Merhaba, yeni yıllık izin muhabbeti Resmî Gazete'de yayımlandı diye biliyorum. Şirketim, İş Kanunu'nda bir değişiklik yok diyor. Bu yüzden yıllık izinlerde pazarlar sayılmaya devam edecek, eski sistem diyor. Bu doğru mu? Vardiyalı çalışanım.
Öncelikle sorduğunuz soruyu "pazar günü" olarak düşünmeyelim, genel olarak "hafta tatili" diye düşünelim, daha doğru olur. Her ne kadar iş hayatında hafta tatilleri genel olarak pazar günleri olsa da hafta tatili pazar günü olmayan çalışanlar da bulunmakta. O yüzden cevabı buna göre veriyorum.
Yıllık izin günlerinin hesabında hafta tatilleri dahil değildir. Esasen bu yeni bir şey değil ve hatta kanunda zaten var olan bir hükümdür. 4857 Sayılı İş Kanunun 56. maddesinin 5. fıkrasında bu açıkça yazıyor:
Bunun dışında sizin bahsettiğiniz ve duyduğunuz o Resmi Gazete'de yayınlanan şey aslında Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 03.02.2026 tarihli ve E. 2025/9525, K. 2026/757 sayılı kanun yararına bozma kararı. Bu kararda da zaten aynı kanun maddesine atıf yapılmış durumda. Teknik olarak yeni bir durum değil, sadece malumun ilanı. Yine de kararı da koyayım buraya:
Yani "eski sistem" denilen sistemde de zaten hafta tatili dahil edilmemektedir. İş vereninizi bilgilendirebilirsiniz.