İnceleme Yerli Firefox tabanlı HÜMA tarayıcısı

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sxinar
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 13
  • Görüntüleme Görüntüleme 930
  • Etiketler Etiketler
    firefox yerli

Sxinar

Üstün
Makaleler
1
Yer
Türkiye
Sizlere arkadaşımın geliştirdiği benim ise forumunun hosting ücretini üstlendiğim ve forumunu yönettiğim Hüma tarayıcısını tanıtmak ve önerilerinizi almak istiyorum. Hüma, özgürlük ve gizlilik odaklı, Firefox tabanlı, açık kaynak ve özgür bir web tarayıcısıdır. Henüz eksikleri olsa da her geçen gün eksiklerini kapatarak daha özgün bir tarayıcı olma yolunda ilerliyor.

Özelliklerine gelecek olursak Hüma Gezgini eklentisi, tarayıcının sidebar’ında çalışarak tarayıcı sayfaları ve yer imleri arasında kolayca gezinmeyi sağlar. Ayrıca, not alma, hesap makinesi, çeviri ve içerik kaydetme gibi küçük entegrasyonlara sahiptir. Tarih ve mitolojiye ait statik sayfalar, her durumda erişilebilir içerik sunar ve zamanla yeni konular eklenerek genişletilecektir aradığınız içerik orada olmasada Hüma Gezgini, beğendiğiniz içerikleri kaydederek aynı özelliği sizlere sağlar. Hüma Bar ise tarayıcının sağ tarafında bulunan özelleştirilebilir sidebardır geçmişi, indirmeleri, yer imlerini görüntülemeyi, gizli pencere açmayı ve diğer sidebar’ı kontrol etmeyi sağlar. Tarayıcı, telemetri verilerini uzak sunuculara göndermez, bu da gizliliğinizi korur. Şu anda Hüma tarayıcısının Windows ve Linux (AppImage formatında) için sürümleri mevcuttur, ancak Flatpak mağazalarında henüz yayınlanmadı.

Hüma tarayıcısını tek başıma geliştiriyorum ve bu nedenle ilerleme biraz yavaş olabilir. Ancak, gelecekte sağlam bir ekip kurmayı planlıyorum. O zamana kadar elimden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğim.

Tarayıcı hakkında yorumlarınızı ve önerilerinizi almak isterim. Tarayıcının kaynak kodu Github üzerinde bulunuyor ve Github üzerinden dağıtılıyor. Ayrıca sizelere tarayıcının erkan görüntülerinide bırakacağım. Hüma hakkında daha fazla bilgiyi web sitesinde bulabilirsiniz https://humatarayici.com/ .
Forum ise şu an bakımda olduğu için yarın eğer tamamlanırsa sizlere de linki atacağım.
Tekrar buluşmak üzere iyi günler dilerim…

Uygulamadan görüntüler:

Unutmadan da söyleyeyim arkadaşlar amacım reklam değil ki reklam bile olsa bu proje açık kaynak.
Açık kaynak gönüllülerin yardımı dışında bir kazanç sağlamaz.

Egehan çok yetenekli bir kardeşim. Tanımana şaşırdım. Başarılarının devamını dilerim.
(Güzel bir hobi projesi. Daily drive için uygun olduğunu ben de düşünmüyorum)

Son düzenleme:
Ne farkı var ki bunun? Tarayıcı gibi çok kritik bir bileşenin tek bir kişi tarafından maintain edilebileceğini sanmıyorum. Şu anki haliyle bloatware'den farksız.
Bu forum hala tek kisinin maintain ettigi tarayici ve işletim sistemini kullanmamali olduğunu anlamadi. Sözüm konu sahibine degil ama inatla tarayici konularinda “Thorium” öneren tipler dolu. Sorsan niye kullanıyor, kendisi de bilmiyor.

İşletim sistemi, tarayıcı gibi şeyler çok temel. Bilgisayarımıza bugün kimsenin öğrenmesini istemediği sırlarımızı saklayabiliyoruz. Sosyal medya hesaplarımız, işimiz, eğitimimiz... diye uzar. Temel olunca güvenliği daha önemli, gözetilmesi çok daha önemli. Geliştirici tabanı tek veya çok az olan projelerin maintain edilmesi çok zorlaşıyor, çok karmaşık oldukları için sürekli güvenlik sorunları çıkıyor, hızlı müdahale edilmesi gerekiyor. Az kişinin olduğu projelerde bu ciddi bir sorun.

Logoya biraz daha calisilabilir

Egehan çok yetenekli bir kardeşim. Tanımana şaşırdım. Başarılarının devamını dilerim.
(Güzel bir hobi projesi. Daily Drive için uygun olduğunu ben de düşünmüyorum)

Teşekkür ederim

Logoya biraz daha calisilabilir

Evet grafik tasarım bilmediğim için ancak bu kadar yapabildim

Evet ben de bunun farkındayım ancak güçlü bir ekip kurmak da zor. İlk amaçlarım arasında ekip kurmak var.

Evet ama burada düşünmemiz gereken bir şey daha var o da bir ekip kurmanın zor olduğu. Maalesef ekip kurabileceğim ve projeyi beraber yönetebileceğim kimse yok. Bu nedenle şu anda tek başıma yönetiyorum ancak emin olun ki ilk fırsatta ekip kurup bu sorunu ortadan kaldıracağım. Yine de teşekkür ederim

Mozilla'nın dağıttığı Firefox ile arasındaki fark nedir? Yoksa sadece rebranding projesi mi?
Hayır. Dikkatle incelerseniz ve projenin web sitesinde yazdığım yazıları okursanız projenin belirli amaçları özellikleri ve bir yolu var. Böyle bir düşüncem olduğunu lütfen sanmayın çünkü benim böyle bir "rebranding" projesini tanıtacak olmam bana yapılan bir hakaret gibi olacaktır.

Ne farkı var ki bunun? Tarayıcı gibi çok kritik bir bileşenin tek bir kişi tarafından maintain edilebileceğini sanmıyorum. Şu anki haliyle bloatware'den farksız.
Bakın ben zaten uzun süredir bu tarayıcı ile ilgileniyorum ve bütün bu sorunlarını gördüm. Ancak projeye devam etmişim ki bu sorunları bir şekilde göze almış ve üstesinden gelmek için yola koyulmuşum. Dediğiniz gibi projenin tek bir kişi tarafından yönetiliyor olduğu bir gerçek ve bu gerçeklikte projenin kısa bir süre içerisinde diğer bütün tarayıcılara fark atacak olması bu gerçekliğin dışında kalır. Yine de şu ana kadar özgünlüğünü kazandıracak şeyler ekledim ve buna devam ediyorum.

İkinizinde eline sağlık güzel bir projeye benziyor. Müsait olduğumda bakacağım.
Teşekkür ederim

@Sxinar Sanada teşşekürler. Projeye senin ve senin gibi insanların projeye olan en ufak katkısını asla unutmayacağım

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…