Arm’ın işlemci tasarımları denildiğinde genellikle ilk akla gelen özelliklerden biri güç verimliliği oluyor. İngiliz çip firmasının RISC mimarisi, özellikle AMD ve Intel’in x86 çipleriyle kıyaslandığında enerji tasarrufuna odaklanan yaklaşımıyla öne çıkıyor. Ancak Arm’ın müşteri işlerinden sorumlu yöneticisi Chris Bergey, bu algının 2025 yılında değişebileceğini belirtiyor.
Arm, Mobil Cihazlarda Yapay Zeka Destekli Grafik İşlemeyle Lider Olmayı Amaçlıyor
CES 2025’te PCWorld ile röportaj yapan Chris Bergey, şirketin işlemci performansını artırma konusundaki yeni hedeflerini açıkladı. Bergey, Arm’ın döngü başına talimat (IPC) konusunda liderlik sağladıktan sonra artık daha yüksek çalışma frekanslarına odaklandığını belirtti. IPC’de rakiplerini geride bırakan bazı Arm ürünlerinin, daha düşük saat hızları nedeniyle genel performansta geride kalabildiğine de dikkat çekildi. Şirket, bu engeli aşmayı planlıyor.
Arm’ın bir diğer önemli önceliği ise CPU ve GPU tasarımlarını yapay zeka iş yüklerini hızlandıracak şekilde optimize etmek. Bu kapsamda CPU’lar için Neon, Ölçeklenebilir Vektör Uzantıları (SVE) ve SVE2 gibi mevcut teknolojilerin ötesine geçilerek yapay zeka görevlerini daha verimli yönetmek için yeni komut seti yeteneklerinin eklenmesi planlanıyor.
Arm, GPU tasarımlarını da yapay zeka ve makine öğrenimi (AI/ML) odaklı tekniklerle geliştiriyor. Chris Bergey, GPU’ların daha düşük çözünürlüklerde işlem yapıp ardından NVIDIA’nın DLSS teknolojisine benzer bir şekilde yapay zeka ile görüntüleri yüksek kaliteye yükseltme yöntemine dikkat çekti. Bu yenilikçi yaklaşım, daha az GPU gücü kullanarak yüksek kaliteli görseller elde edilmesine olanak tanıyor.
Bergey, mobil cihazlarda yapay zeka destekli grafik işleme konusunda da örnekler sundu. Bir cihazın yerel olarak 1080p 60Hz çözünürlükte render alması veya verimliliği artırmak için 540p 30Hz çözünürlükte işlem yapıp yapay zeka ile daha yüksek kaliteye yükseltmesi gibi tekniklerden bahsedildi. Arm’ın bu tür yaklaşımlarla mobil GPU’larda lider olmayı hedeflediği vurgulandı.
Şirketin yapay zeka hızlandırmalı CPU ve GPU geliştirmelerinin, 2025 yılında piyasaya sürülmesi planlanan yeni nesil “Arm CSS for Client” bilgi işlem platformuna entegre edilmesi bekleniyor.
Ancak Arm, yalnızca daha yüksek çalışma frekansları ve yapay zeka hızlandırmaya odaklanmakla kalmıyor. Şirket, en yeni yarı iletken işlem düğümlerinde maksimum saat hızlarına ulaşmak için CPU tasarımlarını optimize etmeyi de amaçlıyor.
Dahası Bergey, Arm’ın işlemci tasarımlarında performansı artırmak için yeni stratejilerine değindi. Şirket, üreticilere 4 GHz hıza ulaşabilecek tasarımlar sunmaları için rehberlik etmeyi ve en yeni üretim teknolojileriyle bu hedefi desteklemeyi planlıyor.
Öte yandan Arm ve Qualcomm arasındaki hukuki anlaşmazlık, çözülmeyecek gibi görünüyor. Bergey, yakın zamanda alınan bir mahkeme kararına rağmen iki şirket arasındaki önemli sorunların hâlâ çözüme kavuşmadığını ifade etti. Davanın geleceği belirsizliğini korurken çözüm için daha fazla müzakere gerekebilir.
Kaynak: techspot.com