- Android telefonlarda mevcut olarak en iyi yapay zeka asistanı şu anda Google Asistan olarak öne çıkıyor.
- Ancak son gelişmeler, OpenAI’ın ChatGPT’sinin, Google Asistan’a rakip olabileceğini işaret ediyor.
- Sohbet yetenekleri ve işlem kapasitesiyle bilinen ChatGPT, yapay zeka asistanları arasına katılacak gibi gözüküyor.
- Peki sizce diğer şirketlerin yapamadığını, OpenAI yapabilir mi?
Google Asistan’ın şu anda Android telefonlarda bulunan en iyi yapay zeka asistanı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni birçok Android cihazda varsayılan olarak bulunmasından öte, mevcut olan diğer yapay zeka asistanlarına kıyasla çok daha iyi bir performans göstermesidir.
Google; metin, ses ve görüntüleri işleyen sohbet tabanlı yapay zeka modeli olan Bard’ın teknolojisini geliştirmek ve yapabileceklerini artırmak için çalışıyor. İlginç bir şekilde, Android için yapay zeka tabanlı asistanlar geliştiren tek şirket Google değil.
Yakın tarihli bir Android Authority raporu, gelişmiş sohbet edebilme yetenekleriyle bilinen ChatGPT’nin Andorid kullanıcıları için yeni bir asistan seçeneği olabileceğine işaret ediyor.
Bilmeyenler için durumu şöyle anlatabiliriz, Android söz konusu olduğunda üçüncü taraf asistanlar yeni bir şey değil. Android’de, Microsoft’un Cortana’sı ve Amazon’un Alexa’sı gibi çeşitli sohbet tabanlı yapay zeka asistanları da kullanıcıların tercihleri arasında bulunmakta. Yine de, ikisi de Google Asistan’ı zirvedeki yerinden etmeyi başaramadı.
ChatGPT ise potansiyel olarak işleri değiştirebilir ve Google Asistan’ı devirebilir. Android Authority, Android’in son çıkan sürümünde Google Asistan’a benzer şekilde sesli giriş desteği sağlayan bir özellik keşfetti. Ancak şimdilik bu özellik tam olarak kullanılamıyor.
Uygulamanın kodu ayrıca “assistant_interaction_service” ve “supportsAssist” etiketleriyle OpenAI’nin ChatGPT’yi varsayılan asistan hâline getirme çabalarına işaret ediyor. Yine de daha yapılması gereken çok şey var.
Diğer bir yandan Microsoft da, kendi GPT (Generative Pre-trained Transformer yani Genelleştirilmiş Önceden Eğitilmiş Dönüştürücü) tabanlı LLM (Large Language Models yani Büyük Dil Modelleri) deneyimini başlatırken Bing’in varsayılan asistan özelliklerini kaldırdı. Bu potansiyel değişimin zaman çizelgesi ve hatta ücretsiz bir özellik olarak kullanılabilirliği belirsizliğini koruyor. Piyasadaki bu hareketlenme, şirketleri kendi hizmetlerinin kalitesini artırmaya itiyor.
ChatGPT’nin Android asistanlarının rekabet ortamında yer alma potansiyeline işaret eden bazı kanıtlar olsa da ne olacağını kesin olarak söylemek için henüz çok erken. ChatGPT’nin sohbet yetenekleri ile desteklenmiş bir Android asistanın ortaya çıkışı piyasayı derinden etkileyecektir.