Çözüldü Yüksek Mbps düşük ping demek mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

günes

Çalışkan
Arkadaşlar size kendi tecrübemi paylaşmak istiyorum. Ben Bursa'da oturuyorum. Eski evimizde 25 Mbps dandik bir internet kullanıyordum. Sanırım fiberin altı türü HiperNet gibi bir şeydi. Valorant TR sunucusunda 9 ms alıyordum. Şu an yeni evimizde FTTH fiber var. Valorant sunucusunda 5 ms alıyorum. Bunun konumla alakası var değil mi? Atıyorum Ankara'da oturan birinin 1000 Mbps kullansa bile 9 ms alması mümkün mü?

Çözüm
İnternet hızının ping süresiyle bir alakası yok. Ping'i etkileyen en önemli faktör sizin sunucuya olan uzaklığınız.

Valorant sunucuları İstanbul'da. İstanbul'a ne kadar yakınsanız o kadar düşük ping alırsınız.

Bir diğer faktör de internetinizin tipi. FTTH fiber ise pinginiz çok düşük olacaktır çünkü aradaki modülasyon VDSL gibi veya DOCSIS gibi gecikme ekleyen bir modülasyon değil.
Atıyorum Ankara'da oturan birinin 1000 Mbps kullansa bile 9 ms alması mümkün mü?
Tam olarak böyle, evet.
İnternet hızının ping süresiyle bir alakası yok. Ping'i etkileyen en önemli faktör sizin sunucuya olan uzaklığınız.

Valorant sunucuları İstanbul'da. İstanbul'a ne kadar yakınsanız o kadar düşük ping alırsınız.

Bir diğer faktör de internetinizin tipi. FTTH fiber ise pinginiz çok düşük olacaktır çünkü aradaki modülasyon VDSL gibi veya DOCSIS gibi gecikme ekleyen bir modülasyon değil.
Atıyorum Ankara'da oturan birinin 1000 Mbps kullansa bile 9 ms alması mümkün mü?
Tam olarak böyle, evet.

Çözüm
Ping’in tabii ki konumla alakası var fakat sizin durumunuzda olay konum değil. VDSL‘de bakır kablo kullanıldığından dolayı sinyaller analog olarak iletiliyor fakat fiberde sinyaller dijital olarak iletildiğinden dolayı gecikme çok daha düşük oluyor.

Ping siz ile sunucu arasındaki mesafe kaynaklıdır. Hız ile hiçbir alakası yoktur. Kullandığınız ISS'nin peeringleri kullandığı rota bunlara etkendir.

Ping'in tabii ki konumla alakası var fakat sizin durumunuzda olay konum değil. Vdsl‘de bakır kablo kullanıldığından dolayı sinyaller analog olarak iletiliyor fakat fiberde sinyaller dijital olarak iletildiğinden dolayı gecikme çok daha düşük oluyor.

VDSL dediğimiz teknoloji saha dolabına kadar fiber. Saha dolabından eve kadar olan 50 100 mt kısım bakır. O yüzden 2/3ms ancak fark ediyor öyle uçurum farklar yok.

Tam olarak böyle, evet.

Teşekkür ederim. Ama mesela Ankara'da oturan biri FTTH fiber kullansa konumu uzak olduğu için alacağı ping Bursa'da oturan birine göre daha fazla olacaktır değil mi?

Ping siz ile sunucu arasındaki mesafe kaynaklıdır. Hız ile hiçbir alakası yoktur. Kullandığınız ISS'nin peeringleri kullandığı rota bunlara etkendir.

VDSL dediğimiz teknoloji saha dolabına kadar fiber. Saha dolabından eve kadar olan 50 100 mt kısım bakır. O yüzden 2/3ms ancak fark ediyor öyle uçurum farklar yok.
Ankara'da oturan biri FTTH fiber kullansa konumu uzak olduğu için alacağı ping Bursa'da oturan birine göre daha fazla olacaktır değil mi?

Aynı soruyu sizede sorayım hocam.

Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Ama mesela Ankara'da oturan biri FTTH fiber kullansa konumu uzak olduğu için en düşük alacağı ping Bursa'da oturan birine göre daha fazla olacaktır değil mi?
Fiber şartları vs. sizinkiyle eşitse tahmini olarak minik oynamalarla (2-3 ms) daha fazla ping alması olağan evet. Sunucuya daha uzak bir lokasyon çünkü.

Teşekkür ederim. Ama mesela Ankara'da oturan biri FTTH fiber kullansa konumu uzak olduğu için en düşük alacağı ping Bursa'da oturan birine göre daha fazla olacaktır değil mi?

Ankara'da oturan biri FTTH fiber kullansa konumu uzak olduğu için en düşük alacağı ping Bursa'da oturan birine göre daha fazla olacaktır değil mi?

Aynı soruyu size de sorayım hocam.
Kullandığınız ISS'nin POP noktaları burada etken. Atıyorum X firmanın POP noktası İstanbul'da siz Ankara'da oturuyorsunuz X firması trafiği İstanbul'da topladığı için ilk önce Ankara'dan İstanbul'a daha sonra gideceğiniz sunucuya gidiyorsunuz o yüzden birden fazla POP noktası olan ISS'ler tercih etmek mantıklı.

Son düzenleyen: Moderatör:
ADSL türü altyapı için gecikmeyi etkileyen çok fazla etken var, fiber için genel olarak iyi ping değerlerine sahip olabilirsin diyebiliriz.
İstisna olarak ISS veya oyun kaynaklı gecikmeler yaşayabiliyor.

Ama mesela Ankara'da oturan biri FTTH fiber kullansa konumu uzak olduğu için alacağı ping Bursa'da oturan birine göre daha fazla olacaktır değil mi?
Hem evet, hem hayır.

Diyelim İstanbul-Ankara arası 10 ms gecikmeli hattımız var, İstanbul-Bursa arası da 5 ms olsun.

Ankara'daki kullanıcı FTTH kullanıyor ve yine örnek verelim, 0 ms gecikmesi olsun. Ankara'daki kullanıcı 10 ms ping alır.

Bursa'daki kullanıcı VDSL kullanıyor ve hattı VDSL olduğu için daha modemden çıkarken modülasyondan dolayı 5 ms gecikme eklenecek. Günün sonunda ikisi de 10 ms ping ile oyunu oynayacaktır.

Tabii ki bu değerler çok farazi. VDSL bir hat, FTTH hattan daha düşük pingle de çalışabilir, uygulamada her zaman işler kağıt üstündeki gibi olmuyor.

Son düzenleme:
Hızın etkisi yok denmiş. Soruyla ilgisi yok evet ancak evde o internete bağlanan başka kişiler de olduğu zaman hız etkili olmuyor mu?
Örneğin başka bir telefonda video izleniyorsa örneğin 8mbps hızda fiber de olsa vdslde olsa ping çıkmaz mı?

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt