Belirli işlevleri yerine getirebilen kısmi otonom araç sistemlerinin sürüş deneyimlerimizi daha basit ve güvenli hale getirmesi bekleniyor ancak yeni bir araştırmanın sonuçları, otomobil üreticilerinin iddialarıyla çelişiyor.
1959’da kurulan ve kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan, motorlu taşıt kazalarından kaynaklanan ölüm, yaralanma ve maddi hasarı azaltmayı amaçlayan Otoyol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS), kısmi otonom sürüş özelliklerine ilişkin bir çalışma gerçekleştirdi.
Araştırmada incelenen özellikler acil frenleme gibi gelişmiş sürücü destek sistemleri değil. Bunun yerine, adaptif hız sabitleyici, direksiyon yardımı, şeritte kalma yardımı, otomatik şerit değiştirme ve bazen sürücünün ellerini direksiyondan çekmesine izin veren sistemleri kapsıyor.
IIHS, araçların özelliklerini sürücü izleme, dikkat hatırlatıcıları, acil durum prosedürleri ve sistem tasarımının diğer yönlerine göre değerlendirdi ve araçlara güvenlik önlemlerine göre iyi, kabul edilebilir, düşük veya zayıf puan verdi.
İyi bir koruma derecesi alabilecek bazı örnekler arasında sürücünün bakışlarının ve el pozisyonunun izlenmesi, sürücünün dikkatini çekmek için birden fazla türde artan uyarıların kullanılması ve otomatik şerit değiştirmelerin sürücü tarafından başlatılması veya onaylanması yer alıyor. Bu kriterlere göre incelenen 14 sistemden hiçbiri iyi olarak değerlendirilmedi. Sadece bir tanesi kabul edilebilir, iki tanesi düşük ve geri kalanı da zayıf olarak sınıflandırıldı.
BMW, Ford, General Motors, Genesis, Lexus, Mercedes-Benz, Nissan, Tesla ve Volvo sistemlerinin tümü IIHS tarafından test edildi. Lexus Teammate gelişmiş sürüş sistemi kabul edilebilir olarak değerlendirilen tek otonom sürüş sistemi olurken, şirketin bir diğer sistemi olan Lexus şerit takip destekli dinamik radar hız sabitleyici zayıf bir puan aldı. GM’nin Super Cruise ve Nissan’ın ProPilot Assist sistemleri düşük olarak değerlendirilen iki sistem oldu.
Otonom sürüşte en başarısız şirket Tesla oldu
Tesla‘nın Full Self-Driving (Beta) sürümü 2023.7.10 genel olarak en kötü derecelendirmeye sahip oldu. Sistem altı kategoride zayıf, diğer ikisinde ise kabul edilebilir olarak değerlendirildi. Tesla Autopilot sadece küçük bir farkla daha iyiydi ve şerit değiştirmede zayıf yerine iyi bir puan aldı.
Testlerden biri, kişinin yüzü gizlendiğinde sistemin etkinleştirilip etkinleştirilemeyeceğini görmek için sürücünün yüzünün bir tülbentle örtülmesini içeriyor. IIHS ayrıca başka bir değerlendirme için kameraları kumaşla kapladı ve sistemleri kandırmaya çalışmak için sürücünün ellerini taklit etmek amacıyla direksiyon simidine ağırlıklar bağladı.
IIHS Başkanı David Harkey, sonuçlar “endişe verici” olsa da, test edilen tüm sistemlerin en az bir kategoride başarılı olduğunu, bunun da “düzeltmelerin hazır olduğu ve bazı durumlarda basit bir yazılım güncellemesinden başka bir şeyle gerçekleştirilebileceği anlamına geldiğini” söyledi.
Üreticilerin henüz bu testlerde bile başarılı olamadığını görmek, tam otonom sürüşün halen daha ne kadar günlük kullanımdan uzakta olduğunu bizlere gösteriyor.
Kaynak: Techspot