YouTube, izleyicilerin "Ad Blocker" yani reklam engelleyici uzantılar kullanmasını engellemek için yeni bir yöntem kullanmaya başladı. Bu yönteme göre platform üzerinde reklam engelleyici uzantısı bulunan kullanıcılar daha düşük kalitede videolar seyredecek.
YouTube, izleyicilerin "Ad Blocker" yani reklam engelleyici uzantılar kullanmasını engellemek için yeni bir yöntem kullanmaya başladı. Bu yönteme göre platform üzerinde reklam engelleyici uzantısı bulunan kullanıcılar daha düşük kalitede videolar seyredecek.
Reklam engelleyiciyi kapatınca da olmuyor. Telefonda reklam engelleyici kullanmama rağmen 1080P'de bile video da pikseller farkediliyor az da olsa. Benim fikrim youtube bunu bilerek yapıyor olabilir premium kullanıyordum bir ara yine aynıydı.
YouTube Bey deniyor bir şeyler ama çok saçma sapan şeyler deniyorlar. Önceden izlediğim 360p videolar temin ederim ki şu anın 1080P'sinden daha kaliteliydi.
Yanlış bilmiyorsam bu direkt olarak youtube'ın sıkıştırma yöntemi ile ilgili, youtube'ın içerik üreticileri için belirli bitrate önerileri var, örneğin hdr olarak 1080p 30 fps video için senden 10 Mbps bitrate istiyor 60 fps içinse 15 Mbps. Eğer sen bunlardan daha düşük bitrate verip youtube'a yüklersen videolarını avc1 dediğimiz sıkıştırma yöntemi ile yayınlıyor. Hatta dikkat edersen bu videolarda 480p ve 240p gibi çözünürlükler bulunmaz ve videoya sağ tıklayıp meraklısı için istatistiklere tıklarsan orada sıkıştırma yönetimi görebilirsin. Avc1, vp9 ve av01'e göre daha fazla sıkıştırma yapıyor bu ise kaliteyi baya bir düşürüyor. Bu arada youtube'ın istediği bitrate değerlerini girsen bile kendimde denemiş olduğum üzere videoyu yine avc1 ile yayınlıyor. Bundan kurtumak için 1080p kaydedilmiş videoyu 2560x1440 şekilde upscale ediyorlar hatta ben bitrate'i 8k verdiğimde bile yine de vp9 ile yayınlamıştı. Bitrate burada kilit nokta değil ama düşük girmek pekte iyi olmaz. Bazı anlayamadığım şeylerde var örneğin porçayın videoları 720p ama av01 ile yayınlanmış bunu nasıl yaptı bilmiyorum.