Birçok kullanıcı X’te gezinirken Google’ın Gmail’e nasıl “veda ettiğinden” ya da başka bir deyişle uygulamayı öldürdüğünden bahseden paylaşımlar gördü. Çoğu kişi, “Şaşırmadım. Google bunu her zaman yapıyor.” demiştir ama sonrasında Google’ın e-posta hizmetinin en önemli ürünlerinden biri olduğunu ve şirketin bunu durup dururken kapatmayacağını farketmiştir. Ürünün belki adı değişebilir ancak bunun gerçekleşme ihtimali bile neredeyse sıfır.
Google, Gmail’i kapatmıyor
Google kısa bir süre önce Gemini‘nin ABD’nin kurucu babaları gibi tarihi figürlerin resimleri de dahil olmak üzere “beyaz insanların” resimlerini üretmeyi reddetmesi nedeniyle bir özür yayınladı. Bu olayın ardından, Google’ın tartışmasız en önemli ürünlerinden biri olan Gmail’i öldürdüğünü veya kullanımdan kaldırdığını iddia eden bir resim internette dolaşmaya başladı. Ancak, bilmeniz gereken şey Google’ın böyle bir duyuru yapmadığı. Emin olabilirsiniz ki e-posta hizmeti hiçbir yere gitmiyor.
Eğlence olsun diye böyle bir yazı hazırlanmış ve dürüst olmak gerekirse, bir kez okuyup bunun bir aldatmacadan başka bir şey olmadığını anlayabilirsiniz.
Yazı dikkatli bakınca kötü hazırlanmış bir kopya gibi görünse de, aralarda akıllıca kullanılan bazı terimler bulunuyor. “Sunsetting” (gün batımı) terimine aşina değilseniz, bu e-posta ile ilgili bir terimdir. Email sunsetting, temel olarak şirketler tarafından belirli bir süre boyunca çeşitli kampanyalarla etkileşime girmeyen kişilere veya abonelere e-posta göndermeyi bırakmayı ifade eden bir terim. Bir gün, belirli bir markadan veya benzeri bir şeyden e-posta almayı bıraktığınızı fark etmiş olabilirsiniz. Gün batımı yönteminin çalışma şekli budur. Peki, Gmail kapanıyor mu? Hayır, kapanmıyor.
Google’a aşinaysanız ve şirketin ürün ve hizmetlerini nasıl kapattığını biliyorsanız, bu kulağa hiç de şirketin yapacağı bir şeymiş gibi gelmiyor. Teknoloji dünyasında Google’ın birçok ürün ve hizmetini sonlandırdığı görüldü ve bu kararların arkasında her zaman somut nedenler vardı. Yukarıdaki mesaj sanki birileri tarafından tembelce yazılmış, zekice kelimelerle süslenmiş ve insanların bunu ciddiye alacağı düşünülmüş gibi. Bu yazının yazıldığı sırada Gmail’in dünya çapında 1,5 milyardan fazla aktif kullanıcısı var ve kullanıcı tabanı sadece bireysel kullanıcıları değil aynı zamanda profesyonel işletmeleri de kapsıyor.
Şu anda yapılacak en mantıklı şey bu yazıya gülüp geçmek. İçiniz rahat olsun, yarın uyandığınızda Gmail hala orada olacak.
Eğer Google’ın kaç tane uygulamayı öldürdüğünü merak ederseniz killedbygoogle.com‘u ziyaret edebilirsiniz.