YKS için ikinci kez mezuna kalmak hayatı nasıl etkiler?

raskolnikov

Uzman
Selam, geçen yıl YKS'de berbat bir sıralama yapmıştım ve mezuna kaldım. Bu yıl bazı sebeplerden dolayı yine çalışamadım ve belki mezuna kalacağım.

Hayallerimde Fizik bölümünü okumak var. Ancak bu yıl kazanırsam Atatürk veya Tokat Gaziosmanpaşa gibi üniversiteleri kazanacağım. Bunu hiç istemiyorum. Ankara'da yaşıyorum ve Ankara'da okumak benim hayalimdir. Başka bir yerde okursam inanın içime dert olacak. Yatay geçişten bahsediyorlar ama şartları benim açımdan çok zor olacak çünkü kontenjanları çok az. Bir yıl daha mezuna kalsam ne olur?

Kaldığım takdirde 20 yaşında üniversiteye başlıyor olacağım, bu biraz geç bir yaş mı?

Hayatın sonu değil ama ailen evde baskı yapıyorsa o sıkıntı işte.

Yok be ne son olacak, benim AYT için asılma gibi bir niyetim yok çalışsam da anlamıyorum zaten ondan mezuna bırakıp daha iyisini yapma gibi bir isteğim de yok.

Sana uyuyorsa mezuna kalmanda sıkıntı yok. Ama sonraki sene AYT ile TYT değişeceği için mezuna kalmak tam bir kumar.

Ailen okumuş anlayışlı insanlar ise sorun değil kal, değilse hiç uğraşma git.

Kaldığım takdirde 20 yaşında üniversiteye başlıyor olacağım, bu biraz geç bir yaş mı?
Hayır, ünide her yaştan insan var. Aşırı takılan şeyler değil bunlar.

Aile sorun etmiyorsa kalınabilir tabii, istenilmeyen yerlere gidileceğine 1 yıl daha mezuna kalmak nispeten daha iyi bir seçenek. Tek takıntı noktası yaş ise tereddüt etmeden kalın.

Yaşlarımız aynı. Bence kalma, git. Çünkü hayat çok zorlaşıyor, omuzlarında büyük bir vicdan azabı. Ben geçen sene elektrik kazandım, keşke gitseydim; seneye mezun olup işe başlardım. 4 senelik okuyalım dedik, gidişat vahim.

Hayatın sonu değil kimse yaşını umursamaz, iş hayatında da sıkıntı olmaz lakin yaşadığınız şeyleri bilmemek ile birlikte 4 sene+1 sene mezun ile birlikte 2 sene deneyip başaramadığınız işin sebebinin gerçekten yaşadığınız şeyler olup olmadığını, bu yaşadıklarınızın etkisinin devam edip etmeyeceğini ve yeni şeyler yaşarsanız bunların hedefinize ulaşmanızdaki etkisini iyice tartıp karar vermenizi öneririm. Çünkü gerçekten mezuna bırakan 10 kişi görüyorsam 9'u ya sıralamasını ileri taşımıyor ya da daha da geriye gidiyor ve mezun döngüsüne giriyor.

Örnek vermem gerekirse bu durumu en anlayışlı aile bile bir noktada başınıza kakar. Eğer yarın bu olduğunda "ailem bana destek olmadı" diye bahane üretip demotive olacaksanız, çalışma eforunuzu düşürecekseniz. "ailem bana şunu sağlamadı bunu sağlamadı" diyecekseniz vb. bu yola girmeyi iyi düşünün.

Yaşadığınızı bilmiyorum, ailenizi bilmiyorum, psikolojik durumunuzu bilmiyorum sadece genel olarak gördüklerimi yazıyor. Eğer size uyuyorsa, ciddiye alın eğer uymuyorsa ciddiye almanıza gerek yok. Her türlü başarılar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…