Debian, Arch, Fedora, Ubuntu ve birçok alt dağıtım tarafından kullanılan systemd güncellemesiyle mavi ekran Linux işletim sisteminin bir parçası olacak.
Windows’un meşhur mavi ekranları işletim sisteminin en çok alay konusu olan noktalarından biri. Öyle ki, mavi ekran hataları bazı çevrelerce bilgisayarların sözde zayıflığı ve istikrarsızlığı için bir atasözü niteliğinde. Tabi bunu biraz abartıp ağa bağlı bilgisayarları mavi ekran vermiş bir CRT monitörle temsil eden macOS gibi uç örnekler de mevcut.
Ancak mavi ekranın bir teşhis aracı, teknisyenlerin ilk etapta çökmeye neden olan sorunu bulmaya başlamak için kullanabilecekleri bir bilgi ekranı olması gerekiyordu; eski Windows’un mavi ekran hata kodlarının genellikle işe yaramayacak kadar geniş ve belirsiz olması bu fikri kötü bir fikir haline getirmiyor. Linux systemd projesinin 255. sürümü de sistem çöktüğünde bazı hata mesajlarının tam ekran görüntüsünü oluşturan bir systemd-bsod bileşeni ekleyerek bu orijinal amacı onurlandırıyor.
systemd-bsod
bileşeni şu anda “deneysel” ve “değişikliğe tabi” olarak listeleniyor. Ancak işlevsellik basit: LOG_EMERG seviyesine ulaşan herhangi bir kaydedilmiş hata mesajı, insanların fotoğraf çekmesine veya yazmasına izin vermek için tam ekran görüntülenecek. Phoronix, modern Windows’taki BSOD’larda olduğu gibi, Linux sürümünün de telefonunuzda bilgi aramayı kolaylaştırmak için bir QR kodu oluşturacağını bildiriyor.
Tek bir yazılım projesinde küçük bir değişiklik olsa da systemd, Debian, Fedora, Arch, Ubuntu, CentOS, Red Hat Enterprise Linux ve diğer birçok alt dağıtıma dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere büyük Linux dağıtımlarının büyük çoğunluğu için hizmetleri ve sistem ayarlarını da yönetiyor. Kullandığınız Linux sürümü ne olursa olsun, yeni upstream yazılım paketlerini ne sıklıkta ve ne kadar agresif bir şekilde entegre ettiğine ve yeni sürümler çıktığında bunlara ne kadar hızlı geçiş yaptığınıza bağlı olarak, eninde sonunda systemd’nin bu sürümünü görme olasılığınız yüksek.
Systemd’nin 255. sürümü, çoğu yeni mavi ekran özelliğinden daha kullanışlı ve daha önemli olan düzinelerce başka özellik ve düzeltmeye sahip. Bunlar arasında TPM desteği, disk şifreleme ve btrfs dosya sistemleriyle hazırda bekletme özelliğini kullanma gibi pek çok ekleme yer alıyor. Ancak bu iyileştirmelerin hiçbiri, sıkı bir Linux kullanıcısının tam da son forum gönderisine “Micro$oft” yazarken aniden mavi ekran hatasıyla karşılaşması kadar komik değil.