Tam olarak nedenini bilemiyorum donanım dan belki biraz bahsetsen direkt donanımın için yazardım ama hem AMD hem NVDIA için olası çözümleri yazayım.
1- ) AMD için Don't Stop the Panel (DSOP) /Low Framerate Mode (LFM) Sorunu vardı daha önce karşılaşmıştım. Bunu deneyebilirsin.

AMD, masaüstünde takılırken düşük yükte ekranı "uyku" moduna alır → ekran siyah olur, sonra uyanır.
Bu, LFM (Low Framerate Mode) veya Panel Self-Refresh (PSR) gibi enerji tasarrufu teknolojilerinden kaynaklanır.
Oyunlarda bunlar kapanıyor tabi o yüzden aklıma direkt bunlar geldi.

Çözüm olarak şunu deneyebilirsin;

Radeon Software Aç
Ayarlar Sistem Ekran → "Don't Stop the Panel" seçeneğini AÇIK yap.
Alternatif olarak:
Aynı yerde "Panel Self-Refresh" → KAPALI
"Low Framerate Mode" → KAPALI
(Bende AMD ekran kartı yok internette bu şekilde yapıldığı yazıyor kontrol edemedim o yüzden)

2. NVIDIA için HDMI / DP Energy-Saving Modları

NVIDIA ekran kartlarında da benzer enerji tasarrufu ayarları var.
Özellikle HDMI bağlantısında ekran "idle" duruma geçip kısa süreliğine siyah olabilir.

Çözüm Olarak şöyle yapabilirsin;

Başlat çubuğuna NVIDIA Kontrol Paneli "3D Ayarları"3D ayarların YönetilmesiGüç yönetimi modu
"maximum performansı tercih et" seç.
Eki Görüntüle 168327
Ayrıca:
Vsync yada G-sync varsa kapatıp deneyebilirsin.
Kartı yazmayı unutmuşum, kusura bakma. 9070XT. Evde deneyeceğim, çalışırsa bildireceğim. Şimdiden teşekkürler.

Kartı yazmayı unutmuşum jusura bakma 9070xt evde deneyeceğim çalışırsa bildireceğim şimdiden teşekkürler
Hocam bir şey daha fark ettim. Bu sadece arkada tam ekran bir oyun açıkken oluyor. Normalde yok. Mesela Forza Horizon 5 oynarken sıkıntı yok. Alt tab yapıp Spotify'a geçiyorum. Ekran durmadan siyah ekran yapıp geri açılıyor. Driver falan sildim yükledim, oyun açık değilken de böyle bir sorun yok.

Son düzenleyen: Moderatör: