Günün sonunda gacha oyunu. Oyun geliştikçe, üzerine yeni özellikler konuldukça, hikaye ilerletildikçe oyunda ilerlemek daha zorlu olacak. Gacha oyunlarının genel bir kapanıdır. Sürekli grind, kasa aç, grind, kasa aç denkleminin içinde kalacaksın. Diğer oyunların özellikle öyle yapılmış olması, Zzz'nin de öyle olmadığı anlamına gelmiyor. Hepsi goonerbait gacha oyunu. Hikaye derinliği, oynanış derinliği olmayan, paranın konuştuğu zamanınızı boşa harcadığınız oyun türü.

Zamanınızı boşa harcama kısmı biraz iddialı olmuş sanki. Aslında haklısın ama bunu bu oyun türüne özelmiş gibi söylemek garip. Şahsen dediğin şeylere katılıyorum ama günün sonunda eğleniyorum da. Oyunun genel bait olduğunun farkındayım ama 5-6 saat Witcher gibi güzel hikayeli oyun oynamak yerine (ki Witcher serisini severim ve bayağı oynadım) gidip bu oyunlardan birini oynayıp zevk alıyorsam aslında çok da bir şey fark ettirmiyor. Oyun dediğiniz şey gerçek hayatta bu saat sürelerini geçince her türlü zararlı ve zaman kaybı.

Zamanınızı boşa harcama kısmı biraz iddialı olmuş sanki. Aslında haklısın ama bunu bu oyun türüne özelmiş gibi söylemek garip. Şahsen dediğin şeylere katılıyorum ama günün sonunda eğleniyorum da. Oyunun genel bait olduğunun farkındayım ama 5-6 saat Witcher gibi güzel hikayeli oyun oynamak yerine (ki Witcher serisini severim ve bayağı oynadım) gidip bu oyunlardan birini oynayıp zevk alıyorsam aslında çok da bir şey fark ettirmiyor. Oyun dediğiniz şey gerçek hayatta bu saat sürelerini geçince her türlü zararlı ve zaman kaybı.
Iddialı değil, okkalı bir gerçek. Ve bu oyun türüne özel. Özellikle bu oyun türüne. Mobil oyunların çoğunda olan bir durum ama Gacha direkt bunun üzerine kurulu.

Sizi oyunda tutan şey direkt oyunun kumar mekanikleri. Beynin ödül sistemini şans faktörüyle bozarak bağımlılığa iten bir oynanış yapısı. Kutu açma ve karakter elde etmeye çalışma. Paran yoksa bu işlemin sonsuz kasılmaya dönmesi.

Ubisoft oyunu gibi boş beleş görev yapmaya başlıyorsun birbirinin aynısı. Hatta en çok ne kazandırır diye oyunu kafana göre değil, metaya göre oynuyorsun. Bak şu etkinlik çok çok kastırıyormuş diye aynı görevi belki tekrar tekrar oynuyorsun. Kutu açacak kaynağa ulaşınca işte o kumar mevzusu devreye giriyor. Oyunun hayatı boyunca birçok yeni döneminin güzellik standartlarına uyan karakter eklenir ödül olarak kumar çekici ve arzulanan bir şey haline gelsin.

Istediğin karakterler kutudan çıkıyor. O kadar saat topladığın kaynağı çıkacağı bile kesin olmayan kutulara gömüyorsun. Çıkabilir de çıkmayabilir de. Çıkarsa ne mutlu, çıkmazsa hadi bidaha 100 saat boyunca kasıl. Sonrasında çıkacağı hala kesin değil, etkinlik penceresini kaçırabilirsin de. Günün sonunda sanal kumarın bir türü. Bağımlı olduğun şey de o.

Direkt oyun tasarımının içerisine de yedirilmiş. Birisi diyor yok etkinliklerden çok şey çıkıyor. Hala sanal kumar ama? Bu oyunların genel taktiğidir. Oyun ilk çıktığı zaman bonkör olur, kullanıcı kitlesi topladıktan sonra iyice kitlesini sağmaya yönelik hareket eder. O bonkör etkinlikler biter, kutu fiyatları artar, kasılmak zorlaşır, oyuna 4-5 farklı para eklenir. Oyun iyice grind-kutu açma döngüsünde kalır. Hikaye derinliği 0, oynanış 0, grafik 0, tabii sanal kumarı oyundan sayıyorsan. Bu tarz oyunları oynuyorsanız da dikkat etmekte fayda var. Kendinizi gerçek kumarın içinde bulabilirsiniz.

Online oyunların hepsinde para harcatmaya yönelik heveslendirme söz konusu. Harcarsın harcamazsın orası ayrı konu. Gacha oyunlarında da para harcamadan karakter/silah sahibi olmak mümkün olduğu gibi bir tane bile wish atmadan sadece oyunun verdiği karakterler ile tüm içerikleri bitirmek mümkün. Oyuna zaman ayırıp karakterlerini en iyi seviyeye taşır ve çok iyi oyuncuysan içeriklerin hepsinin üstesinden gelirsin.

Iddialı değil, okkalı bir gerçek. Ve bu oyun türüne özel. Özellikle bu oyun türüne. Mobil oyunların çoğunda olan bir durum ama gacha direkt bunun üzerine kurulu.

Sizi oyunda tutan şey direkt oyunun kumar mekanikleri. Beynin ödül sistemini şans faktörüyle bozarak bağımlılığa iten bir oynanış yapısı. Kutu açma ve karakter elde etmeye çalışma. Paran yoksa bu işlemin sonsuz kasılmaya dönmesi.

Ubisoft oyunu gibi boş beleş görev yapmaya başlıyorsun birbirinin aynısı. Hatta en çok ne kazandırır diye oyunu kafana göre değil, metaya göre oynuyorsun. Bak şu etkinlik çok çok kastırıyormuş diye aynı görevi belki tekrar tekrar oynuyorsun. Kutu açacak kaynağa ulaşınca işte o kumar mevzusu devreye giriyor. Oyunun hayatı boyunca birçok yeni döneminin güzellik standartlarına uyan karakter eklenir ödül olarak kumar çekici ve arzulanan bir şey haline gelsin.

Istediğin karakterler kutudan çıkıyor. O kadar saat topladığın kaynağı çıkacağı bile kesin olmayan kutulara gömüyorsun. Çıkabilir de çıkmayabilir de. Çıkarsa ne mutlu, çıkmazsa hadi bir daha 100 saat boyunca kasıl. Sonrasında çıkacağı hala kesin değil, etkinlik penceresini kaçırabilirsin de. Günün sonunda sanal kumarın bir türü. Bağımlı olduğun şey de o.

Direkt oyun tasarımının içerisine de yedirilmiş. Birisi diyor yok etkinliklerden çok şey çıkıyor. Hala sanal kumar ama? Bu oyunların genel taktiğidir. Oyun ilk çıktığı zaman bonkör olur, kullanıcı kitlesi topladıktan sonra iyice kitlesini sağmaya yönelik hareket eder. O bonkör etkinlikler biter, kutu fiyatları artar, kasılmak zorlaşır, oyuna 4-5 farklı para eklenir. Oyun iyice grind-kutu açma döngüsünde kalır. Hikaye derinliği 0, oynanış 0, grafik 0, tabii sanal kumarı oyundan sayıyorsan. Bu tarz oyunları oynuyorsanız da dikkat etmekte fayda var. Kendinizi gerçek kumarın içinde bulabilirsiniz.

Ben bunların tersi bir şey söylemedim zaten? Zaman kaybı olduğunu ve bir tuzak olduğunu bildiğin ve eğlendiğin sürece sorun olmadığını belirttim ve açıkçası hikaye derinliği konusunda katılsam da oynayış kısmı wuwa da en azından zevkli. Vuruş hissiyatı var demiyorum ya da bir savaş derinliği olduğunu söylemiyorum sadece efektleri çok iyi ve bir şey becermişsin gibi hissettiriyor. Dediğim gibi oynadığım oyunun nasıl bir şey olduğunun farkındayım ama eğleniyorum. Sadece 3 saatimi zaman kaybı olarak görmüyorum. Oyunlar kafa dağıtmak için oynanır ve bundan zevk aldığın sürece problem yok. İsterse oyun gacha türü olsun ve sanal kumar üzerinden dopamin salgılatsın. 3 saat oynadın ve eğlendin mi? Evet. Gerisinin ne önemi var ki? Niye zaman kaybı olsun? Bu arada sanal kumar mevzusunu abarttığınızı düşünüyorum. Bu türün olayı bu zaten olabildiğince oyuncuyu oyunda tutup bağımlılık yapmak. Doğru şekilde ve doğru mantalite ile oynandığı zaman bu oyunların wish kısmının kimseye zararı yok. Ben mesela en az 60 wish atmadan bir karakteri elde edemeyeceğimin ve sistemin zaten bunun üzerine kurulu olduğunun farkındayım. Yanlış eller üzerinde her oyun insanı kötü yola sokabilir ama bu gacha türünün masumsuzlaştırmıyor tabii. Bu konuyu iyice uzatabiliriz. Mesela Valorant ve CS2 gibi oyunların hiçbir amacı olmadığını sadece içersindeki rank kasma sistemi ile çalıştığını ve insanların bu FPS shooter ın verdiği ani kolay dopamin ile zevk aldığını ve bağımlı olduğunu söyleyebiliriz. Peki ben bunu zaman kaybı olarak nitelendirir miyim? Hayır çünkü bu oyunu kafa dağıtmak için oynayan insanlar da var. Rank sistemi ile kafayı bozmak ayrı bir hastalıkken insanlar yüksek duygu değişimleri yaşıyorlar çatışma esnasında falan filan. Bu liste uzar da gider. Her oyun zararlıdır ve etkilerini bildiğin ve kafa dağıtmak istediğin sürece birkaç saat oyun oynamakta problem yoktur. Tüm olay bunda aslında.

Son düzenleme: