Yüksek kapasiteli SSD'ler ikiye mi bölünmeli, tek parça mı kullanılmalı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Max Caulfield
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 2
  • Görüntüleme Görüntüleme 180
  • Etiketler Etiketler
    ssd

Yüksek kapasiteli (1 TB ve üstü) SSD'ler ikiye mi bölünmeli, tek parça mı kullanılmalı?

• Oy verenlerin toplamı
    14

Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. 2 gün önce Kingston Renegade 2 TB SSD'ye geçiş yaptım. Eski Kingston A2000 1 TB SSD'mdeki D sürücüsünü Macrium Reflect ile yeni SSD'ye klonladım. Klonlarken de bölüntü boyutunu 629 GiB'tan 931 GiB'a çıkardım ve diskin sonuna klonlamayı seçtim. Bunu yapmak için de Ugreen 30715 PCIe X4 M.2 adaptörünü kullandım, çünkü anakartımda sadece 1 adet M.2 slotu mevcut.

Sonra ise Kingston Renegade 2 TB SSD'yi ana M.2 slotuna taktım ve diğer tüm SSD'leri çıkarıp Windows 11 Enterprise 24H2 kurulumu yaptım. Daha sonra bazı kurulumlar yaptım ve güncellemeleri yükledim. Sonra ise diğer SSD'leri tekrar taktım, A2000'i de Ugreen adaptöre taktım. Daha sonra geri kalan verileri de aktardım ve A2000'i tamamen silip komple 1 TB'lık veri diskine çevirdim.

Şu anda Kingston Renegade 2 TB SSD'mde 930.70 GiB C sürücüsü ve 931.53 GiB D sürücüsü mevcut. 930.70 GiB'ın üzerine WinRE, EFI ESP ve MSR bölüntülerini de ekleyince toplam 931.49 GiB oluyor. Yani neredeyse tam ortadan ikiye böldüm.

Eski makalelerin çoğunda SSD'lerin ikiye bölünmemesi gerektiği, ikiye bölünmenin performansı düşürebileceği yazıyordu. Fakat o dönemki SSD'ler 60 GB veya 120 GB gibi kapasitelerdeydi. 1 TB SSD ya hiç yoktu, ya da aşırı pahalıydı. Hatta Samsung 840 EVO'nun 750 GB sürümü bile vardı, siz düşünün. Günümüzde 750 veya 768 GB bir SSD yok

Şimdi SSD kapasiteleri inanılmaz arttı ve çoğu sistemde tek bir tane yüksek kapasiteli SSD mevcut. Mesela tek 2 TB'lık SSD gibi. Bunu tek parça kullanınca tek 1.81 TiB'lık alan oluyor ve "Şunu başka diske yüklemeliyim, alan açmalıyım" olayı hiç olmuyor.

Fakat bu sefer de Windows çökünce ve format atmak gerekince mecburen o 1.81 TiB'lık alanı silmeniz veya biçimlendirmeniz gerekiyor, bunu yapınca da o alandaki her şey gidiyor. Ekstra bir yedek alanı da olmadığı için hiçbir yere atamıyorsunuz. Tek çare harici HDD/SSD'ye yedekleme yapmak, o da herkeste olmuyor maalesef. Bir başka seçenek ise C'yi biçimlendirmeden Windows'u kurmak, o da maalesef acemi formatına giriyor. Format süreci inanılmaz derecede uzuyor, çünkü C'deki tüm Windows kurulumu verileriyle birlikte Windows.old klasörüne yedekleniyor. Ayrıca siz bu klasörden dosyalarınızı aldıktan sonra klasörü silmeye çalıştığınızda "Bu klasörde değişiklik yapabilmeniz için TrustedInstaller size izin vermelidir" hatası alıyorsunuz. Ya sahipliğini alıp sileceksiniz, ya da Disk Temizleme aracı ile sileceksiniz.

Benim gibi iki parça yapınca Windows'u ve programları C'ye yükleyip tüm yedekleri ve verileri D'ye atabiliyorsunuz. Bu sayede Windows çöktüğünde C'yi silip tekrar oluşturup Windows kurmanız yeterli oluyor, D sürücüsündeki dosyalar yerli yerinde kalıyor. C diski de tamamen tertemiz bir şekilde oluşturulmuş oluyor.

Sizce yüksek kapasiteli (1 TB ve üstü) SSD'ler ikiye mi bölünmeli yoksa tek parça olarak mı kullanılmalı? Yoksa iki şekilde de kullanılabilir mi?

Son düzenleme:
Şahsen 2 slotumda, 1+1 TB kullanıyorum. Hiç bölmedim. Bir tanesi bozuldu geçenlerde servise gönderdim, sağlam olanı 1.slota takıp yoluma devam ettim. Şimdi 2 TB alsaydım, servisten gelene kadar beklemek zorunda kalacaktım. Bozulma, acil durumlarda ayrı ayrı SSD'nin daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Ben bölme taraftarı değilim, 1 tane de kullansam tek parça halinde kullanırdım. Tabii bu yöntem fiyat performans değil.

Aslında ihtiyaca göre değişir. Resimleri, dosyaları, oyunları C diskinde bulundurmak istemiyorsanız, D diskine ihtiyacınız varsa ikiye bölebilirsiniz. Tamamen kişinin tercihine bağlı. Ben genelde tek parça halinde kullanırım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…