Apple’ın tamamen elektrikli bir sürücüsüz araç yaratma hayali, şirketin kısa süre önce on yıllık projesini kapatması nedeniyle artık suya düşmüş durumda. Öte yandan şirketin projenin fişini neden çekmeye karar verdiğine dair çeşitli çıkarımlar var. Bloomberg’den Mark Gurman, Drake Bennett ile bir araya gelerek Apple Car’ın neye benzediğine ve neden iptal edildiğine dair derinlemesine bir rapor yayınladı.
Çeşitli satın alma ve ortaklık şanslarına rağmen Apple Car prototip aşamasından çıkamadı
Son rapor, Apple’ın başarısızlıkla sonuçlanan elektrikli araç girişimine ilişkin prototipler, üretim, satın almalar ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli ayrıntıları paylaşıyor. Şirket, elektrikli aracının geliştirilmesini uzun bir süre zorladıktan sonra nihayet motivasyon kayıplarına ve sektördeki çeşitli sorunlara yenik düştü.
Bloomberg’in haberinde Apple Car’ın prototipi “yuvarlak kenarlı beyaz bir minivan” olarak tanımlanıyor. Sürgülü kapılara, dev bir cam tavana ve beyaz lastiklere sahipti. Apple’ın neden Tesla’ya benzer bir şey yapmak yerine minivan yaklaşımını seçtiğini tam olarak bilmiyoruz. Tabii bu sadece bir prototip olduğu için şirket, nihai tasarımda farklı bir yaklaşım tercih edebilirdi. Araçta ayrıca devasa bir TV ile birlikte büyük ve kaliteli bir ses sistemi bulunuyordu ve koltuklar yatırılabiliyordu.
Apple, minivan tasarımıyla devam etseydi çok özel bir alana hitap etmiş olacaktı. Şirket bu süreçte, araçlarla ilgili planlarını desteklemek için Tesla’yı satın almayı da düşündü. Ancak anlaşma, Apple’ın CEO’su olduktan üç yıl sonra Tim Cook tarafından Elon Musk ile yapılan görüşmeler sonucunda iptal edildi. Tesla’nın o dönemdeki piyasa değeri 30 milyar dolardı ve Apple’ın otomotiv sektörüne girmesi için iyi bir fırsat gibi görünüyordu.
Haberde Apple’ın Mercedes-Benz’i de satın almayı düşündüğü ancak görüşmelerin satın alma yerine ortaklık yönünde ilerlediği belirtiliyor. Alman üretici Apple ile çalışmayı kabul etti ancak şirketin kendi kendine sürüş platformunu ve kullanıcı arayüzünü kendi serisi için sunmasını istedi. Bu da Apple’ın anlaşmadan çekilmesini tetikledi.
Bunun yanı sıra şirketin sürücüsüz otomobili, projedeki yüksek hedefler nedeniyle gerçeğe dönüşemedi. Söylenene göre çalışmalar, “tam ölçekli bir prototipin halka açık yollarda test edilmesine kadar ilerleyemedi.” Bunun nedeniyse otonom sürüş platformunda yaşanan teknik zorluklarla ilgiliydi. Ek olarak otomotiv ekonomisinin cezalandırıcı doğası da Apple’ın projeden uzaklaşmasına neden oldu.
Apple Car, şirketin başka bir otomobil üreticisiyle ortaklık kurma girişimlerinin başarısız olması nedeniyle iptal edilmeye mahkumdu. AR-GE çalışmaları devam etti ve işe alımlar sürdü ama tüm bunlara rağmen proje durgun kaldı. Sonunda, prototip ve şirketin hedefleri yıllarca devam eden sorunlara yenik düştü.