Intel’in CEO’su Pat Gelsinger, firmanın “özel çip” işine girme ve AMD dahil her tür müşteriye hizmet verme niyetini açıkladı.
Intel Yarı İletken Piyasalarında Çanları Çalmaya Karar Verdi, 2030’a Kadar Dünyanın Lider Dökümhanesi Olmayı Planlıyor, CEO AMD İçin de Yonga Üreteceklerinden Umutlu
Özel çip segmentindeki rekabet, Intel ve NVIDIA’nın köklü tedarik zincirleri ve ekipmanları aracılığıyla bu işe girme niyetlerini açıklamalarıyla nihayet kızışıyor. IFS Direct Connect’te konuşan Pat Gelsinger, Intel’in üretim teknolojisi düğümlerini tedarik ederek ve en son paketleme hizmetleri de dahil olmak üzere üretim teknolojilerinin her aşamasını “paylaşarak” firmanın özel çip pazarlarına da girmeyi planladığını ifade etti. Tom’s Hardware’den bir temsilciyle konuşan Pat, firmanın özel çiplerle ilgili yaklaşımı sorulduğunda şunları söyledi:
Bugün gösterdiğim resme geri dönersek, Paul, Intel ürünleri ve Intel dökümhanesi var, bunlar arasında temiz bir çizgi var ve son kazanç toplantısında söylediğim gibi, bu yıl Intel dökümhanesi için ayrı bir tüzel kişilik kuracağız.
İleride bununla ilgili ayrı mali tablolar yayınlamaya başlayacağız. Döküm ekibinin hedefi basit: Doldurmak. Doldurmak. Fabs’ı doldurmak. Gezegendeki en geniş müşteri kitlesine üretim yapmak.
Umarız buna Jensen (Nvidia), Christiano (Qualcomm) ve Sundar (Google) da dahildir ve bugün Satya’nın (Microsoft) da dahil olduğunu duydunuz ve hatta umarım ileride Lisa (AMD) da dahil olur. Demek istediğim, dünyanın dökümhanesi olmak istiyoruz ve büyük ölçekte Batı dökümhanesi olacaksak, buna kimin katılacağı konusunda ayrımcılık yapamayız.
– Intel CEO’su Pat Gelsinger
Intel CEO’su tarafından yapılan açıklamalar firmanın bu segmentteki iyimserliğini ifade ediyor ve bu kararı hiçbir şekilde tartışamayız çünkü yapay zeka gelişmeleri çağında “müşteri için optimize edilmiş” özel çiplere olan ihtiyaç hızla artıyor. Bu da şirketler tarafından henüz yerine getirilmemiş bir boşluk yarattı. Intel’in burada sahip olduğu bir avantaj, firmanın gerekli performans çıktısı söz konusu olduğunda yerinde çip geliştirme konusunda geniş deneyime sahip olması ve Intel’in CPU serilerinin çoğunda uyguladığı teknolojilerle mavi takım, müşteri talebini karşılamada kesinlikle bir sorunla karşılaşmayacaktır.
Intel CEO’su NVIDIA ve AMD için çip üretmeye açık olduklarını ifade etti. NVIDIA ayrıca, yapay zeka çağına daha fazla tedarik sağlamak amacıyla belirli çipleri üretmek için şirketin fabrikalarını kullanma konusunda Intel ile gelecekte yapılacak potansiyel bir anlaşmanın da sinyallerini verdi.
Intel’in özel çip segmentinde, çoğunlukla Cisco gibi ağ firmalarıyla ilgilenen bazı katkıları olsa da, teknoloji firmaları için henüz bir uygulama görmedik. Öte yandan şirket, sektörden başarılı bir şekilde ilgi gördü ve Microsoft’tan, esas olarak yapay zeka işlemcileri ve hızlandırıcılarının kurum içi tasarımının geliştirilmesiyle ilgili 15 milyar dolarlık bir sözleşme aldı. Microsoft ve Intel, IFS için son teknoloji düğümünün ilk büyük “kazanımını” işaret eden 18A sürecinden yararlanacak ve TSMC’nin temellerini de sarsacak, çünkü bu gelişme mevcut rekabet açısından yarı iletken pazarları için gerçekten çok büyük.
Pat Gelsinger, IFS’yi dünyanın en büyük dökümhanesi olarak tasarladı ve firmanın şekillenme biçimine bakılırsa bu hedef ulaşılabilir görünüyor. Buradaki en büyük soru, Intel’in spot ışıklarının altına girdiğinde kendisini nasıl “ayakta tutmayı” başaracağı çünkü son teknoloji süreçlerin yanı sıra, arz ve talebi etkin bir şekilde yönetmek, özellikle yapay zeka çağında çok önemli bir rol oynamakta.
Haber Kaynağı: Tom’s Hardware