Çin hükümeti Intel ve AMD işlemcilerin devlet bilgisayarlarında kullanılmasını yasaklayarak teknoloji endüstrisinde yeni anlaşmazlıklar meydana getirdi.
Çin, Devlet Bilgisayarlarında Intel, AMD & Microsoft Kullanımını Yasaklayarak Yerli Çözümlerin Benimsenmesini Teşvik Ediyor
ABD-Çin düşmanlığı, özellikle bölgede hâkim bir tüketici tabanı yaratan NVIDIA ve AMD gibi ABD’li çip tasarlayan şirketler için teknoloji piyasalarını alt üst etti.
Financial Times’ın haberine göre hükümet, gizlilik kaygılarını gerekçe göstererek ve sistemlerinde “güvenli ve güvenilir” ekipman bulunmasını sağlamak amacıyla sistemlerinde Intel ve AMD çiplerinin kullanılmasını yasakladı. Ayrıca hükümet, ilçe düzeyindeki yetkililere birincil işletim sistemi olarak Microsoft’un Windows’unu bir kenara bırakmalarını tavsiye etti.
Bu hamle, Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı’nın hükümet politikalarına uygun CPU’ların bir listesini yayınlamasının ardından geldi. Bu liste tüm Çinli “isimsiz” üreticileri içeriyordu, ancak Huawei ve Phytium gibi şirketlerin listenin başında yer aldığı düşünülüyor. Intel ve AMD’nin neredeyse anında yasaklanması gerçekten de beklenmedik bir hamle oldu, ancak Çin teknoloji endüstrisi uluslararası pazarlardan “izole” bir duruma geldiğinden ve bununla mücadele etmek için, özellikle son yapay zeka hızlandırıcı fiyaskosundan sonra, “şirket içi” çözümleri kitlesel olarak benimsemeye başladıklarından, bunun çok önceden olacağını görmüştük.
Intel ve AMD için bu gerçekten endişe verici bir durum çünkü hükümet düzeyinde bir yasak, geçici bir çözüme ulaşılmadığı takdirde kendi tüketici pazarlarının yakında kesintiye uğrayabileceği anlamına geliyor. Intel’in yıllık satışlarının %27’sini Çin’den elde ettiği düşünüldüğünde bu durum büyük mali kayıplar anlamına da geliyor. Ancak kendi yerli CPU’larını hızla geliştiren Huawei ya da Loongson gibi şirketler için bu durum, ürün gamlarında inovasyon ve Ar-Ge ateşini körükleyerek büyük bir yaygınlaşmaya sahne olacakları anlamına gelebilir.
Durumun nasıl gelişeceğini görmek enteresan olacak ve tanık olduğumuz kadarıyla şirketler ya ABD’ye ya da Çin cephesine gidecek. Her iki ülke de teknoloji cephaneliklerine yoğun bir şekilde yatırım yapıyor ve Biden yönetimi CHIPS Yasası aracılığıyla gelişimi körükleyerek Intel gibi şirketler için yerel yarı iletken artışını teşvik ediyor. Buna rağmen, yeni yasağın uygulanması piyasaları olumsuz etkileyecek bir başka belirsizliğe yol açtı.
Kaynak: wccftech.com