Biden yönetiminin Çip Yasası girişimi beklendiği gibi sonuçlanmadı. Financial Times’a göre büyük ölçekli yatırımların %40’ı durdurulmuş veya süresiz ertelenmiş durumda.
Yasa, Temel Hedeflerine Ulaşamadı: 84 Milyar Dolarlık Projeler Hâlâ Belirsiz
Çip Yasası, ABD Hükümeti tarafından 2022 yılında ülkenin yerel yarı iletken üretimini arttırmak ve dev endüstri oyuncularını ABD’de tesis kurmaya çekmek amacıyla tanıtılmıştı. Yasa ile vergi indirimleri, krediler ve hibeler şeklinde 400 milyar dolarlık teşvik sunuldu. Intel ve TSMC gibi yarı iletken üreticileri başta olmak üzere birçok şirket bu teşviklerden yararlandı.
Ancak Financial Times’ın bir raporuna göre büyük ölçekli üretim yatırımlarının yaklaşık %40’ının henüz sonuçlandırılamaması, bu politikanın sorgulanmasına neden oldu.
Financial Times, 227,9 milyar dolar değerinde yaklaşık 114 büyük projeyi takip etti. 84 milyar dolar değerindeki yatırımın iki aydan fazla geciktiği, durdurulduğu ve devam edeceğine dair herhangi bir işaret olmadığı ortaya çıktı. Bu gelişme, Çip Yasası’nın önemi veya bu teşvikin hedeflerine ulaşıp ulaşmadığı konusunda büyük bir endişeye işaret ediyor.
Dahası Financial Times, şirketlerin planlarını revize etmeye karar vermelerinin başlıca nedenini piyasa koşulları ve siyasi belirsizlik olarak açıklıyor. Kasım ayında yapılacak ABD seçimlerinin sonucunda hükümet politikalarının değişme potansiyeli, büyük ölçekli projelerin ilerlemesini etkiliyor.
Bu projelerden en büyüğü TSMC’nin Arizona tesisi. Durdurulan diğer büyük projeler arasında, Enel Group’un Oklahoma’daki 1 milyar dolarlık güneş paneli fabrikası ve LG Energy Solution‘ın Arizona’daki 2,3 milyar dolarlık tesisi de bulunuyor. Bunun dışında TSMC, Intel ve GlobalFoundries gibi yarı iletken şirketleri de geliştirme süreçlerinde engellerle karşılaştı. Dolayısıyla yasa, henüz tam anlamıyla başarılı olmaktan uzak ancak başarılı olacağı yönündeki iyimserlik devam ediyor.
Kaynak: wccftech.com