Cognition; Peter Thiel, Elad Gil ve Tony Xu gibi teknoloji sektörü liderlerin desteğiyle kurulan yeni bir AI girişimi. Şirket bugün tamamen otonom bir AI yazılım mühendisi olan Devin’i duyurdu. Github Copilot gibi mevcut birçok kodlama servisinden farklı olan Devin, kod yazmaktan ilgili hataları düzeltmeye ve nihai uygulamaya kadar tüm geliştirme projelerini baştan sona idare edebilme özelliği ile dikkat çekiyor.
Devin, AI destekli proje geliştirmelerinde önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Yapay zeka aracı, mühendislere projeleri için tam donanımlı bir AI desteği sunmakla birlikte, sadece temel kod yazabilen veya kod parçacıkları önerebilen bir araçtan çok daha fazlasını vaat ediyor. Şu an için genel kullanıma açık olmayan Devin, sadece belirli seçilmiş kuruluş ve gazetecilere sunulmuş durumda.
Devin tam olarak neler yapabiliyor?
Cognition’ın kurucusu ve CEO’su, ödüllü bir spor yazılımcısı Scott Wu, Devin’in geniş bir araç yelpazesine sandbox bir geliştirme ortamında erişebildiğini, karmaşık mühendislik görevlerini planlayıp uygulayabildiğini belirtiyor. Kullanıcılar, Devin’e normal konuşma dilinde komutlar verebilir ve Devin, projeyi adım adım detaylı bir plan geliştirerek başlar. Bu süreçte geliştirici araçlarını bir insan gibi kullanarak, kendi kodunu yazabilir, sorunları düzeltebilir, test edebilir ve ilerlemesini gerçek zamanlı olarak rapor edebilir.
Bu gelişme, yazılım geliştirmenin geleceğine dair önemli ipuçları sunuyor. AI destekli araçlar, üst seviye yazılımcılar tarafından gözlemlenerek, mühendislik projelerinde devrim yaratma potansiyeline sahip. Devin’in sunulduğu bu dönem, AI ve yazılım mühendisliği alanlarında yeni bir miladı temsil edebilir.
Çeşitli geliştirme görevlerini yerine getirme özelliği
Wu’nun paylaştığı tanıtım videosu, Devin’in güncel sürümüyle nasıl çok yönlü işler başarabildiğini ortaya koyuyor. Bu yetenekler, web siteleri ve uygulamaları sıfırdan geliştirip dağıtımını yapmaktan, kod havuzlarında meydana gelen sorunları tespit edip onarmaya kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. GitHub üzerinde bir araştırma deposu linki kullanarak büyük ölçekli bir dil modelinin detaylarını ince ayarlamak gibi daha kompleks görevleri de içermekte.
Cognition, kodlama alanındaki yeniliklerin yalnızca başlangıç olduğunu vurgulayarak, şirketin AI odaklı yatırımcıları farklı alanlara da çekebileceğini ima ediyor. Bu vizyonla hareket eden şirket, bugüne kadar 21 milyon dolarlık bir fonlama elde etmiş durumda.
Yazılım geliştirme insan tekelinden çıkıyor mu?
Halihazırda gelen haberlere bakacak olursak şirketler artık “Junior” yani giriş seviyesi geliştiricileri istihdam etmekten kaçınıyor. Bu bağlamda yapay zeka araçlarının ilk aşamada tecrübeli yazılımcıların hemen yerini alabileceğini söylemek tamamen doğru bir çıkarım olmayabilir. Öte yandan teknolojinin bu hızla gelişimi göz önüne alınırsa bunun önümüzdeki beş sene içinde gerçekleşebilmesi olası.