Rehber Zenless Zone Zero PC ideal grafik ayarları

vanillamint

Bilgin
Makaleler
7
Merhabalar. Bu konuda sizlere ulkemizde dun gece saatlerinde cikis yapmis miHoYo'nun yeni oyunu Zenless Zone Zero icin ideal grafik ayarlarini, her grafik ayarinin goruntu kalitesine ve performansa etkisini gostermeye calisacagim.

Oyunun Unity surumu 2019.4.40f1. Honkai Star Rail ile cok yakin bir surumu kullanmakta. Bu da size aslinda gercek sistem gereksinimleri hakkinda az buz fikir verecektir zira gelistiricilerin verdigi sistem gereksinimleri tamamen ucuk gereksinimler. Minimum olarak DX11.1 destekli bir GPU istemisler ve GTX 970'i uygun gormusler minimum ozelliklere ornek gostermek icin. DX11.1 destegi gereksinimi tamamen yalan zira oyunun Kepler GPU'larda acilmasindan direkt bunu anlayabiliyoruz zaten. Oyun DX11 FL destekli cogu GPU'da (Fermi ve Terascale 2 sonrasi) yuksek ihtimal rahatlikla acilacaktir. CPU olarak da minimum Kaby Lake i5 onermisler. Basta AVX2 zorunlulugu falan var diye mi boyle diye dusunmedim degil ancak boyle bir durum da soz konusu degil. Son 15 yilda cikmis cogu CPU'da rahatlikla calisacaktir oyun.

1720156478479.webp

Oyunun SSD'ye kurulmasi kesinlikle tavsiye ediliyor. Katiliyor muyum pek emin degilim acikcasi. USB 2.0 harici HDD'de bile denedim oyunu ve o kadar da hantal degildi oynanis acikcasi. Ilk yuklenme suresi bayagi uzun surmustu, onun disinda sorun yapmadi. Yine de SSD'ye kurmaniz hos olacaktir oyunu. Kurulum sirasinda 110 GB'a yakin yer isteniyor bu arada, belirteyim.

Oyunun DX11 ve DX12 modlari mevcut, oyun otomatik olarak sanirsam GPU fark etmeksizin DX11 modunda aciliyor. Bu ozellikle Intel GPU kullanan arkadaslarda sorun yapabilir. Bunu duzeltmek icin oyunu ''force-d3d12'' baslangic komutuyla calistirmaniz yeterli. Dipnot geceyim, DX11 surumunde dinamik shader compile sistemi yok ancak DX12 surumde bu mevcut, bu yuzden DX12 surumde cok daha fazla takilma yasayabilirsiniz. Oyunu DX12 surumde acilan ve ciddi takilma sorunu yasayan arkadaslar da ''force-d3d11'' komutuyla oyunu DX11 surumde acabilirler. Acikcasi goruntu kalitesi olarak fark sezemedim iki surum arasinda, bu yuzden su anlik DX11 surumle devam etmenizi oneririm takilma yasamamaniz icin. Bu dediklerim oyun guncellendikce degisebilir zira oyunda su an DLSS ile alakali dosyalar bulunmasina ragmen oyunun DLSS destegi yok ve oyun Ray-Tracing icin oldukca hazir bir konumda. Ray-Tracing ve DLSS destegi gelirse DX11 client'i desteklemeyi birakabilirler, eski GPU'lu arkadaslara demedi dedirtmeyelim.

Bu konuya da aciklik getirdigime gore, grafik ayarlarini anlatmaya gecebilirim. Konuda bahsi gecen grafik ayarlarini olabildigince anlasilmasi kolaylassin diye Turkcelestirmeye calistim, umarim iyi olmustur.

Hazir on ayarlar, FPS limiti ve V-Sync​

1720147893341.webp

Oyunun hazir on ayarlari oldukca bonkor davraniyor. Low on ayarinda bile cogu ayar Medium'da. Bu yuzden on ayarlari kullanmanizi acikcasi pek onermem. FPS kilidi konusunda da, her ne kadar oyun sinirsiz FPS secenegi sunsa da, acikcasi yuksek tazeleme hizli bir monitor kullanmiyorsaniz 60'a limitlemenizi oneririm. Oyun gorebildigim kadariyla rahatlikla 6 cekirdek ve ustune kendini adapte edebiliyor, bu yuzden FPS'inizi sinirlamazsaniz yuksek ihtimal FPS'iniz belli sahnelerde cok hizli firlayip, belli sahnelerde cok hizli dusecektir. Bu durum -varsa- Coil Whine sesini, guc tuketimlerinizi, derecelerinizi ve tabii ki fan sesinizi de arttirabilir. V-Sync konusunda da, oyunun V-Sync'i Triple Buffer, yani 60'dan birkac kare dustugu anda FPS'iniz 30'a sabitlenmiyor da, ara bir degere sabitlenmeye calisiliyor. Hos olmus, isteyen kullanabilir. Sunulan FPS kilitleme secenekleri de sirasiyla 30, 60 ve Sinirsiz.

Kisacasi, cogu kisi icin ideal ayar 60 ve Enabled olacaktir.

Isleme cozunurlugu ve kenar yumusatma​

1720148155940.webp

Oyun varsayilan olarak 1.0 ve TAA ayarlariyla geliyor. TAA'yi bayagi kullanmanizi istiyor gibi oyun ancak bence kesinlikle kullanmayin. Honkai Star Rail'de TAA oldukca basarili bir is cikariyordu ancak bu oyunda kesinlikle iyi bir is cikarmiyor. Cok yumusak, vazelin surulmus gibi bir goruntu elde ediyorsunuz TAA acarsaniz. Geriye elimizde bir secenek kaliyor su anlik, o da SMAA secenegi. Tirtiklari gidermede maalesef TAA kadar iyi is cikarmasa da, goruntu TAA'ya kiyasla cok daha temiz oluyor. Benim de bu ayarda oyunu oynama sebebim buydu. Isleme cozunurlugune gelirsem de, oyunun varsayilan olarak sectigi 1.0 gayet ideal. Cok performans arayisi icerisinde iseniz 0.8 ayarini secip, TAA kullanabilirsiniz ancak goruntunun dedigim gibi oldukca bulanik olacagini unutmayin. Tabii performans arayisinda olan biri icin cok sorun bir durum oldugunu zannetmiyorum ve tirtik gormekten iyidir yuksek ihtimal 0.8 isleme cozunurlukle. Dusuk isleme cozunurlugu + TAA yaptiginizda goruntu cok da siritmiyor, performans arayisi icindekiler icin boyle bir tavsiye verebilirim. Darbogaz sorunu yasayanlar veya TAA ile nispeten biraz daha temiz goruntu almak isteyenler de 1.2 secenegini kullanabilirler, GPU'ya daha fazla yuk bindiren bir ayar kendisi.

Kisacasi, cogu kisi icin ideal ayar 1.0 ve SMAA olacaktir.

Golgeler​

1720148665754.webp

Golge kalitesi olarak oyun -on ayarlarda zorlamayi sevdigi icin boyle dusunuyorum- Low kullanmamizi pek istemiyor gibi. Acikcasi ben de oyuna katiliyorum bu durumda. Low ayara aldiginizda sadece golge kalitesi ve golge cizim uzakligi dusmuyor, ayni zamanda Ambient Occlusion da kapanmakta. AO yontemi olarak SSAO kullanilmis, zira oldukca az bir karartma var ve AO artifacting gozle gorulebilir duzeyde. Medium alindiginda AO aciliyor, golge kalitesi biraz artiyor ve cizim uzakligi da fark edilebilir sekilde artmakta. High alindiginda AO ve golge kalitesi artmakta, cizim uzakligina da ufak bir iyilestirme yapiliyor. High ayarinin performansa etkisi buyuk ancak goruntu kalitesine etkisi de az. Bu yuzden Medium en orta kivam ayar.

low.webp

(Low)

medium.webp

(Medium)

high.webp

(High)

Kisacasi, cogu kisi icin ideal ayar Medium olacaktir.

FX Kalitesi​

1720149229415.webp

Inanin farklarini cok aradim ancak bu ayarin hala nasil bir etkiye sahip oldugunu hala cozemedim. Teoride ismine bakarsak, sis efektleri, savasta kivilcimlar, patlama partikullerinin kalitesi gibi seyleri etkilemesi lazim. Oyle efektlerin savas arenasindayken ekranda 1 saniye bile durmadigini goz onunde bulundurursak, pek de onemli bir ayar degil acikcasi. Bedava performans neredeyse, Low ayarini oneririm.

Golgelendirme Kalitesi​

1720149456560.webp

Keza yine farkini cok aradigim ancak bulamadigim bir secenek. Teoride ismine bakinca etkisinin cok buyuk olmasi gerek ama durum boyle degil. Ileride onem kazanabilecek bir ayar olarak goruyorum kendisini. Su anlik Low ayarini oneririm.

Karakter Kalitesi​

1720149484688.webp

lowcq.webp

(Low)

highcq.webp

(High)

Bu ayar High ayarina alindiginda karakterleri poligon sayisinda artis sagliyor. Kivrimlar daha duzgun oluyor ve karakterin etrafindaki isiklandirma da biraz daha purussuz hale geliyor. Performansa etkisi az, goruntu kalitesine de etkisi az. Karar sizin ancak ayni ayar Genshin ve Star Rail'da da vardi ve acikcasi pek de fark edilmeyen ayarlardi, burda da oyle. Cogu kisi yuksek ihtimal bu yaziyi okurken resimlerdeki farklari goremiyordur bile. Low ayarini oneririm.

Cevre Kalitesi​

1720150465419.webp

loweq.webp

(Low)

higheq.webp

(High)

Ayar adi ustunde, cevre kalitesini etkiliyor. Yuksek ayarina aldiginizda cevrenizdeki ufak detaylarin gozukmesini sagliyor. Objelerin cizim uzakligina gorebildigim kadariyla etkisi yok ve maalesef oyunda kocaman acik bir dunya olmamasina ragmen cogu objenin cizim uzakligi oldukca kisa. Kisisel tercihe kalmis biraz da ancak ben hem performansa, hem de goruntuye etkisi az oldugu icin Low ayarini oneriyorum.

Ayna Yansimalari​

1720150755260.webp

Ayarin isminin Ayna Yansimalari olduguna bakmayin, bu ayar bildigimiz butun yansimalari etkiliyor. : D

disabledmr.webp

(Disabled)

highmr.webp

(High)
(Solda mistik sekilde yok olan objeleri goz ardi edin lutfen. : D)

ssrtitremesi.gif

Low ve Medium ayarinin etkisini pek acikcasi cozemedim. High ayarina aldigimizda ise oyundaki cogu yuzeydeki yansimalar gozukmeye basliyor. Bu yansimalar gorebildigim kadariyla Screen Space Reflection teknigini kullanmakta zira cok titremekte, ancak SSR'da cok gordugumuz kamera acisini oynatinca yansimanin kaybolmasi olayi bu yansimalarda yok. Unity'de SSR ile yapilabilecek bir ton ayar var, bu yuzden bu duruma sasirmadim. Goruntuye etkisinin buyuk olmasinin yani sira, performansa etkisi de oldukca buyuk. Bende neredeyse 20 FPS yedi gosterilen sahnede. Bu yuzden cogu kisi icin onerim Disabled ayari olacaktir ancak baktiniz ki cok FPS dusuklugu yasamiyorsunuz, High ayarda takilabilirsiniz.

Volumetrik Sis​

1720151383906.webp

1720151605823.webp

(Disabled)

1720151643019.webp

(Medium)

1720151870317.webp

(Disabled)

1720151776104.webp

(Low)

1720151718417.webp

(Medium)

1720151830636.webp

(High)

fogtitreme.gif

(Inanin bana, Low ayarlar ile Medium ayarlar fotograflarda benzer gozukse de, oyunu oturup oynadiginizda cok fazla titreme yapiyor ve goze batiyor...)

Adi ustunde, Volumetrik Sis'in kalitesini kontrol ediyor ancak sadece sisli ortamlarda degil. Bu ayar bir nevi ''Godray'' kalitesi gibi bir sey. Disabled ayari butun godrayleri kapatiyor, Low ayarinda oldukca piksellesmis kalitede godrayler mevcut, Medium ayarinda oldukca iyilesmis bir kalitede ve High ayarinda da en ust kalitede godrayler acilmis oluyor. Ic mekanlarda bu grafik ayarinin kaliteye etkisi buyukken, dis mekanlarda kalite secenekleri arasinda buyuk bir fark yok. High ayarda performansa etki hic az degil ve goruntu kalitesine etki o kadar da buyuk degil, bu yuzden onerim Medium ayarlar olacak.

Kamasma​

1720152672876.webp

1720152786458.webp

(Disabled)

1720152820477.webp

(Enabled)

Adi ustunde, Bloom, yani Kamasma efektinin aktif olup olmayacagini belirler. Goruntuye etkisi Genshin'de oldugu kadar buyuk degil, performansa etkisi neredeyse yok. Ihtimallere karsi kesinlikle acik kalmasini oneririm, biraz da zevk isi tabii.

Bozulma​

1720152855944.webp

Cogumuzun asina oldugu Distortion, yani Bozulma efektini kontrol ediyor bu ayar. Oyunun sanat stiliyle de uyustugu icin, acikcasi bu ayari acik birakmanizi oneririm. Patlamalar, kombolar vs. gibi efektlerde bozulma efekti vererek goruntuye katkida bulunuyor.

Goruntu eklemeye usendim, o derece basit ve etkisi az bir efekt. Karar sizin ancak dedigim gibi oyunun sanat stili ile oldukca uyusan bir ayar oldugu icin acik kalmasini oneririm. Performansa etkisi yok gibi bir sey, basit bir filtre diyebiliriz zaten.

Renk Filtresi Siddeti​

1720153140819.webp

1720153337521.webp

(0 ayarinda)

1720153361584.webp

(10 ayarinda)

1720153436776.webp

(0 ayarinda)

1720153458104.webp

(10 ayarinda)

Oyunda kullanilan renk filtresinin siddetini ayarliyor bu ayar. Bu ayar varsayilan olarak 10 ayarinda geliyor ve bu ayar da oldukca guzel. Siddetini ne kadar arttirirsaniz, oyununuz o kadar doygun ve canli gozukur. Oyun betadayken durum tam tersiydi, sanirsam tepkilere cevap olarak boyle bir adim atmislar. Tabii kisisel tercih, daha solgun ve karanlik halde oyunu oynamak isteyenler (ki oyunun stiline uymuyor degil) 0 yapabilirler siddeti. Performansa etkisini goremedim, basit bir renk ayari zaten. Cogu kisi icin varsayilan 10 ayari uyacaktir.

Ozet olarak Ideal Grafik Ayarlari​

1720153591703.webp

1720153606410.webp

Cogu kisi icin ideal olacak optimize grafik ayarlari boyle. Direkt bunlari gecirip, konuda belirttigim kisimlara gore kendiniz icin ince ayarlar cekebilirsiniz.

Umarim oyunu oynayan arkadaslara yardimim dokunur. Okudugunuz icin tesekkurler, iyi oyunlar ve iyi sabahlar dilerim.

(Karakter Kalitesi referansi)

Ya ben her şey Full unlimited FPS oynuyorum ama hani ne bileyim oyun cok sıkıcı geldi bana nefense. 2 yıldır bekliyorum böyle olacağını düşünmedim.

Ufak bir guncelleme yapayim. Oyuna 1.2 ile gelen ''Global Illumination'' (dilimize ''Kuresel Isiklandirma'' diye cevrilebilir) ayari su anlik bozuk gibi gorunuyor. Oyun varsayilan olarak ''Medium'' ayarinda aciliyor ve onerdigim ayar da acikcasi bu olur. ''High'' ayarini secince niyeyse GI kalitesi artinca bekledigimiz kalite artisinin tam tersi durum yasaniyor. Kesinlikle Genshin'deki kadar buyuk bir etkisi yok su anlik. Tabii bu sefer, Genshin'deki gibi spesifik bir donanim gereksinimi istenmiyor bu ayari degistirmek icin.

Muhtemelen 1.3 ile cozulecek bir durumdur. O vakite kadar bu ayara ellenmemeli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyuna (sanirsam?) 1.4 ile ''High-Precision Character Animation'' adinda bir ayar geldi. Bu ayar, karakter modellerini daha detayli yapiyor. Genshin'de de buna benzer bir ayar vardi, bu oyuna da gelmis. Karakterlerin poligonlari arttigi icin, kare gibi duran yerler daha oval olacaktir ve daha hos duracaktir. Performans olarak etkisi asiri buyuk olmamali ancak cogu kisi icin dehset buyuk bir fark yapacak bir ayar degil. Kapali kalabilir.

1734780673102.webp

1734780692975.webp

Eski bir GPU'da oynuyorsaniz bu ayari acmayin. Ayari actiktan sonra sonuc olarak bozuk karakter modelleri goreceksiniz ve pek hos bir deneyim olmayacak. VRAM olarak kisitli bir GPU'da oynuyorsaniz da acmayin.

1.4 ile gelen ayarlardan biri de, ''FX Quality'' ayari icin ''Very Low'' secenegi. ''High'' ayari icin de dusmanla savasirken, ajaniniza cizik efekti eklemesi gelmis. Dead or Alive oyunlarini oynamislar cok iyi anlamistir dedigimi. :hehehe:

Hos bir efekt, mumkunse FX Quality artik High'a alinabilir. Konuda sanirsam Low onermistim. Tabii FPS kaybini hic goze almak istemeyenler yeni gelen ''Very Low'' secenegine alabilirler.

VRAM olarak kisitli demisken, oyunda texture kalitesi icin bir ayar bulunmamakta. Oyun minimum gereksinim olarak 970 oneriyor ve bu 4GB bir GPU. Onerilen GPU olarak da 1660 var, 6GB bir GPU. Oyunu 4GB bir GPU ile actiginizda, oyun varsayilan olarak dusuk kalite dokular kullaniyor ve buna yapabileceginiz pek bir sey yok. Bunu muhtemelen kontrol eden bir registry kaydi buldum ancak bu kaydi duzenleyip, farkli bir GPU olarak gostermek de doku kalitesini maalesef yukseltmiyor.

Uzucu. Kisacasi muhtemelen 6GB VRAM alti bir GPU'nuz varsa, dusuk kaliteli dokularla ZZZ oynamaya mahcup gibi bir seysiniz.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt