Apple, yıllar içinde birçok farklı ürün geliştirse de şirketin lazer yazıcı pazarına da adım attığını bilen kişi sayısı az. 1985’te tanıtılan LaserWriter, Adobe’un PostScript teknolojisini kullanarak yüksek kaliteli metin ve görseller basabiliyordu. Ancak yazıcı, yüksek maliyeti nedeniyle yalnızca sınırlı bir müşteri kitlesine hitap etti. Apple’ın bu alana girişinin üzerinden 40 yıl geçti ve LaserWriter, masaüstü yayıncılık sektöründe önemli bir dönüm noktası olarak hatırlanmaya devam ediyor.
LaserWriter, 6.995 Dolarlık Bir Fiyata Sahipti
Apple, 23 Ocak 1985’te LaserWriter yazıcısını duyurdu ve aynı dönemde rakibi Aldus da PageMaker’ı piyasaya sürdü. 1 Mart’ta sevkiyatına başlanan LaserWriter, 6.995 dolarlık fiyat etiketiyle oldukça pahalıydı ve HP’nin ürünlerine kıyasla yüksek maliyetli bir seçenek olarak görülüyordu. Ancak yazıcının AppleTalk desteği sayesinde birden fazla Macintosh bilgisayar tarafından ortak kullanılabilmesi, maliyeti birkaç alıcı arasında bölüştürerek daha erişilebilir hâle getirdi.
LaserWriter, AppleTalk desteği ile 16 Macintosh bilgisayar tarafından ortak kullanılabiliyordu. 16 kişinin maliyeti paylaşması durumunda ise kişi başına düşen ücret, 450 dolara kadar düşüyor ve yazıcı, rakiplerine kıyasla daha uygun bir seçenek hâline geliyordu. Ayrıca PostScript, PageMaker, Macintosh’un grafik arayüzü (GUI) ve AppleTalk’un birleşimi, profesyonel kalitede baskı imkânı sunarak yayıncılık sektöründe önemli bir dönüşüm sağladı.
Daha önce yalnızca büyük yayıncılık şirketlerinin erişebildiği bir teknolojiyi küçük işletmeler ve bağımsız sanatçılar için de ulaşılabilir kılan LaserWriter’ın yüksek fiyatı, bazı müşterileri caydırmış olsa da 2024 enflasyonuna göre ayarlandığında yaklaşık 20.450 dolara denk geldiği belirtiliyor. Yazıcıda Macintosh bilgisayarlarda da kullanılan Motorola 68000 işlemcisi bulunuyordu fakat daha yüksek hızda çalışıyordu. Bu da LaserWriter’ı döneminin en güçlü çipe sahip yazıcılarından biri olmasını sağlıyordu.
Yazıcının piyasaya sürülmesi, Apple’ın daha gelişmiş LaserWriter Pro serisi ve daha uygun fiyatlı Personal LaserWriter gibi yeni modeller üretmesine yol açtı. Ancak HP ve diğer rakiplerin daha erişilebilir fiyatlı yazıcılar sunması, Apple’ın bu alanda rekabet etmesini zorlaştırdı. 1997 yılında Steve Jobs’ın şirkete geri dönmesiyle Apple, yazıcı üretimini tamamen durdurdu. Geriye dönüp bakıldığında, yazıcı pazarının yoğun rekabet nedeniyle Apple için sürdürülebilir bir alan olmadığı ve bugün bile farklı bir sonucun pek mümkün görünmediği anlaşılıyor.
Kaynak: wccftech.com