Kısaca özetlemek gerekirse NVIDIA DLSS, GeForce RTX Tensör Çekirdekleri tarafından desteklenen ve kare hızlarını artıran bir işleme teknolojisi. Hayatımıza RTX 2000 serisi ile birlikte 2018’in sonlarında giren bu teknoloji, yapay zekâ ile kare oluşturarak oyunlarda aldığımız FPS’i daha da artırıyor ve kullanıcılara rahat bir oyun deneyimi sunuyor. 700’den fazla RTX oyun ve uygulamasının da bu teknolojiyi kullandığını belirtelim.
NVIDIA tarafından piyasaya sürülen DLSS teknolojisi, sürekli olarak kendini güncelliyor. Şirket en son, CES 2025’te RTX 5000 serisini tanıtmıştı. Tanıtılan bu yeni seri ile birlikte DLSS 4‘ün de geleceği açıklandı.
GeForce RTX 50 Serisi ekran kartları ve dizüstü bilgisayarlar için Multi Frame Generation (Çoklu Kare Üretimi) özelliğine sahip bu teknolojinin tanıtımıyla, kare oluşturma teknolojisi daha da ileriye taşınıyor. 75 oyun ve uygulama, piyasaya sürüldükleri andan itibaren Multi Frame Generation desteğine sahip olacak.
DLSS Multi Frame Generation, işlenen her kare başına üç adede kadar ek kare üretiyor ve kare hızlarını basit işlemeye göre 8 kata kadar artırıyor. GeForce RTX 5090 ekran kartlarındaki bu muazzam performans iyileştirmesi, 4K çözünürlükteki ve ışın izleme özelliği açık oyunlarda 240 FPS’e kadar performans almanızı sağlıyor.
Frame Generation özelliğine sahip 75 DLSS oyunu ve uygulamasının, Multi Frame Generation’a yükseltilmesi de mümkün olacak. Şirket bu durumu DLSS Override ile açıklıyor.
Bahsi geçen oyunlar için Frame Generation, GeForce RTX 50 Serisi ve GeForce 40 Serisi GPU’larda yükseltme alarak VRAM kullanımını azaltırken performansı da artıracak.
DLSS Multi Frame Generation: GeForce RTX 50 Serisi GPU’lar ile Performansı Katlayın
DLSS 3 kare üretiminin AI modeli, ek bir kare oluşturmak için hareket vektörlerini, oyun verilerini ve GeForce RTX 40 Serisi Optik Akış Hızlandırıcı’dan alınan akış alanını kullanıyor. Oluşturulan her yeni kare için hem Optik Akış Hızlandırıcı hem de AI modeli gerekeceğinden ve performans düşeceğinden dolayı, birden fazla kare oluşturmak oldukça zor bir işlemdi.
DLSS 4 Multi Frame Generation ise birden fazla Blackwell donanımını ve DLSS’te yapılan yenilikleri bir araya getirerek, Multi Frame Generation’ı gerçeğe dönüştürüyor. Şirket, yeni kare oluşturma modelinin selefine göre %40 daha hızlı olduğunu ve %30 daha az VRAM kullandığını iddia ediyor.
DLSS 3 kare üretiminde, ek karelerle birleşebilen CPU tabanlı hızlandırma kullanılmıştı. Birden fazla kare oluşturmanın zorluğunu çözebilmek için Blackwell mimarisi, kare hızlandırma mantığını ekran motoruna kaydıran ve GPU’nun ekran zamanlamasını daha hassas bir şekilde yönetmesini sağlayan Flip Metering’i kullanıyor.
Böylece NVIDIA’nın geliştirmiş olduğu DLSS 4, her 16 pikselden 15’ini yüksek görüntü kalitesiyle, pürüzsüz şekilde ve düşük gecikme ile sunuyor.
DLSS 4 ile Yeni Transformer Modeli
DLSS 4, DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution ve DLAA için grafik endüstrisinin ilk gerçek zamanlı transformer tabanlı model kullanımı ile büyük bir mimari yükseltme sunuyor.
Daha önce DLSS, yerelleştirilmiş bağlamı analiz ederek yeni pikseller oluşturmak için CNN modeli kullanıyordu. Şirketin altı yıl süren geliştirme sürecinin ardından, DLSS CNN mimarisi ile doğal sınırlara ulaşıldı. Bu da şirketi yeni bir model arayışına yöneltti.
NVIDIA’nın yeni DLSS dönüştürücü modeli, her bir pikselin kareleri için görüş dönüştürücüsü kullanıyor. Sahneleri daha derinlemesine anlamak için CNN modelinin iki katı parametre kullanan yeni model, bir sahnede daha fazla kararlılık, daha az gölgelenme, hareket hâlindeyken daha fazla ayrıntı ve daha yumuşak kenarlar sunan pikseller üretiyor.
Yoğun ışın izlemeli içeriklerde Ray Reconstruction adlı yeni dönüştürücü modeli, özellikle zorlu aydınlatma koşullarına sahip sahnelerde görüntü kalitesinde büyük bir artış sağlıyor.
DLSS Super Resolution için transformer modeli de umut verici sonuçlar gösteriyor. Öte yandan şirket, kullanıcıların iyileştirmeleri keşfetmeleri ve resmî sürümden önce geri bildirimde bulunmalarını sağlamak için bu modeli beta olarak yayınlayacak.
Ayrıca yeni transformer modeli mimarisinin, sürekli olarak görüntü kalitesi iyileştirmeleri sunmak için NVIDIA tarafından yıllarca kullanılabilecek bir teknoloji olacağı düşünülüyor.
Başlangıçta 75 Oyun ve Uygulama Multi Frame Generation Desteğine Sahip Olacak
Hem Multi Frame Generation hem de yeni transformer modelleri, mevcut DLSS entegrasyonlarıyla geriye dönük olarak ve uyum sağlayacak şekilde üretildi.
GeForce RTX 50 Serisi ekran kartları kullanıcıların beğenisine sunulduğu zaman, oyuncular 75 oyun ve uygulamada DLSS Multi Frame Generation ile performansı artırabilecek. Ayrıca oyuncuların, DLSS Ray Reconstruction, DLSS Super Resolution ve DLAA’yı da deneyimleyebilmesi mümkün.
DLSS Override
Henüz en son DLSS modellerine güncellenmemiş oyunlar için NVIDIA App, yeni bir DLSS Override (Geçersiz Kılma) özelliği aracılığıyla DLSS 3 destekli oyunların da otomatik olarak DLSS 4’ten yararlanmasını sağlayabilecek. GeForce Game Ready Sürücüsünün ve NVIDIA App’in en son yayınlanan güncellemesi yüklendikten sonra, desteklenen her başlık için “Sürücü Ayarları” altındaki Grafikler > Program Ayarları ekranında aşağıdaki gibi belirtilen DLSS geçersiz kılma seçenekleri mevcut olacak.
- Frame Generation için DLSS Override – Oyun içinde Çerçeve Oluşturma AÇIK olduğunda GeForce RTX 50 Serisi kullanıcıları için Çoklu Çerçeve Oluşturmayı etkinleştirir.
- Model Ön Ayarları için DLSS Override – Oyun içinde DLSS AÇIK olduğunda GeForce RTX 50 Serisi ve GeForce RTX 40 Serisi kullanıcıları için en yeni Kare Üretimi modelini, Super Resolution ve Ray Reconstruction için dönüştürücü modelini etkinleştirir.
- Super Resolution için DLSS Override – Oyun içinde Super Resolution AÇIK olduğunda DLAA veya Ultra Performans modunu etkinleştirerek DLSS Super Resolution için dahili işleme çözünürlüğünü ayarlar.
NVIDIA App DLSS Override oyun desteği şu anda Marvel Rivals ve Dragon Age‘de test edilebiliyor. Siz DLSS 4 hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce NVIDIA’nın sunmuş olduğu bu yeni teknoloji RTX 5000 serisini satın almaya değer mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşın.