ABD’nin Huawei’ye uyguladığı ticaret yasağı beklenmedik sonuçlar doğurdu. Huawei, ardı ardına piyasaya sürdüğü popüler amiral gemisi akıllı telefonlarla güçlü bir dönüş yaptı ve şimdi de yazılım geliştirmeye odaklanıyor. Şirket, yeni işletim sistemi HarmonyOS Next’e geçiş yaparak Android’den bağımsızlaşmayı hedefliyor ve bu yeni platformun başlangıçta 4.000 uygulamayı da destekleyeceği belirtiliyor.
HarmonyOS Next ile Huawei, Uygulama Sayısını Yılda 5.000’e ve Toplamda 500.000’e Ulaştırmayı Hedefliyor
Huawei’nin yeni Mate 70 serisi, şirketin yakında piyasaya süreceği amiral gemisi telefonlar arasında yer alıyor. Bu serinin Ekim ayında tanıtılması ve Huawei’nin SMIC tarafından üretilen 5nm yonga setini kullanan ilk ürünü olması bekleniyor. Nikkei Asia’nın haberine göre Mate 70 serisinde kullanılacak olan HarmonyOS Next işletim sistemi, bellek kullanımını üç kat daha verimli hale getirerek cihazın yapay zeka özelliklerini güçlendiriyor.
Huawei’nin yeni işletim sistemi HarmonyOS Next, güçlü bir uygulama ekosistemi oluşturarak popülerliğini artırmayı hedefliyor. Şu anda 4.000 adet uygulamayı destekliyor ve bu sayıyı yakın zamanda 5.000’e çıkarmayı, uzun vadede ise 500.000 adet uygulamaya ulaşmayı planlıyor. Huawei, 2021 yılında HarmonyOS’un ilk sürümünü piyasaya sürerek Android’e olan bağımlılığını azaltma yolunda önemli bir adım atmıştı.
Yapılan incelemeler, Huawei HarmonyOS işletim sisteminin Android tabanlı olduğunu gösterdi. Eğer HarmonyOS tamamen bağımsız bir platform olsaydı Android için tasarlanmış uygulamalar bu işletim sisteminde çalışamayacaktı. Ancak şirketin HarmonyOS Next’i baştan aşağı yeniden tasarlayarak tamamen kendi bünyesinde geliştireceği ve böylece Android’den bağımsız hâle getireceği belirtiliyor.
Öte yandan HarmonyOS Next işletim sisteminin başarısı konusunda birtakım belirsizlikler bulunuyor. Uygulama geliştiricilerin kodlarını bu yeni sisteme uyarlama zorunluluğu, hem zaman hem de maliyet açısından büyük yatırımlar gerektiriyor.
Huawei, kendi işletim sistemi HarmonyOS Next’in Çin pazarında başarılı olabilmesi için büyük uygulama sağlayıcılarıyla iş birliği yapmak zorunda. Eğer şirketin bu stratejisi başarılı olursa, Apple’ın iOS ve Google’ın Android işletim sistemlerine alternatif olarak piyasada yer alacağı düşünülüyor.
Kaynak: Nikkei Asya