Son zamanlarda Google yapay zeka sektöründe oldukça yenilikçi çalışmalar yapıyor. Bard‘ı daha iyi bir model olan Gemini ile değiştirdiler. Şimdi ise daha hafif fakat diğerlerinden daha farklı işleve sahip bir model olan Gemma‘yı duyurdular.
Son bir kaç sene içerisinde yapay zeka araçlarının daha hızlı gelişmesi ve daha popüler hale gelmesi herkes tarafından biliniyor. Google ise bu konuda geri kalmadı ve epey adım attı. NVIDIA ile beraber çalışmalar yaparak oluşturduğu yeni Gemma adında ki yapay zeka modeli, bilinen diğer modellerinden biraz farklı.
Gemma Nedir?
Gemma, Google DeepMind ve Google’daki diğer ekipler tarafından Gemini modellerinde kullanılan aynı araştırma ve teknoloji kullanılarak oluşturulmuş hafif, son teknoloji ürünü açık modellerden oluşan bir ailedir. Google, adının değerli taş anlamına gelen Latince ‘gemma’ kelimesinden türetildiğini söyledi.
Gemma Neler Sunuyor?
Gemma, Google DeepMind ve bir kaç ekip tarafından daha geliştirildi. Gemini ile aynı gelişim sistemine sahip olan Gemma‘nın asıl amacı ise yapay zeka geliştiren şirketlere ve kuruluşlara yardımcı olmak. Daha hafif bir yapıya sahip olan Gemma, 2 farklı modele sahip: Gemma 2B ve Gemma 7B.
Şirketlerin kendi yapay zeka modellerini geliştirmesine yardımcı olmak için tasarlanan Gemma, daha kolay eğitilebiliyor. Kendi içinde geliştiriciler için kılavuz sunmasının yanı sıra bir çok kodlama dilini de destekliyor. Gemma, Google Cloud ile eş zamanlı çalışabiliyor ve daha birçok Google tabanlı uygulamayı da destekliyor. Güvenlik konusunda endişe eden kuruluşlar için de Google sadece şirket içinde geliştirmeler yaptığını, bu yüzden Gemma‘nın güvenlik açısından bir problem yaratmayacağını açıkladı.
Geliştiriciler için Google, yerel Keras 3.0 aracılığıyla JAX, PyTorch ve TensorFlow gibi ana frameworklerde çıkarım ve denetimli ince ayar (SFT) için araç zincirleri sunuyor. Model, kullanıma hazır Colab ve Kaggle not defterlerinin yanı sıra Hugging Face, NVIDIA, NeMo, MaxText ve TensorRT-LLM gibi popüler araçlara entegre olabiliyor.
Bu entegrasyonlar neredeyse tüm geliştiricilerin Gemma ile çalışmaya başlamasını mümkün kılıyor. Google’ın Gemma’nın lansmanına ilişkin resmi açıklamasına göre, şirket yapay zeka modellerini demokratikleştirmeyi öngörüyor.
Google, önceden eğitilmiş ve talimatlara göre ayarlanmış Gemma modellerinin dizüstü bilgisayarlarda, iş istasyonlarında ve hatta Vertex AI ve Google Kubernetes Engine (GKE) üzerinde kolay dağıtım ile Google Cloud’da da çalışabileceğini söyledi. Gemma’nın birden fazla yapay zeka donanım platformu için optimizasyonu, NVIDIA GPU’lar ve Google Cloud TPU’lar dahil olmak üzere sektör lideri performans sağlıyor.
Gemma Testlerden Başarılı Geçti mi?
Google, Gemma isimli yapay zeka modelinin başarısını gösteren verileri de yayınladı. Verilere göre Gemma, 57 farklı konudan oluşan genel MMLU (Massive Multitask Language Understanding) testinde %64.3’lük bir doğruluk oranına ulaştı. Bu sonuç, Gemma‘nın dil ve bilgi işlemesi alanlarında oldukça başarılı olduğunu gösteriyor.
Ancak matematik testinde elde edilen sonuçlar biraz daha düşündürücü. Gemma, ilkokulda gösterilen temel aritmetik işlemlerde %46.4, cebir ve geometri gibi zor matematik problemlerinde ise %24.3 doğruluk oranına sahip. Bu sonuçlar, Gemma’nın matematiksel işlemleri anlama ve çözme konusunda daha fazla geliştirilmesi gerektiğini gösteriyor.
Aynı zamanda Google bu testleri MistralAI ve Meta tarafından geliştirilen LLAMA – 2 ile de karşılaştırdı.
Google Gemma’yı deneyimlemek ve geliştirmek için buraya tıklayabilirsiniz.