ABD makamları, bazı Çinli şirketleri ulusal güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle listeliyor. Popüler drone üreticisi DJI da bu listeye alınarak Çin askeri şirketler arasında yer aldı. İnsansız hava aracı üreticisi, hükümetin bu kararına tepki göstererek yanlış bir şekilde listeye alındığını savundu ve ABD Savunma Bakanlığı’na karşı dava açtı.
DJI, ABD Bölge Hakiminden Adının Listeden Kaldırılmasını Talep Etti
ABD’deki ticari insansız hava araçlarının yarısından fazlasını satan DJI, blog yazısında hiçbir veri toplamadığını ve bu verilerin operatörler tarafından drone üreticisine gönderilmesinin gerektiğini vurguladı. Ancak bu açıklamalar, Reuters’ın raporuna göre DJI’ın listeye alınmasını engelleyemedi ve şirket, dava sürecine girdi. DJI, bu kararın mali açıdan büyük zararlar verdiğini ve suçlamaların yanlış olduğunu ifade ediyor.
Ulusal güvenlik tehdidi olarak etiketlenen DJI, ABD Savunma Bakanlığı’nın hukuksuz ve yanlış bir karar aldığını belirtiyor. Şirket, bu durumun iş anlaşmalarını kaybetmesine, birçok devlet kurumuyla sözleşme yapmaktan men edilmesine neden olduğunu ifade etti. Ayrıca hem ABD hem de yurt dışındaki müşteriler, DJI ile olan sözleşmelerini feshetti ve yeni sözleşmeler imzalamaktan kaçındı. Bu durum, şirketin itibarını zedelerken gelirlerini de düşürdü.
DJI, 16 aydan fazla bir süredir kendisiyle iletişime geçmeyen ABD Savunma Bakanlığı’na karşı başka bir seçeneği kalmadığını belirterek federal mahkemede dava açtı. ABD hükümeti, çeşitli Çinli şirketlerin ülkede ticaret yapmasını kısıtlamak için hızla adımlar atıyor; bu ilişkilerin devam etmesinin Pekin’in askeri gücünü artıracağı düşünülüyor. İki büyük ekonomi arasındaki artan gerilim, bu durumdan etkilenen şirketlerin yaşamını tehlikeye atıyor.
Benzer şekilde Mayıs ayında LiDAR üreticisi Hesai, Pentagon’un Çin askeri listesinde yer almasına itiraz ederek dava açmıştı ve ABD Savunma Bakanlığı, Hesai’yi listeden çıkardı. Ancak ulusal güvenlik riski oluşturduğu gerekçesiyle Hesai’nin yeniden listeye eklenmesi de gündemde.
Kaynak: wccftech.com