Çin, bölgesel pazarlardaki ABD politikalarının etkisini azaltmak amacıyla ülkedeki yapay zeka girişimlerine NVIDIA’dan yapay zeka çipleri satın almamaları önerisinde bulundu.
Çin, Yapay Zeka Hesaplama Gücünü İç Piyasada Üretmek için Adımlar Atıyor
Biden yönetimi, Çin’deki yapay zeka endüstrisinin büyümesini engellemek için yerel yarı iletken gelişmelerini sınırlayan ve Çin’in yüksek kaliteli yapay zeka donanımına erişimini kısıtlayan ihracat politikalarını devreye soktu. Çin, GPU kiralama ve kara piyasalar gibi çözümlerle bu kısıtlamalara karşı koymaya çalışsa da ByteDance ve Alibaba gibi büyük teknoloji devleri bu politikalardan ciddi şekilde etkilendi. Bu durum, Çin’deki hükümet ve yapay zeka odaklı işletmelerin büyümesi için yeni zorluklar yarattı.
Bloomberg’in haberine göre Çinli yetkililer, ülkedeki yapay zeka girişimlerine NVIDIA’nın H20 yapay zeka hızlandırıcılarını satın almamalarını tavsiye etti. Bu adım, Çinli girişimlerin Batı teknolojilerine olan bağımlılığını azaltarak kendi kaynaklarına odaklanmalarını ve küresel arenada rekabet edebilmelerini hedefliyor. Ancak potansiyel bir yasağın bu girişimler için yeni zorluklar yaratabileceği de belirtiliyor.
ABD hükümetinin NVIDIA’nın H20 yapay zeka hızlandırıcılarının ihracatını yasaklayabileceği ihtimaline yönelik haberlerin ardından Biden yönetimi, NVIDIA’nın H100 ve A100 gibi hızlandırıcılarını da yasaklayarak Çin’in yapay zeka pazarını engellemeye çalışıyor. Buna karşın Huawei ve Birentech gibi firmalar, yerel çözümler sunarak başarılı satışlar gerçekleştirdi. Fakat Çin’in hâlâ NVIDIA’ya büyük ölçüde bağımlı olması, piyasada çözülmesi gereken önemli bir sorun olarak görülüyor.
Çin, NVIDIA’nın üç aylık gelirinin %12’sini oluşturarak firma için yaklaşık 3.7 milyar dolarlık önemli bir pazar haline gelmiş durumda. Bu nedenle NVIDIA, Çin’e yönelik bir ihracat yasağını tamamen görmezden gelemez. Ancak durum ne olursa olsun şirket, ya her yeni politika değişikliğine uygun çözümler üretmek zorunda kalacak ya da Çin’deki faaliyetlerini sonlandırma riskiyle karşı karşıya kalacak.
Kaynak: wccftech.com