SpaceX, 2024’ün hızlı fırlatma tempolarını sürdürerek yoğun bir hafta sonunun parçası olarak bugün Florida’dan bir başka görev daha başlattı. SpaceX, 20. kez bir Falcon 9 roket güçlendiricisini uçurmakla kalmadı, aynı zamanda görev gereklilikleri nedeniyle roketi emekliye ayırdı.
Falcon 9, dokuz adet Merlin 1D motoruyla itiş gücü sağlıyor. Özellikle daha zorlu görevlerde roket, genellikle tüm yakıtını kullanarak ek gereksinimleri karşılamaya çalışıyor. Bugünkü fırlatmada roket, Orta Dünya Yörüngesi’ni (MEO) hedefliyordu ve aşama ayrımı esnasında, daha önce Starlink uydularının Alçak Dünya Yörüngesi’ne (LEO) yerleştirildiği fırlatmadan daha yükseğe ulaşmayı başardı.
SpaceX, Falcon 9 Roketini Orta Dünya Yörüngesi’ne Fırlatıyor
Bugünkü görev, SpaceX’in bu yılki 42. görevi oldu ve firmanın bir roketini okyanusa düşürmesinden bir yıldan fazla bir süre sonra gerçekleşti. Falcon 9, dünyanın en çok yeniden kullanılan roketi olarak öne çıkıyor. Roketin hızlı geri dönüş süreleri, gerçekleşebilecek uçuşların istikrarlı bir akışını da sağladı.
Roket, özellikle SpaceX’in Starlink uydu internet takımyıldızı için yapılan 20 görevin çoğunda kullanıldı. SpaceX, roketin uzaya toplamda 228 metrik ton ağırlığında yükü uzaya taşıdığını da vurguladı.
Falcon 9’un geçmiş görevleri arasında 13 Starlink fırlatması, bir yolculuk paylaşımı görevi ve Sezgisel Makineler (Intuitive Machines) için bir Ay iniş aracı görevi de yer alıyor. Bunlarla da yetinmeyen SpaceX, Avrupa Komisyonu’nun Galileo L12 görevi için Falcon 9 güçlendiricisiyle iki kez dünya rekoru kırdı.
SpaceX; yalnızca roket güçlendiricilerini değil, aynı zamanda uçuş sırasında yükü koruyan kaplamaları da yeniden kullanıyor. SpaceX’in bu son Falcon 9 fırlatmasında, kaportalarını iki yüzüncü kez yeniden kullandığı biliniyor. Bu görev aynı zamanda Galileo uydularını yörüngeye taşıyarak Avrupa Birliği’nin küresel uydu navigasyon sistemi geliştirme çabalarına da katkı sağlıyor. Ancak Avrupa Komisyonu, SpaceX’ten bu görevin uydu konuşlandırma kısmını yayınlamamasını talep ediyor.
Bu tür talepler genellikle ulusal güvenlik fırlatmalarında görülüyor ve uydunun nihai varış yerinin gizliliğini korumaya yönelik oluyor. Özellikle ABD’deki Ulusal Keşif Ofisi (NRO) tarafından yapılan fırlatmalarda da sıkça uygulanıyor.
İlk başlarda SpaceX, roketlerini 15’ten fazla görevde kullanmak için sertifikalandırmakta tereddüt ederken Falcon 9, gerçekleştirdiği 20. uçuş ile bu kilometre taşına bir yenisini daha ekledi. Öte yandan SpaceX’in fırlatma sunucusu Youmei Zhou, firmanın her bir Falcon güçlendiriciyi ve kaporta filosunu 40 görevi de destekleyecek şekilde kalifiye etmek için çalıştığını belirtti.
Zhou’ya göre, şirket Falcon 9’u en son Kasım 2022 yılında, yani 146 uçuş önce kullanırken SpaceX’in Falcon Heavy güçlendiricileriyle yapılan görevlerden biri de Ekim 2023 yılında gerçekleşti.
Bugünkü fırlatmanın ardından yarın Starlink fırlatması gerçekleşecek ve SpaceX, Mayıs ayındaki dördüncü Starship test uçuşuna da hazırlanıyor. Starship; SpaceX’in Mars’a mürettebatlı görevler gerçekleştirme, Starlink internet uydu takımyıldızını kurma ve NASA’nın Ay’da varlık gösterme planlarının merkezinde yer alıyor.
Kaynak: wccftech.com